Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia obiad po slowacku

Grupy

Szukaj w grupach

 

obiad po slowacku

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-09-01 20:15:01

Temat: obiad po slowacku
Od: "Agnes" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Probowalam ostatnio wykonac moje ulubione dania z kuchni slowackiej czyli
zupe czosnkowa i krokiety ziemniaczane w ksztalcie kulek, ale efekty nie
byly zadowalajace. Przeszukalam archiwum grupy oraz przepisy na roznych
stronach ale widocznie nie trafilam na odpowiednie przepisy. Byc moze ktos z
grupowiczow bedzie mial jakis wskazowki?

Przepis na zupe czosnkowa nie byl specjalnie wyszukany - po prostu do
bulionu z kurczaka dodalam zgniecione zabki czosnku, bylo smaczne, ale w
wersji slowackiej smak (i zapach!) czosnku znikal tak szybko jak tylko
skonczylo sie jesc. W mojej wersji natomiast meczyl mnie jeszcze do
nastepnego dnia...

Kulki za to byly w miare dobre, ale wyszly dosyc miekkie zamiast chrupiace
jak w oryginale. Co moglam zrobic nie tak? Do ziemniakow puree (z odrobina
masla i mleka) dodalam jajko i make, uformowalam kulki i wrzucilam na goracy
olej.

Z gory dzieki za odpowiedzi.
--
Agnes


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-09-01 20:57:22

Temat: Re: obiad po slowacku
Od: "Agnieszka Brzeska" <a...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Kulki za to byly w miare dobre, ale wyszly dosyc miekkie zamiast chrupiace
> jak w oryginale. Co moglam zrobic nie tak? Do ziemniakow puree (z odrobina
> masla i mleka) dodalam jajko i make, uformowalam kulki i wrzucilam na
goracy
> olej.


Powiem Ci jak ja robie kulki, co do zupy sie nie wypowiadam... przede
wszystkim nie dodaje do masy maki a mleka "co kot naplakal" maselko i tak
zrobi swoje..(ew smaze grzyby czy pieczarki wowczas mam tluszczyk ze
smazenia). Gotowe kulki panieruje w jajku i bulce tartej. Smaze na silnie
rozgrzanym tluszczu az sie zarumienia, pozniej dosmazam na malym ogniu. Sa
chrupiace i znikaja z talerza w tyrmiga.

Agnieszka Brzeska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-02 09:18:17

Temat: Re: obiad po slowacku
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora



Agnes wrote:

> Kulki za to byly w miare dobre, ale wyszly dosyc miekkie zamiast chrupiace
> jak w oryginale. Co moglam zrobic nie tak? Do ziemniakow puree (z odrobina
> masla i mleka) dodalam jajko i make, uformowalam kulki i wrzucilam na goracy
> olej.

olej musi byc b.mocno rozgrzany, tak by od razu spiekla sie skorka
kulek, dzieki czemu olej nie wchodzi do srodka
jak nie jest wystarczajaco rozgrzany to kulki wchlaniaja za duzo oleju
wiku

--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-09-02 12:49:58

Temat: Re: obiad po slowacku
Od: "Agnes" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora

> olej musi byc b.mocno rozgrzany, tak by od razu spiekla sie skorka
> kulek, dzieki czemu olej nie wchodzi do srodka
> jak nie jest wystarczajaco rozgrzany to kulki wchlaniaja za duzo oleju
> wiku

Dzieki, chyba o to chodzilo!
--
Agnes


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

obiadek dla babci :)
Aromatyczna (smakowa) oliwa
pyszny drink
sos czosnkowy
cukinia - jak marynowac?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »