Data: 2004-09-19 18:20:52
Temat: Re: nugaty w katalonii?
Od: "gregorius" <i...@m...internetdsl.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Podaje przepis.
Ciasto-
100g startych migdalow
100g maki
125g zimnego masla
1 zoltko
+maslo i platki migdalo do formy.
Ciasto nugatowe-
10 jaj
200g cukru trzcinowego
szczypta soli
2 lyzeczki soku cytryny
1 lask wanili
otarta skorka 1 cytryny
szczypta cynamonu
200g mielonych migdalow
200g maki ziemniaczej
100g maki przennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
400 g nugatow
czekolada starta na grubej tarce i platki migdalow do przybrania
polaczyc wszystkie skladniki na ciasto kruche i szybko zagniesc. Uformowac
kule i zawinac w folie wstawic na godzine do lodowki.Stolnice posypac
maka,ciasto rozwalkowacna okraglo.Posmarowac maslem forme o srednicy 26-28
cm. i posypac platkami migdalow.Ciasto wlozyc do formy nakluc. Piekarnik
rozgrzac do 175 st C.Przygotowac ciasto nugatowe.Utrzec na gesto mase jaja z
cukrem,sola i sokiem z cytryny,dodac cynamon i milone migdaly,luczona
wanilie.Make ziemniaczana zmieszac z maka pszenna i proszkiem do
pieczenia,wymieszac z masa jajeczna.
polowe nugatowpodgrzac i roztopic caly czas ubijac trzepaczka zmieszac z
ciastem nugatowym.Ulozyc na przygotowane w formie ciasto kruche,wygladzic i
piec okolo godziny i 15 min,
wyjac z piekarnika,ostudzic.Przelozyc na patere.Podgrzac reszte
nugatow,roztopiona masa polac upieczone ciasto,wstawic do lodowki,zeby
stwardnialo,przybrac starta czekolada i platkami migdalow.
przpis jest z Przepieknej ksiazki - Kuchnia katalonska-Salvadora Dali
smacznego
ale ja wciaz czekam na rozjasnienie kwesti nugatow.
greg
|