| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-30 12:06:19
Temat: ocet balsamicznySzanowni Panstwo
Szukalem informacji na temat aceto balsamico di Modena zarowno na polskich jak i
zagranicznych stronach Internetu. Okazuje sie, ze 100 ml prawdziwego aceto
balsamico tradizionale zatwierdzanego przez specjalistyczne konsorcjum kosztuje
w zaleznosci od czasu lezakowania (15 lub 25 lat) odpowiednio ok. 75 i 108 USD.
Zapoznalem sie takze z artykulem pani Agnieszki Kreglickiej, warszawskiej
restauratorki, poswieconym octowi balsamicznemu (
http://http.gazeta.pl/Iso/Plus/Obcasy/Kuchnia/Swiata ). Autorka podaje
informacje, jakoby w polskich sklepach oprocz nieudanych podrobek (mieszanek
octu winnego i karmelu) dostepne byly takze "przyzwoite", jak to okreslila,
produkty wykonane wg tradycyjnej ale uproszczonej receptury. Artykul opatrzony
jest zdjeciem, na ktorym widnieja buteleczki octu firm m.in. Bonanno oraz
Ponti. Pomyslalem sobie, ze byc moze to wlasnie te 2 produkty naleza do owych
"przyzwoitych". Jednakze, bedac w sklepie, zauwazylem, ze na obydwu etykietach
widnieja jako skladniki m.in. wlasnie wspomniany juz karmel E150... Przyznam,ze
pomimo niskiej ceny (parenascie zlotych) wstrzymalem sie z kupnem. Caly czas
zastanawiam sie , jakich firm produkty miala na mysli pani Kreglicka. Napisalem
nawet w tej sprawie do niej wczoraj list ale, jak na razie, bez odzewu...
Byc moze ktos z Panstwa dysponuje wiarygodnymi informacjami na temat
przyzwoitych octow balsamicznych z Modeny dostepnych w polskich sklepach. Czekam
na wiadomosci...
Pozostaje z wyrazami szacunku
Wlodzimierz z Gdanska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-31 08:27:12
Temat: Re: ocet balsamiczny<w...@p...onet.pl> wrote:
> Szanowni Panstwo
>
> Szukalem informacji na temat aceto balsamico di Modena zarowno na polskich
> jak i zagranicznych stronach Internetu. Okazuje sie, ze 100 ml prawdziwego
> aceto balsamico tradizionale zatwierdzanego przez specjalistyczne
> konsorcjum kosztuje w zaleznosci od czasu lezakowania (15 lub 25 lat)
> odpowiednio ok. 75 i 108 USD.
Scisle rzecz biorac, na occie balsamiczynm nie podaje sie nigdy jego
wieku, ze wzgledu na proces produkcji polegajacy na ciaglym dodawani
swiezego soku winogronowego do odlezalego juz octu.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |