| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-01 20:15:01
Temat: obiad po slowackuWitam,
Probowalam ostatnio wykonac moje ulubione dania z kuchni slowackiej czyli
zupe czosnkowa i krokiety ziemniaczane w ksztalcie kulek, ale efekty nie
byly zadowalajace. Przeszukalam archiwum grupy oraz przepisy na roznych
stronach ale widocznie nie trafilam na odpowiednie przepisy. Byc moze ktos z
grupowiczow bedzie mial jakis wskazowki?
Przepis na zupe czosnkowa nie byl specjalnie wyszukany - po prostu do
bulionu z kurczaka dodalam zgniecione zabki czosnku, bylo smaczne, ale w
wersji slowackiej smak (i zapach!) czosnku znikal tak szybko jak tylko
skonczylo sie jesc. W mojej wersji natomiast meczyl mnie jeszcze do
nastepnego dnia...
Kulki za to byly w miare dobre, ale wyszly dosyc miekkie zamiast chrupiace
jak w oryginale. Co moglam zrobic nie tak? Do ziemniakow puree (z odrobina
masla i mleka) dodalam jajko i make, uformowalam kulki i wrzucilam na goracy
olej.
Z gory dzieki za odpowiedzi.
--
Agnes
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-01 20:57:22
Temat: Re: obiad po slowacku>
> Kulki za to byly w miare dobre, ale wyszly dosyc miekkie zamiast chrupiace
> jak w oryginale. Co moglam zrobic nie tak? Do ziemniakow puree (z odrobina
> masla i mleka) dodalam jajko i make, uformowalam kulki i wrzucilam na
goracy
> olej.
Powiem Ci jak ja robie kulki, co do zupy sie nie wypowiadam... przede
wszystkim nie dodaje do masy maki a mleka "co kot naplakal" maselko i tak
zrobi swoje..(ew smaze grzyby czy pieczarki wowczas mam tluszczyk ze
smazenia). Gotowe kulki panieruje w jajku i bulce tartej. Smaze na silnie
rozgrzanym tluszczu az sie zarumienia, pozniej dosmazam na malym ogniu. Sa
chrupiace i znikaja z talerza w tyrmiga.
Agnieszka Brzeska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-02 09:18:17
Temat: Re: obiad po slowacku
Agnes wrote:
> Kulki za to byly w miare dobre, ale wyszly dosyc miekkie zamiast chrupiace
> jak w oryginale. Co moglam zrobic nie tak? Do ziemniakow puree (z odrobina
> masla i mleka) dodalam jajko i make, uformowalam kulki i wrzucilam na goracy
> olej.
olej musi byc b.mocno rozgrzany, tak by od razu spiekla sie skorka
kulek, dzieki czemu olej nie wchodzi do srodka
jak nie jest wystarczajaco rozgrzany to kulki wchlaniaja za duzo oleju
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-02 12:49:58
Temat: Re: obiad po slowacku> olej musi byc b.mocno rozgrzany, tak by od razu spiekla sie skorka
> kulek, dzieki czemu olej nie wchodzi do srodka
> jak nie jest wystarczajaco rozgrzany to kulki wchlaniaja za duzo oleju
> wiku
Dzieki, chyba o to chodzilo!
--
Agnes
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |