Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia orzechy włoskie

Grupy

Szukaj w grupach

 

orzechy włoskie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-26 06:54:55

Temat: orzechy włoskie
Od: "Albercikk" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam, dostaliśmy troche orzechów włoskich od koleżanki z działki i nie mamy
pomysłu co z tego zrobić, zielone nie są także orzechówka odpada.
Pzdr

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-26 09:50:32

Temat: Re: orzechy włoskie (MIKS)
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Albercikk <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...onet.pl...
> Witam, dostaliśmy troche orzechów włoskich od koleżanki z działki i nie
mamy
> pomysłu co z tego zrobić, zielone nie są także orzechówka odpada.

----- Original Message -----
From: Albercikk <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Sent: Wednesday, November 26, 2003 7:54 AM
Subject: orzechy włoskie


> Witam, dostaliśmy troche orzechów włoskich od koleżanki z działki i nie
mamy
> pomysłu co z tego zrobić, zielone nie są także orzechówka odpada.

Miks z grupy........

Patrycja Kazala zaproponowala:
"zaznacz w tej:
http://puszkkka.spinacz.pl/zaawansowana.php3
wyszukiwarce orzechy wloskie i ktorykolwiek z kwadracikow powyzej listy
(szukanie po wszystkich zaznaczonych skladnikach lub przynajmniej jednego z
nich) - wazne zeby przynajmniej jeden byl zaznaczony, inaczej bedzie
ignorowal zaznaczone skladniki.

tam znajdziesz cos ok. 40 przepisow. niektore wymieniam ponizej:

* krokiety ziemniaczane - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=65
pyszne. i na kilogram ziemniakow i 2 cebule zurzywasz szklanke orzechow.
mi sie kojarza ze swietami, bo siostra wlasnie na swieta je zwykle robi :)

* piernik bananowy - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1750
tu tez szklanka, tym razem na cale ciasto. dobre i w odroznieniu od
wiekszosci slodyczy zawiera make razowa a nie biala, bez jajek, za to sa
banany, slod zamiast cukru (jesl nie masz slodu moze byc cukier
nierafinowany, a w ostatecznosci rafinowany tez przejdzie).

* Makaron z orzechami - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1773
na porcje dla 3 osob zuzyjesz 2 garscie orzechow

inne:
* Jarzynka z buraków i orzechów -
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1202
* pyszne buraczki - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=658
* ciasto orzechowe z masą - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1733
* TUTKI ORZECHOWE - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1404"

Magdalena Bassett zasugerowala aby :

"Wloskie orzechy zalac wrzatkiem, przykryc i odstawic na 20 minut. Odlac
wode, mokre orzechy rolowac w cukrze. Najlepiej wrzucic mokre orzechy do
worka plastykowego, dodac cukier i potrzasac, az pokryte. Wylozyc na
blache, piec pod opiekaczem, mieszajac co 20-30 sekund, az cukier sie
gdzieniegdzie skarmelizuje.
Gdy wystygna, sa lekkie i kruche, zupelnie inne, niz surowe wloskie
orzechy. Mozna je jesc jako przysmak, albo posypac chinskie jedzenie,
najlepiej slodko-kwasne, albo surowke z marchwii z jablkiem, albo dodac
do salatki owocowej."

Kasi Sornat orzechy smakuja w postaci pasty z makaronem :

orzechy wloskie zmielone z czosnkiem na paste, dodac oliwy do
odpowiedniej konsystencji. Nasiona sosny ("orzeszki" piniowe tez dobre),
ale o orzechy wloskie chyba w Polsce latwiej."

a Lilla zaproponowala ciasto Huculke

"HUCULKA

Skladniki na ciasto:
4 szkl. maki (za szklanke uwazam 1/4 litra)
1 szkl. cukru
6 zoltek
2 lyzeczki proszku do pieczenia
15 dag masla
20 dag margaryny
4 lyzki smietany

Skladniki na krem:
1/2 puszki slodzonego mleka skondensowanego
20 dag masla

Dodatkowo:
Sloiczek kwasnego dzemu (np. sliwkowy)
orzechy wloskie (nie wiem ile to wagowo, kupuje takie 2 spore paczki)
6 bialek
4 lyzki cukru

Wykonanie:
1. Skladniki na ciasto zagniatamy razem, dzielimy na 2 czesci i wkladamy na
ok. godzine do lodowki.
2. Schlodzone ciasto (polowa) rozkladamy na blasze, wylozonej papierem do
pieczenia (mi wychodzi zawsze duza blacha 24 cm x 39 cm), smarujemy polowa
dzemu sliwkowego, na to wykladamy piane ubita z polowy bialek z dodatkiem
cukru i na piane polowe posiekanych orzechow. To wszystko wkladamy do
piekarnika i pieczemy ok 40 min (okolo, poniewaz przyszlo mi piec w roznych
piekarnikach, raz musialo sie piec dluzej, innym razem krocej; ciasto
powinno
byc zlote, orzechy lekko brazowe a przeswitujaca gdzie niegdzie piana
brazowawa.
To samo robimy z pozostala czescia skladnikow.
3. Mleko wlewamy do malego garnuszka, wstawiamy na wiekszy garnek z gotujaca
sie woda i tak ogrzewamy to mleko przez 2 godziny (trzeba dolewac wrzatku do
wiekszego garnka, poniewaz raz spalilam ten wiekszy gdy woda cala
wykipiala:) po 2 godz. zdejmujemy, schladzamy mleko i ukrecamy z maslem (nie
wiem od czego to zalezy, ale na poczatku masa wychodzila mi rzadka, a nie
kremowa)
4. Schlodzone placki przekladamy kremem tak, zeby gorny placek mial orzechy
na wierzchu:))

Ciasto jest najlepsze nastepnego dnia po zrobieniu.

Ciasto jest niesamowite, pelne roznych smakow: slodycz kremu z mleka, smak
sliweczek z dzemu, no i przyprazone orzechy. Zaden facet ne oparl sie temu
ciastu, nie wiem dlaczego ale faceci jak sie dowiadywali ze bedzie Huculka
zawsze byli obecni na spotkaniach:)))"

Od siebie dodam, ze ja gotowalam cala puszke skondensowanego mleka,
choc do tego ciasta potrzeba tylko polowe (reszte i tak zuzyje do czegos :)
Najpierw nalezy miksowac maslo, a potem stopniowo dodac do niego geste
mleko z puszki.
Krem nie jest zbyt miekki, wiec nalezy smarowac ta strone gornego placka,
ktora nie ma orzechow, a potem polaczyc placki w calosc.

No i jeszcze uwaga na temat plackow:
Ja od razu przygotowalam dwie blachy z ciastem do upieczenia, wiec
ubilam piane z 6 bialek i 4 lyzek cukru, z wlasnej inicjatywy dodalam
jeszcze 2 lyzki przesianej maki ziemniacznej, delikatnie wymieszalam,
a potem po polowie wylozylam na kazdy placek posmarowany dzemem
i obie blachy wlozylam do piekarnika.

agataw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-27 07:25:35

Temat: Re: orzechy włoskie (MIKS)
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Woow ale odpowiedz :) , dzięki wielkie za więcej niż wyczerpujący re-post, nie
wiedziałem co z tymi orzechami zrobić a teraz to chyba parę dni będę wybierał z
tej rozmaitości możliwości.
Pzdr i Big Thanks

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-27 07:25:38

Temat: Re: orzechy włoskie (MIKS)
Od: "albercikk" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Woow ale odpowiedz :) , dzięki wielkie za więcej niż wyczerpujący re-post, nie
wiedziałem co z tymi orzechami zrobić a teraz to chyba parę dni będę wybierał z
tej rozmaitości możliwości.
Pzdr i Big Thanks

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sernik
zupa rybna
orzechy włoskie
POMOCY!!! Gdzie strona z włską kuchnią???
mrozic czy nie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »