| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-06-12 09:57:28
Temat: Re: oliwa cytrynowa:)Dnia 2005-06-12 07:41:47 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Marcin E. Hamerla* skreślił te oto słowa:
> Straaaasznie zamozna ta staruszka. Oliwa drogą jest przeciez.
Ty pomyśl jak musi mdlić przez cały dzień po wypiciu szklanki oliwy...
oszczędza się na innym jedzeniu :)
--
Lia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-06-12 13:45:14
Temat: Re: oliwa cytrynowa:)> Ty pomyśl jak musi mdlić przez cały dzień po wypiciu szklanki oliwy...
> oszczędza się na innym jedzeniu :)
O tym samym właśnie pomyślałam ...
Pozdrawiam.
Barbara.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-06-12 16:42:16
Temat: Re: oliwa cytrynowa:)Lia napisal(a):
>> Straaaasznie zamozna ta staruszka. Oliwa drogą jest przeciez.
>
>Ty pomyśl jak musi mdlić przez cały dzień po wypiciu szklanki oliwy...
>oszczędza się na innym jedzeniu :)
Totez w innym miejscu sugerowalem, ze to moze byc codzinnie ta sama
szklanka - rano pije, a godzinke pozniej napelnia szklanke z powrotem.
Ale skoro nosi ja litrami ze sklepu, to moze faktycznie oszczedza na
innym jedzeniu...
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Every day I make the world a little bit worse."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-06-12 18:58:27
Temat: Re: oliwa cytrynowa:)Użytkownik "waldek" <x...@o...pl>[...]
> Dla mnie jest to dowód, że wiara czyni cuda. Żałuję jedynie,
> że podobna wiara w palenie i picie nie daje podobnych efektów.
Oliwa ma działanie oczyszczające wątrąbę i chroni ją przed zgubnym
wpływem alkoholu.
Ale pije się ją raz na rok? pół roku lub profilaktycznie przed
pijaństwem.
Ale codziennie? i aż tyle? Co kto lubi i zniesie.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-06-12 21:05:43
Temat: Re: oliwa cytrynowa:)
Użytkownik "JerzyN" <007_usuń_to@megapolis.pl> napisał w wiadomości
news:d8i0uf$ru5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl>[...]
> > Dla mnie jest to dowód, że wiara czyni cuda. Żałuję jedynie,
> > że podobna wiara w palenie i picie nie daje podobnych efektów.
>
> Oliwa ma działanie oczyszczające wątrąbę i chroni ją przed zgubnym
> wpływem alkoholu.
> Ale pije się ją raz na rok? pół roku lub profilaktycznie przed
> pijaństwem.
> Ale codziennie? i aż tyle? Co kto lubi i zniesie.
===
Nawet i taka częstotliwość picia nie jest konieczna, jeśli używa się oliwy
na co dzień do surówek i wszelakiego innego dobra przyrządzanego w kuchni.
To chyba kwestia pewnego misterium. Ja mam podobnie z koncentratem
pomidorowym. Zanim zrobię sos muszę go chwilę przesmażyć na patelni. Tak
zawsze u mnie robiono, więc i ja tak robię, cholera wie po co. Jakiś rok
temu ze zdziwieniem oglądam ci ja Makłowicza, który też zaczyna smażyć
koncentrat do sosu i kometuje, że nie wie dlaczego tak robi - brak
racjonalnych przesłanek - ale tak trzeba!
Coś może jest na rzeczy w takich (pozornie?) irracjonalnych czynnościach.
Ten, kto odkryje co, może się stać pierwszym laureatem nagrody Nobla z
parapsychologii.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-06-12 21:15:24
Temat: Re: oliwa cytrynowa:)waldek wrote:
> To chyba kwestia pewnego misterium. Ja mam podobnie z koncentratem
> pomidorowym. Zanim zrobię sos muszę go chwilę przesmażyć na patelni. Tak
> zawsze u mnie robiono, więc i ja tak robię, cholera wie po co. Jakiś rok
> temu ze zdziwieniem oglądam ci ja Makłowicza, który też zaczyna smażyć
> koncentrat do sosu i kometuje, że nie wie dlaczego tak robi - brak
> racjonalnych przesłanek - ale tak trzeba!
