Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia obiad

Grupy

Szukaj w grupach

 

obiad

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-01-10 13:32:57

Temat: Re: obiad
Od: "brimpke" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w wiadomooci do
grup dyskusyjnych napisał:b...@4...com..
.
>
> >
> jak to marnuja...a bezy? a zupa-nic????

Bezy to mnie o dreszcz przyprawiaja brrr. Ale zupka nic brzmi sympatcznie.
Jak sie do tego zabrac?

Daga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-01-10 13:44:15

Temat: Re: obiad
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Bezy to mnie o dreszcz przyprawiaja brrr. Ale zupka nic brzmi sympatcznie.
>Jak sie do tego zabrac?
>
>Daga
>
zebym to ja pamietala..albo tylko mleko z wanilia i cukrem albo
tez z zoltkiem - takikogiel-mogiel zalany goracym mlekiem, na to
rzuca sie (z trudem bo czesto nie chce za licho z lyzki zleciec!)
ubita beze, tez chyba z cukrem i tak to pogotowac, wychodzi takie
gumiaste cos, co jamoge osobiscie zjadac w charakterze
experymentu naukowego...nachodzi mnie (dawno nie naszlo, jak
widac...), robie i jem...jem...jem...zastanawiajac sie czy to JUZ
wlasnie TEN smak i konsystencja....
to w ogole tez z dziecinstwa smak, ale poznego, tak samo jak
omlet z bitym bialkiem i maka , z sokiem albo dzemem...

Krysia

K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 13:47:10

Temat: Re: obiad
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

brimpke wrote:
>
> > Według mnie w kazdej carbonarze musze byc nastepujace skladniki:
> > 1. boczek wedzony surowy
> > 2. smietana
> > 3. jajka
> > 4. pieprz swiezo zmielony
> > 5. galka muszkatolowa
> > 6. ser ostry
>
> Wszystko oprocz 6 punktu mam. W przepisie byl parmesan a ze nie mam myslalam
> zeby zastapic posiadanym gran padano ( niejestem pewna czy dobrze pamietam
> nazwe), tyle ze ten ser na pewno nie jest ostry. Czyli robic z tym co mam
> czy jednak kupic ostry?

nie. Gran Padano jest kompatybilny z parmezanem. Nie wiem skąd ludzia
ten ostry ser biorą (w przepisach). Z ostrym smakuje skądinąd też
nieźle. Ostatnio (przedwczoraj) jadłem carbonarę bez boczku ale z
gorgonzolą, też świetne.

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 13:52:15

Temat: Re: obiad
Od: "brimpke" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@z...fu-berlin.de...
> nie. Gran Padano jest kompatybilny z parmezanem. Nie wiem skąd ludzia
> ten ostry ser biorą (w przepisach). Z ostrym smakuje skądinąd też
> nieźle. Ostatnio (przedwczoraj) jadłem carbonarę bez boczku ale z
> gorgonzolą, też świetne.
>
> Waldek

No to dzis ze spokojnym sumieniem omijam spozywczak i ide wydac troszke
pieniazkow w ksiegarni. Ale dzis mily dzien, pyszne jedzonko i nowa ksiazka.
Cudownie.

Daga




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 14:02:31

Temat: Re: obiad
Od: "brimpke" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> zebym to ja pamietala..albo tylko mleko z wanilia i cukrem albo
> tez z zoltkiem - takikogiel-mogiel zalany goracym mlekiem, na to
> rzuca sie (z trudem bo czesto nie chce za licho z lyzki zleciec!)
> ubita beze, tez chyba z cukrem i tak to pogotowac, wychodzi takie
> gumiaste cos, co jamoge osobiscie zjadac w charakterze
> experymentu naukowego...nachodzi mnie (dawno nie naszlo, jak
> widac...), robie i jem...jem...jem...zastanawiajac sie czy to JUZ
> wlasnie TEN smak i konsystencja....
> to w ogole tez z dziecinstwa smak, ale poznego, tak samo jak
> omlet z bitym bialkiem i maka , z sokiem albo dzemem...
>
> Krysia
>

Dziekuje bardzo, jak mnie kiedys najdzie na COS ( i zgadnij co to jest to
COS, mnie zadko sie udaje, tak probuje i probuje czy to to az dochodze do
umierania z przejedzenia) to prztestuje zupe nic.
Daga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 15:11:27

Temat: Re: obiad - bylo, jest: bialka:))
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>>
>>>
>>>ja ze smietana 12 - (ciagla walka z kilogramami:)))) i daje cale jajka (nie
>>>lubie, jak sie bialka marnuja.
>>>Monika
>>
>>jak to marnuja...a bezy? a zupa-nic????
>
>to ja poprosze oba przepisy - mam 5 bialek w lodowce po faworkach....
>Pewnie i tak bede je musiala wyrzucic - do tej pory tylko do jajecznicy
>dorzucalam.
>
>Monisiatko

Bezy toja robie tak - 2 stolowe lyzki cukru jak najbardziej
mialkiego takiego krysztalu nakazde bilko, najpierw bialka niezle
ubic, a potem ubijajac dodawac ten cukier. I bic....bic....bic az
bedzie bardzo gladka masa bez widocznego cukru...mozna dodac
roznych rzeczy nakoncu - np pokrojonych orzechow laskowych, albo
dadac troche kakaonakoncubicia - tak, zeby rowno wymieszac.
najlepiej je na folii alupiec/suszyc, bo ladnieodchodza...czyli
maga to buc gorki, splaszczone gorki albo blaciki (np potem na
tort bezowu). Piec nagrzac do sredniego, wstawic te bezy iod razu
przykrecic naminimum zupelne...jak z tym ciezko, to uchylic ieco
drzwi do piecyka - bezy niemaja sie piec i brazowiec (o to
bardzolatwo), a suszyc sie...dlugo, spokojnie...

potem :
gorki ukladam na talerzu i polewam cienka struzka rozpusczonej
czekolady i/lub ugniecionymi malinami (mrozone sa w sam raz bo i
sos maja i miekkie sa - mozna zrobic couli czyli przepuscic przez
sitko one),
plaskie gorki - przekladac kremem dowolnym (na bazie budyniu
diobre - ja zawsze mniej masla z cukrem na ilosc budyniu daje i
wychodza bardzo dobre), bita smietana, dobrze potem tez polac ta
czekolada
blaty - no to juzod Ciebie zalezy czym przelozysz. w zhlodnej
spizarni wytrzymuja przechowywane jakis czas, ale czy to warto
sie dreczyc i tylko na niepatrzec???

Krysia

co do zupy nic - to juz raz napisalam, ale ie pamietam
dokladnieprzpeisu czy z koglem moglem czy nie...jak nikt nie
znajdzie to ja poszukam potem

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 15:12:16

Temat: Re: obiad - bylo, jest: bialka:))
Od: "Monisiatko" <M...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>>
>>ja ze smietana 12 - (ciagla walka z kilogramami:)))) i daje cale jajka (nie
>>lubie, jak sie bialka marnuja.
>>Monika
>
>jak to marnuja...a bezy? a zupa-nic????

to ja poprosze oba przepisy - mam 5 bialek w lodowce po faworkach....
Pewnie i tak bede je musiala wyrzucic - do tej pory tylko do jajecznicy
dorzucalam.

Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 15:14:59

Temat: Re: obiad
Od: "Monisiatko" <M...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>> Według mnie w kazdej carbonarze musze byc nastepujace skladniki:
>> 1. boczek wedzony surowy
>> 2. smietana
>> 3. jajka
>> 4. pieprz swiezo zmielony
>> 5. galka muszkatolowa
>> 6. ser ostry
>
>Wszystko oprocz 6 punktu mam. W przepisie byl parmesan a ze nie mam myslalam
>zeby zastapic posiadanym gran padano ( niejestem pewna czy dobrze pamietam
>nazwe), tyle ze ten ser na pewno nie jest ostry. Czyli robic z tym co mam
>czy jednak kupic ostry?
Hmmm, ja parmezan zawsze rolada ustrzycka zastepuje w carbonarze:))) Nie wiem,
jaki jest Gran padano. I nie wiem, jak carnbonara jest z innym serem, ale z
rolada jest .... odlotowa

>> niektorzy daja jeszcze czosnek, ale wedlug mnie to nie do carbonary., ale
>do
>> sosu Alberta.
>
>a ten Albert to jaki?
czosnek i smietana:)))
Byl przepis w tamtym tygodniu.

Monika
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 15:31:12

Temat: Re: obiad
Od: "brimpke" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Hmmm, ja parmezan zawsze rolada ustrzycka zastepuje w carbonarze:))) Nie
wiem,
> jaki jest Gran padano. I nie wiem, jak carnbonara jest z innym serem, ale
z
> rolada jest .... odlotowa

Nastepnym razem zrobie z ostrym serkiem dzis sprobuje gran
pasano-zdecydowanie lagodnym.

> >> niektorzy daja jeszcze czosnek, ale wedlug mnie to nie do carbonary.,
ale
> >do
> >> sosu Alberta.
> >
> >a ten Albert to jaki?
> czosnek i smietana:)))
> Byl przepis w tamtym tygodniu.

Jak tak to w domku poszukam bo juz niedlugo do domku. Jaka ja jestem glodna.

Dagmara


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-01-10 15:41:14

Temat: Re: obiad - bylo, jest: bialka:))
Od: "Monisiatko" <M...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>Bezy toja robie tak - 2 stolowe lyzki cukru jak najbardziej
>mialkiego takiego krysztalu nakazde bilko, najpierw bialka niezle
>ubic, a potem ubijajac dodawac ten cukier. I bic....bic....bic az
>bedzie bardzo gladka masa bez widocznego cukru...mozna dodac
>roznych rzeczy nakoncu - np pokrojonych orzechow laskowych, albo
>dadac troche kakaonakoncubicia - tak, zeby rowno wymieszac.
>najlepiej je na folii alupiec/suszyc, bo ladnieodchodza...czyli
>maga to buc gorki, splaszczone gorki albo blaciki (np potem na
>tort bezowu). Piec nagrzac do sredniego, wstawic te bezy iod razu
>przykrecic naminimum zupelne...jak z tym ciezko, to uchylic ieco
>drzwi do piecyka - bezy niemaja sie piec i brazowiec (o to
>bardzolatwo), a suszyc sie...dlugo, spokojnie...
a ile stopni to sredni??? a ile to minimum????
odpowiednio 100 i 20 stopni
????

Bardzo dziekuje:))

Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3 ... 6


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: hot naked celebrity news !!
Woki, frytkownice i inne...
smaki dzieciństwa
do ziółek Panie i Panowie!
jak się robi dobre naleśniki

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »