« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-06-10 11:03:45
Temat: Jak oddzielic mieso od kosci? SzybkowarCzesc
Mam problem, musze ugotowac 2kg miesa drobiowego dla kota - kazal mi
weterynarz - ale nie znam sie na tym za bardzo.
Nabylem mieso indycze z koscia - tj szyje i skrzydła - z przyczyn
ekonomicznych.
Mam taki plan - wladuje to do szybkowara i ugotuje przez np godzine. Po tym
czasie, mam nadzieje, mieso odejdzie od kosci i bede je mogl wyjac (tz
kosci).
Czy ten plan ma sens? Czy godzina wystarczy czy moze powinienem trzymac je
tam dłuzej?
Czy kosci z szyi (kregosłup) po takim gotowaniu sa nadal powiazane czy tez
rozpadna sie na pojedyncze kregi?
musta(fa)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-06-10 11:14:09
Temat: Re: Jak oddzielic mieso od kosci? SzybkowarUżytkownik "musta" <m...@p...onet.pl>
[...]
> Nabylem mieso indycze z koscia - tj szyje i skrzydła - z przyczyn
> ekonomicznych.
Ja też lubie podroby :) a wywar z takiego gotowania używam do różnych
zup tyle, że gotujesz z warzywami ale ograniczasz sól i ostre przyprawy.
> Mam taki plan - wladuje to do szybkowara i ugotuje przez np godzine.
> Po tym czasie, mam nadzieje, mieso odejdzie od kosci i bede je mogl
> wyjac (tz kosci).
Nie polecam bo to jednak się szumuje i w normalnym garze pod przykryciem
gotujesz jak rosół po półtorej godzinie lub 2 masz wszystko miekkie i
mięso samo odchodzi od kości.
> Czy ten plan ma sens? Czy godzina wystarczy czy moze powinienem
> trzymac je tam dłuzej?
> Czy kosci z szyi (kregosłup) po takim gotowaniu sa nadal powiazane czy
> tez rozpadna sie na pojedyncze kregi?
To zależy jak duże te szyje, im wieksze tym dłużej się gotują.
U mnie tak gotuję dla psa i ...
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-06-10 11:20:25
Temat: Re: Jak oddzielic mieso od kosci? SzybkowarDnia Fri, 10 Jun 2005 13:14:09 +0200, Waćpanna lub Waćpan *JerzyN*, w
wiadomości news:<news:d8bsvp$j7$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
>> Mam taki plan - wladuje to do szybkowara i ugotuje przez np godzine.
>> Po tym czasie, mam nadzieje, mieso odejdzie od kosci i bede je mogl
>> wyjac (tz kosci).
>
> Nie polecam bo to jednak się szumuje i w normalnym garze pod przykryciem
> gotujesz jak rosół po półtorej godzinie lub 2 masz wszystko miekkie i
> mięso samo odchodzi od kości.
Dla kota się nie szumuje.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-06-10 11:22:31
Temat: Re: Jak oddzielic mieso od kosci? SzybkowarDnia Fri, 10 Jun 2005 13:03:45 +0200, Waćpanna lub Waćpan *musta*, w
wiadomości news:<news:d8bs17$1gfr$1@news2.ipartners.pl> zawarł, co
następuje:
> Mam taki plan - wladuje to do szybkowara i ugotuje przez np godzine. Po tym
> czasie, mam nadzieje, mieso odejdzie od kosci i bede je mogl wyjac (tz
> kosci).
> Czy ten plan ma sens? Czy godzina wystarczy czy moze powinienem trzymac je
> tam dłuzej?
Nie wiem, nie używam szybkowaru. Ale w zwykłym garnku, na normalnym gazie, z
racji tej, że gotujesz mięso a nie rosół i nie musisz go gotować powoli,
powinna wystarczyć godzina - 1,5h. W nornalnym garnku możesz po prostu
dźgnąć widelcem i sprawdzić.
> Czy kosci z szyi (kregosłup) po takim gotowaniu sa nadal powiazane czy tez
> rozpadna sie na pojedyncze kregi?
Nie powinny się rozpaść, dopiero przy obieraniu mięsa od kości może Ci się
oto rozlecieć w rękach.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-06-10 11:26:52
Temat: Re: Jak oddzielic mieso od kosci? Szybkowar> Dla kota się nie szumuje.
szumowanie moze byc istotne bo zaworek Szybkowara parska jak sie piana
dostanie.
Moze najpierw zagotuje bez zamykania, troche odszumuje a potem zamkne
szybkowar.
Co myslicie?
Jednak wolal bym uzyc szybkowara bo znaczaco przyspiesza obrobke.
musta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-06-12 09:55:00
Temat: Re: Jak oddzielic mieso od kosci? Szybkowarmusta wrote:
> Mam taki plan - wladuje to do szybkowara i ugotuje przez np godzine. Po
> tym czasie, mam nadzieje, mieso odejdzie od kosci i bede je mogl wyjac
> (tz kosci).
>
Ja w szybkowarze czesto gotuje zupy, szkielet kurczaka jest rozgotowany
do kosci po 20 minutach, a mieso przy kosciach wieprzowych miekkie (az
za bardzo) po 30 minutach. Wiec nie przesadz z ta godzina ;). Mysle, ze
jak nastawisz na 30 minut to powinno byc juz na 100% ok. Zreszta, zawsze
mozna potem ponownie zamknac i dogotowac. A jak przesadzisz i
rozgotujesz kosci, to mysle ze jeszcze ciezej bedzie Ci je wydlubac z miesa.
P.S.
Oczywiscie czasy podane od momentu PPS (syczenia).
P.S.2
Tej wody nie trzeba wiele, wystarczy by 3/4 przykryla mieso.
Pozdrawiam
Magda-Slonko(Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-06-13 07:15:17
Temat: Re: Jak oddzielic mieso od kosci? SzybkowarCzesc
Ugotowalem i dzieki za rady. Napisze tu kilka uwag dla potomnosci.
Czas gotowania wyszedl mi 1 godzina 20 min od psyku.
Mięso odchodzilo bardzo ladnie od skrzydel indyka. Niestety z szyja indycza
bylo wiecej papraniny bo ma duzo jakis zaczepów kostnych. Generalnie 85%
miesa udalo sie zdjac i kregosłup sie nie rozpadł.
Serca kurze nie rozpadly sie nawet po takim czasie i trzeba je bylo pociac.
Dodalem 0,5 kg ryzu, troche brokulów (byly w domu) i otreby. Wyszla kleista
masa - koty sie nią zajadaja z mlaskiem!
musta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-06-13 14:14:45
Temat: Re: Jak oddzielic mieso od kosci? Szybkowarmusta <m...@p...onet.pl> napisał(a):
> Czesc
>
> Ugotowalem i dzieki za rady. Napisze tu kilka uwag dla potomnosci.
>
> Czas gotowania wyszedl mi 1 godzina 20 min od psyku.
hmy... Co to za szybkowar i co on daje (jeśli idzie o zybkosć) bo godzina 20
to i w zwyczajnym garze się mieso rozpada...
AgaL co to nieuswiadomiona w kwesti szybkowarów
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-06-14 09:31:26
Temat: Re: Jak oddzielic mieso od kosci? Szybkowar> hmy... Co to za szybkowar i co on daje (jeśli idzie o zybkosć) bo godzina
> 20
> to i w zwyczajnym garze się mieso rozpada...
> AgaL co to nieuswiadomiona w kwesti szybkowarów
mysle ze 1:20h to juz przegiecie - ale poprostu wyszedlem z owym kotem do
weterynarza i tak wyszlo. Za to mieso rozpadlo sie na wlókna a o to mi
chodzilo. nastepny raz sprobuje 45min.
Szybkowar daje IMHO jakies 3 krotne skrocenie czasu gotowania - oraz pozwala
na gotowanie stroczkowych takich jak fasola czy cieciorka w 20min bez
namaczania. Dla mnie to wazne bo duzo tego jem.
Szybkowar dzieki podwyzszeniu cisnienia gotuje w okolo 110C - ten co mam ma
dwa biegi 105C i 114C o ile pamietam. Nazywa sie chyba TEFAL model SENSOR2.
musta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |