Data: 2004-09-19 17:45:10
Temat: Re: nugaty w katalonii?
Od: "eM eL" <b...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisał(a):
> Ale nugat jest nugat a nie orzech, a po hiszpansku on jest
> turron. Wiec dalej sie nie zgadza
Turrón (de Almendra) to potrawa - slodycz, cus ciagnacego sie, taki marcepan
czy nugat, tradycyjnie robiona na Boze Narodzienie. Po angielsku nougat.
Sklada sie z migdalow, bialka, miodu i cukru zwykle na waflach tortowych
("obelas" po hiszpansku.) Zadna filozofia - moje latorosle to robia same
jak je fantazja najdzie. Sa tez inne "turróny" takze nieco bardziej
skomplikowane ale maja jeden wspolny mianownik - sa sakramencko slodkie...
Sa tez lody, musy etc. "turrón" W krajach latynoskich mozna kupic gotowe
nugaty, np. 'Turrón de Jijona" (orzechy laskowe, migdaly, cukier - duzo
cukru - miod, mielona kolendra, cynamon, etc.)
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There are lies, damned lies and statistics><
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><aprendiz de todo - maestro de nada><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|