Gdzieś mi się obiło, ze ma to skarmelizować glukozę* - jeśli to prawda,
to jest to jak najbardziej racjonalna przesłanka
sadyl
(*) albo fruktozę - nie wiem co jest w pomidorach
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-06-13 00:00:12
Temat: Re: oliwa cytrynowa:)
Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:42ACA5EC.73283A32@poczta.onet.pl...
> waldek wrote:
> Gdzieś mi się obiło, ze ma to skarmelizować glukozę
===
Po co?
Przejrzałem wszystkie moje mądre książki oraz Internet i nie znalazłem o
karmelizacji nic, oprócz zastosowania do ciast i cukierków. Karmelizacja
obniża też słodkość cukru, ale przecież w przypadku sosów i tak dodaje się
szczyptę cukru aby złamać kwaśny smak. A jeśli nie cukier (w czystej
postaci), to paprykę, marchewkę, cebulę lub coś podobnego, w zależności od
rodzaju sosu.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-06-13 10:50:02
Temat: Re: oliwa cytrynowa:)waldek napisał(a):
>
> To chyba kwestia pewnego misterium. Ja mam podobnie z koncentratem
> pomidorowym. Zanim zrobię sos muszę go chwilę przesmażyć na patelni. Tak
> zawsze u mnie robiono, więc i ja tak robię, cholera wie po co. Jakiś rok
> temu ze zdziwieniem oglądam ci ja Makłowicza, który też zaczyna smażyć
> koncentrat do sosu i kometuje, że nie wie dlaczego tak robi - brak
> racjonalnych przesłanek - ale tak trzeba!
Jeżeli przesmażasz z tłuszczem, to może mieć to wpływ na kolor potrawy.
Tak mi się kojarzy, ale podstaw chemicznych nie pamiętam. Przecier
pozostanie czerwony, zamiast zbrunatnieć.
--
Ania, czyżby z Noblem?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-06-13 11:12:58
Temat: Re: oliwa cytrynowa:)In article <d8jooh$c19$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"aniared/A.L." <a...@n...pl> wrote:
> waldek napisał(a):
> >
> > To chyba kwestia pewnego misterium. Ja mam podobnie z koncentratem
> > pomidorowym. Zanim zrobię sos muszę go chwilę przesmażyć na patelni. Tak
> > zawsze u mnie robiono, więc i ja tak robię, cholera wie po co. Jakiś rok
> > temu ze zdziwieniem oglądam ci ja Makłowicza, który też zaczyna smażyć
> > koncentrat do sosu i kometuje, że nie wie dlaczego tak robi - brak
> > racjonalnych przesłanek - ale tak trzeba!
>
> Jeżeli przesmażasz z tłuszczem, to może mieć to wpływ na kolor potrawy.
> Tak mi się kojarzy, ale podstaw chemicznych nie pamiętam. Przecier
> pozostanie czerwony, zamiast zbrunatnieć.
Pewnie jest podobnie jak z papryką. Zawarty w niej barwnik czerwony jest
rozpuszczalny w tłuszczach, a nie w wodzie.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-06-13 17:48:16
Temat: Re: oliwa cytrynowa:)
Użytkownik "aniared/A.L." <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:d8jooh$c19$1@nemesis.news.tpi.pl...
> waldek napisał(a):
> Jeżeli przesmażasz z tłuszczem, to może mieć to wpływ na kolor potrawy.
> Tak mi się kojarzy, ale podstaw chemicznych nie pamiętam. Przecier
> pozostanie czerwony, zamiast zbrunatnieć.
> --
> Ania, czyżby z Noblem?
===
No, nie wiem. Moja żona nie przesmaża i kolor wychodzi jej ten sam. W smaku
też nie ma widocznej różnicy.
Przy najbliższej okazji zrobię chyba dwie wersje - dla porównania.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |