Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia oliwa z oliwek

Grupy

Szukaj w grupach

 

oliwa z oliwek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-08-12 11:22:24

Temat: oliwa z oliwek
Od: "Ewa" <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

No właśnie ...jak to jest z oliwką z oliwek. Nadaje się do smażenia czy nie
?
Z tego co wyczytałam z netu to oliwka nadaje się do smażenia pod warunkiem
że nie jest tłoczona na zimno ? Dobrze rozumiem ?
A olej z pestek winogron ?

Ja najczęściej stosuję olej rzepakowy do smażenia bo trwało we mnie
przekonanie że oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia bo w dużej temp
oliwa się rozkłada i powstają jakieś niezdrowe związki , ktoś wie o co w tym
chodzi ?

pozdrawiam
Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-08-12 11:24:24

Temat: Re: oliwa z oliwek
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <ddi0pl$223$1@news.onet.pl>, "Ewa" <j...@o...pl> wrote:

> No właśnie ...jak to jest z oliwką z oliwek. Nadaje się do smażenia czy nie
> ?
> Z tego co wyczytałam z netu to oliwka nadaje się do smażenia pod warunkiem
> że nie jest tłoczona na zimno ? Dobrze rozumiem ?

Do smażenia nadaje się każda oliwa z oliwek.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-08-12 12:45:45

Temat: Re: oliwa z oliwek
Od: "Ewa A." <e...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Ewa" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:ddi0pl$223$1@news.onet.pl...
> No właśnie ...jak to jest z oliwką z oliwek. Nadaje się do smażenia czy
> nie ?
> Z tego co wyczytałam z netu to oliwka nadaje się do smażenia pod warunkiem
> że nie jest tłoczona na zimno ? Dobrze rozumiem ?
> A olej z pestek winogron ?
>
> Ja najczęściej stosuję olej rzepakowy do smażenia bo trwało we mnie
> przekonanie że oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia bo w dużej temp
> oliwa się rozkłada i powstają jakieś niezdrowe związki , ktoś wie o co w
> tym chodzi ?
>
> pozdrawiam
> Ewa


A ja zawsze sprawdzam na butelce, czy piszą, że nadaje się do smażenia, czy
nie. Niektóre się nadają, inne nie :))
Pozdrawiam
również Ewa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-08-12 17:37:15

Temat: Re: oliwa z oliwek
Od: Magdalena Fabrykowska-Młotek <m...@s...waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 12 Aug 2005 13:24:24 +0200, Wladyslaw Los wrote:

> In article <ddi0pl$223$1@news.onet.pl>, "Ewa" <j...@o...pl> wrote:
>
>> No właśnie ...jak to jest z oliwką z oliwek. Nadaje się do smażenia
>> czy nie ?
>> Z tego co wyczytałam z netu to oliwka nadaje się do smażenia pod
>> warunkiem że nie jest tłoczona na zimno ? Dobrze rozumiem ?
>
> Do smażenia nadaje się każda oliwa z oliwek.

Tylko czasem dymi ;) A tak serio - do smażenia w wysokiej temperaturze
lepiej używać oleju sojowego lub rzepakowego.
--

Magdalena Fabrykowska Młotek
Obecnie czytane: "Omega", "Absolution Gap", "NeoAddix", "Zbójecki gościniec"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-08-12 23:16:58

Temat: Re: oliwa z oliwek
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 12 Aug 2005 13:24:24 +0200, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
wrote:

>Do smażenia nadaje się każda oliwa z oliwek.

No wiesz - nieklarowana to chyba tylko do takiego bardzo
delikatnego...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-08-12 23:17:06

Temat: Re: oliwa z oliwek
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 12 Aug 2005 19:37:15 +0200,
=?iso-8859-2?q?Magdalena_Fabrykowska-M=B3otek?= <m...@s...waw.pl>
wrote:

>Tylko czasem dymi ;) A tak serio - do smażenia w wysokiej temperaturze
>lepiej używać oleju sojowego lub rzepakowego.

Arachidowego. Najstabilniejszy chemicznie z tluszczy cieklych. A do
dlugiego smazenia (faworki, paczki) - albo twardych tluszczy
zwierzecych (nasyconych) albo oleju palmowego (ktory, wbrew nazwie,
jest tluszczem stalym, nasyconym i wyjatkowo odpornym na utlenianie).

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-08-13 05:57:42

Temat: Re: oliwa z oliwek
Od: "Kyllyan" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Do smażenia nadaje się każda oliwa z oliwek.
>
> Tylko czasem dymi ;)
Toć każdy tłuszcz zadymi jak się go za mocno podgrzeje.

--
Sławomir J Marusiński
Gdańsk


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-08-15 01:11:47

Temat: Re: oliwa z oliwek
Od: campi <n...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Ewa A. wrote:
> Użytkownik "Ewa" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:ddi0pl$223$1@news.onet.pl...
>
>>No właśnie ...jak to jest z oliwką z oliwek. Nadaje się do smażenia czy
>>nie ?
>>Z tego co wyczytałam z netu to oliwka nadaje się do smażenia pod warunkiem
>>że nie jest tłoczona na zimno ? Dobrze rozumiem ?
>>A olej z pestek winogron ?
>>
>>Ja najczęściej stosuję olej rzepakowy do smażenia bo trwało we mnie
>>przekonanie że oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia bo w dużej temp
>>oliwa się rozkłada i powstają jakieś niezdrowe związki , ktoś wie o co w
>>tym chodzi ?
>>
>>pozdrawiam
>>Ewa
>
>
>
> A ja zawsze sprawdzam na butelce, czy piszą, że nadaje się do smażenia, czy
> nie. Niektóre się nadają, inne nie :))
> Pozdrawiam
> również Ewa
>
>



No i od czasu do czasu mozesz sie zdziwic. W USA wlasnie jest wielka
afera zwiazana z podrabianiem oleju z oliwek. Mieszano go z lokalnym
slonecznikowym 50:50. Sprzedawca tlumaczy sie ze go oszukal dostawca z
Wloch i Grecji, ale trudno w to uwierzyc, bo to juz nie pierwszy raz z
tym handlowcem.

Ogolnie, to olej z pierwszego wycisku (termin handlowy "virgin") ma
zapaszek sezamkowy i nie nadaje sie do niektorych dan.

Oryginalny olej z oliwek mozna latwo poznac robiac eksperyment.
Zostawiamy olej mocno schlodzony w lodowce na pare godzin. Jezeli jest
gesty i metny to jest prawdziwy. Jezeli plynny i czyty bez zmian, to
jest podrabiany z innymi olejami.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-08-15 07:47:46

Temat: Re: oliwa z oliwek
Od: "pusiak" <p...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

> No właśnie ...jak to jest z oliwką z oliwek. Nadaje się do smażenia czy nie
> ?
> Z tego co wyczytałam z netu to oliwka nadaje się do smażenia pod warunkiem
> że nie jest tłoczona na zimno ? Dobrze rozumiem ?
> A olej z pestek winogron ?

W któryms z OPTYMALNIKÓW, chyba nawet niedawno wydany numer, był spory artykuł
na temat oliwy z oliwek. Warto poczytac

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-08-15 13:42:16

Temat: Re: oliwa z oliwek
Od: "marek" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

oliwa z oliwek ma bardzo podobne właściwości do oleju rzepakowego tzn ma dużą
zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych (jak inne oleje roślinne) ale
jednonienasyconych odporniejszych od wielonienasyconych na wysokie temperatury
dlatego tez te 2 oleje roślinne nadają się najlepiej do smażenia bo nietracą
swych dobrych właściwości
inne roślinne oleje (w tym również arachodowy) mają większość kwasów tł
wielonienasyconych i są bardziej podatne na utratę swych właściwości przy
wysokiej temperaturze
tak więc oliwkowy i rzepakowy olej dobre są na zimno i do smażenia a inne oleje
roślinne do jedzenia na surowo
oliva ekstra vergin to poprosu najlepsza oliwa niepoddawana wysokiej teperaturze
przy wytłaczaniu co nie znaczy ze gorzej nadaje się do smazenia
myślę ze niektórzy nie smażą na oliwie z olivek bo
1 jest droższa
2 nadaje potrawom smak który jest niezgodny z naszym przyzwyczajeniem
ale nadaje się jak najbardziej
olej palmowy jest najbardziej odporny na wysokie temperatury i nadaje się bardzo
dobrze do smażenia jest tylko jedno ale ... ma on kwasy tłuszczowe nasycone (tak
jak np smalec) i nie ma tych zdrowotnych własciwosci jak inne tłuszcze roślinne
ale jako frytura do wielokrotnego smazenia np frytek, paczków jest najlepszy bo
nie powstają szkodliwe nadtlenki ale to jest raczej wybór mniejszego zła bo
potrawy smazone wysokiej temperaturze są i tak raczej niezdrowe
ale do smazenia domowego (jednorazowego np ryb , nalesników, warzyw,) ty tylko
rzepak i oliwka bo wytzymują temperaturę dość dobrze i nie tracą swych cennych
własciwości tak szybko jak inne oleje roslinne
co nie wuklucza innych olejów które mająduzo tych kwasów wielonienasyconych i
mają na zimno wiele dobroczynnych skutków (ważne jeszcze jak produkowane)
osobiście z rzepakowego kupuje tylko kujawski (niskoerukowy, dobra technologia
produkcji- o innych nie wiem nic)

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Wino z ciemnych winogron - jak?
Fasolka po bretońsku - pochodzenie
gulasz z podrobów
Cheb - temperatora pieczenia?
Krewetki duże - pilnie proszę o przepis lub linka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »