Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: nugaty w katalonii?
Date: Sun, 19 Sep 2004 20:20:52 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <cikin2$she$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cijerr$onq$1@atlantis.news.tpi.pl>
<w...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: zs30.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1095618083 29230 80.53.150.30 (19 Sep 2004 18:21:23
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 19 Sep 2004 18:21:23 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:215723
Ukryj nagłówki
Podaje przepis.
Ciasto-
100g startych migdalow
100g maki
125g zimnego masla
1 zoltko
+maslo i platki migdalo do formy.
Ciasto nugatowe-
10 jaj
200g cukru trzcinowego
szczypta soli
2 lyzeczki soku cytryny
1 lask wanili
otarta skorka 1 cytryny
szczypta cynamonu
200g mielonych migdalow
200g maki ziemniaczej
100g maki przennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
400 g nugatow
czekolada starta na grubej tarce i platki migdalow do przybrania
polaczyc wszystkie skladniki na ciasto kruche i szybko zagniesc. Uformowac
kule i zawinac w folie wstawic na godzine do lodowki.Stolnice posypac
maka,ciasto rozwalkowacna okraglo.Posmarowac maslem forme o srednicy 26-28
cm. i posypac platkami migdalow.Ciasto wlozyc do formy nakluc. Piekarnik
rozgrzac do 175 st C.Przygotowac ciasto nugatowe.Utrzec na gesto mase jaja z
cukrem,sola i sokiem z cytryny,dodac cynamon i milone migdaly,luczona
wanilie.Make ziemniaczana zmieszac z maka pszenna i proszkiem do
pieczenia,wymieszac z masa jajeczna.
polowe nugatowpodgrzac i roztopic caly czas ubijac trzepaczka zmieszac z
ciastem nugatowym.Ulozyc na przygotowane w formie ciasto kruche,wygladzic i
piec okolo godziny i 15 min,
wyjac z piekarnika,ostudzic.Przelozyc na patere.Podgrzac reszte
nugatow,roztopiona masa polac upieczone ciasto,wstawic do lodowki,zeby
stwardnialo,przybrac starta czekolada i platkami migdalow.
przpis jest z Przepieknej ksiazki - Kuchnia katalonska-Salvadora Dali
smacznego
ale ja wciaz czekam na rozjasnienie kwesti nugatow.
greg
|