Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Agata" <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: orzechy włoskie (MIKS)
Date: Wed, 26 Nov 2003 10:50:32 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 137
Message-ID: <bq1t3c$2rl1$1@foka.aster.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.121.120.92
X-Trace: foka.aster.pl 1069840300 93857 62.121.120.92 (26 Nov 2003 09:51:40 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Nov 2003 09:51:40 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.astercity.net. server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: orzechy włoskie (MIKS)
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:180735
Ukryj nagłówki
Użytkownik Albercikk <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...onet.pl...
> Witam, dostaliśmy troche orzechów włoskich od koleżanki z działki i nie
mamy
> pomysłu co z tego zrobić, zielone nie są także orzechówka odpada.
----- Original Message -----
From: Albercikk <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Sent: Wednesday, November 26, 2003 7:54 AM
Subject: orzechy włoskie
> Witam, dostaliśmy troche orzechów włoskich od koleżanki z działki i nie
mamy
> pomysłu co z tego zrobić, zielone nie są także orzechówka odpada.
Miks z grupy........
Patrycja Kazala zaproponowala:
"zaznacz w tej:
http://puszkkka.spinacz.pl/zaawansowana.php3
wyszukiwarce orzechy wloskie i ktorykolwiek z kwadracikow powyzej listy
(szukanie po wszystkich zaznaczonych skladnikach lub przynajmniej jednego z
nich) - wazne zeby przynajmniej jeden byl zaznaczony, inaczej bedzie
ignorowal zaznaczone skladniki.
tam znajdziesz cos ok. 40 przepisow. niektore wymieniam ponizej:
* krokiety ziemniaczane - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=65
pyszne. i na kilogram ziemniakow i 2 cebule zurzywasz szklanke orzechow.
mi sie kojarza ze swietami, bo siostra wlasnie na swieta je zwykle robi :)
* piernik bananowy - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1750
tu tez szklanka, tym razem na cale ciasto. dobre i w odroznieniu od
wiekszosci slodyczy zawiera make razowa a nie biala, bez jajek, za to sa
banany, slod zamiast cukru (jesl nie masz slodu moze byc cukier
nierafinowany, a w ostatecznosci rafinowany tez przejdzie).
* Makaron z orzechami - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1773
na porcje dla 3 osob zuzyjesz 2 garscie orzechow
inne:
* Jarzynka z buraków i orzechów -
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1202
* pyszne buraczki - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=658
* ciasto orzechowe z masą - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1733
* TUTKI ORZECHOWE - http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1404"
Magdalena Bassett zasugerowala aby :
"Wloskie orzechy zalac wrzatkiem, przykryc i odstawic na 20 minut. Odlac
wode, mokre orzechy rolowac w cukrze. Najlepiej wrzucic mokre orzechy do
worka plastykowego, dodac cukier i potrzasac, az pokryte. Wylozyc na
blache, piec pod opiekaczem, mieszajac co 20-30 sekund, az cukier sie
gdzieniegdzie skarmelizuje.
Gdy wystygna, sa lekkie i kruche, zupelnie inne, niz surowe wloskie
orzechy. Mozna je jesc jako przysmak, albo posypac chinskie jedzenie,
najlepiej slodko-kwasne, albo surowke z marchwii z jablkiem, albo dodac
do salatki owocowej."
Kasi Sornat orzechy smakuja w postaci pasty z makaronem :
orzechy wloskie zmielone z czosnkiem na paste, dodac oliwy do
odpowiedniej konsystencji. Nasiona sosny ("orzeszki" piniowe tez dobre),
ale o orzechy wloskie chyba w Polsce latwiej."
a Lilla zaproponowala ciasto Huculke
"HUCULKA
Skladniki na ciasto:
4 szkl. maki (za szklanke uwazam 1/4 litra)
1 szkl. cukru
6 zoltek
2 lyzeczki proszku do pieczenia
15 dag masla
20 dag margaryny
4 lyzki smietany
Skladniki na krem:
1/2 puszki slodzonego mleka skondensowanego
20 dag masla
Dodatkowo:
Sloiczek kwasnego dzemu (np. sliwkowy)
orzechy wloskie (nie wiem ile to wagowo, kupuje takie 2 spore paczki)
6 bialek
4 lyzki cukru
Wykonanie:
1. Skladniki na ciasto zagniatamy razem, dzielimy na 2 czesci i wkladamy na
ok. godzine do lodowki.
2. Schlodzone ciasto (polowa) rozkladamy na blasze, wylozonej papierem do
pieczenia (mi wychodzi zawsze duza blacha 24 cm x 39 cm), smarujemy polowa
dzemu sliwkowego, na to wykladamy piane ubita z polowy bialek z dodatkiem
cukru i na piane polowe posiekanych orzechow. To wszystko wkladamy do
piekarnika i pieczemy ok 40 min (okolo, poniewaz przyszlo mi piec w roznych
piekarnikach, raz musialo sie piec dluzej, innym razem krocej; ciasto
powinno
byc zlote, orzechy lekko brazowe a przeswitujaca gdzie niegdzie piana
brazowawa.
To samo robimy z pozostala czescia skladnikow.
3. Mleko wlewamy do malego garnuszka, wstawiamy na wiekszy garnek z gotujaca
sie woda i tak ogrzewamy to mleko przez 2 godziny (trzeba dolewac wrzatku do
wiekszego garnka, poniewaz raz spalilam ten wiekszy gdy woda cala
wykipiala:) po 2 godz. zdejmujemy, schladzamy mleko i ukrecamy z maslem (nie
wiem od czego to zalezy, ale na poczatku masa wychodzila mi rzadka, a nie
kremowa)
4. Schlodzone placki przekladamy kremem tak, zeby gorny placek mial orzechy
na wierzchu:))
Ciasto jest najlepsze nastepnego dnia po zrobieniu.
Ciasto jest niesamowite, pelne roznych smakow: slodycz kremu z mleka, smak
sliweczek z dzemu, no i przyprazone orzechy. Zaden facet ne oparl sie temu
ciastu, nie wiem dlaczego ale faceci jak sie dowiadywali ze bedzie Huculka
zawsze byli obecni na spotkaniach:)))"
Od siebie dodam, ze ja gotowalam cala puszke skondensowanego mleka,
choc do tego ciasta potrzeba tylko polowe (reszte i tak zuzyje do czegos :)
Najpierw nalezy miksowac maslo, a potem stopniowo dodac do niego geste
mleko z puszki.
Krem nie jest zbyt miekki, wiec nalezy smarowac ta strone gornego placka,
ktora nie ma orzechow, a potem polaczyc placki w calosc.
No i jeszcze uwaga na temat plackow:
Ja od razu przygotowalam dwie blachy z ciastem do upieczenia, wiec
ubilam piane z 6 bialek i 4 lyzek cukru, z wlasnej inicjatywy dodalam
jeszcze 2 lyzki przesianej maki ziemniacznej, delikatnie wymieszalam,
a potem po polowie wylozylam na kazdy placek posmarowany dzemem
i obie blachy wlozylam do piekarnika.
agataw
|