Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia oscypek :-)

Grupy

Szukaj w grupach

 

oscypek :-)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-04-30 01:20:39

Temat: oscypek :-)
Od: "Barbara" <p...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Oscypek zarejestrowany jako produkt regionalny

29.4.Zakopane (PAP) - Oscypek, redykołka, bundz, żętyca i bryndza
będą mogły być wytwarzane tylko w powiatach: tatrzańskim,
nowotarskim i żywieckim. Urząd Patentowy nadał tym pięciu
produktom regionalnym "znak o oznaczeniu geograficznym".

"Produkty te nie mogą być wytwarzane w innych regionach
Polski, Europy i świata. To pierwszy poważny krok w zabezpieczeniu
interesów społeczności lokalnej, głównie producentów z naszego
regionu" - ocenił we wtorek podczas konferencji prasowej w
Zakopanem starosta tatrzański, Andrzej Gąsienica-Makowski.

Z wnioskiem o przyznanie znaków oznaczenia geograficznego
pięciu produktom regionalnym wystąpiły wcześniej wspólnie
Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz, Związek Podhalan i
starostwa: tatrzańskie, nowotarskie i żywieckie.

Jednak dopiero po nadaniu przez Urząd Patentowy kolejnego
znaku - towarowego, możliwe będzie określenie i zastrzeżenie m.in.
kształtu, smaku i składu oraz procedury wytwarzania tych pięciu
produktów, które wówczas uznane zostaną nie tylko za regionalne,
ale i tradycyjne. Wniosek w tej sprawie czeka na rozpatrzenie.
Według starosty Makowskiego, może to potrwać do półtora roku.

Przyznany znak geograficzny zastrzega jedynie nazwę i region,
w którym opatrzone nim produkty mogą być wytwarzane. Znak towarowy
pozwoli zabezpieczyć się góralom przed podróbkami oscypka i
pozostałych produktów z mleka owczego - wytwarzanych na Podhalu i
Żywiecczyźnie, ale według niewłaściwej procedury lub ze składników
nie mających nic wspólnego z tradycją, np. z mleka krowiego.

W przyszłości bacowie zajmujący się wytwarzaniem produktów z
mleka owczego, którzy spełnią wszystkie warunki zastrzeżone dla
znaków geograficznego i towarowego, otrzymają certyfikaty
uprawniające ich do produkcji tych pięciu regionalnych i
tradycyjnych wyrobów.

Oscypek to twardy wędzony ser z mleka owczego,
wrzecionowatego kształtu i zdobiony charakterystycznym ornamentem.
Bundz i bunc są wspólnym określeniem nieowędzanego sera owczego,
spożywanego na świeżo lub w postaci bryndzy. Redykołki to małe
sery w różnych kształtach, np. serc, jelonków czy kaczek,
wytwarzane z resztek pozostałych przy produkcji oscypków. Żętyca
to warzone mleko owcze. (PAP)

czo/ plo/ mw/ jkr/






---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.476 / Virus Database: 273 - Release Date: 2003.04.26

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-04-30 05:07:20

Temat: Re: oscypek :-)
Od: "Pandora" <p...@1...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Barbara" <p...@n...pl> napisał w wiadomości
news:b8n8fd$4ht$1@absinth.dialog.net.pl...
<snip>Znak towarowy
> pozwoli zabezpieczyć się góralom przed podróbkami oscypka i
> pozostałych produktów z mleka owczego - wytwarzanych na Podhalu i
> Żywiecczyźnie, ale według niewłaściwej procedury lub ze składników
> nie mających nic wspólnego z tradycją, np. z mleka krowiego.</snip>

I slusznie :) Mnie kiedys zaprzyjazniona goralka z Bukowiny Tatrzanskiej
pokazywala, jaka sprezystoscia i konsystencja powinien charakteryzowac sie
owczy oscypek - ale w zasadzie ciezko tak kazdego macac :) A sama przyznala,
ze wsrod autochtonow nierzadkie sa wypadki falszowania oscypkow krowim
mlekiem dla podniesienia zarobkow. A jak sie chce kupic dobrego oscypka,
trzeba zajsc do takiego gorala, co pije jak smok i koniecznie zamknac oczy
na warunki higieniczne "linii produkcyjnej"

Pandora
--
^-,-^
Dogs come when they're called
Cats take a message and get back to you later

www.iekspert.pl
p...@1...pl



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-30 05:38:00

Temat: Re: oscypek :-)
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Barbara <p...@n...pl> wrote:

> Oscypek zarejestrowany jako produkt regionalny
>
> 29.4.Zakopane (PAP) - Oscypek, redyko"ka, bundz, żętyca i bryndza
> będą mog"y być wytwarzane tylko w powiatach: tatrzańskim,
> nowotarskim i żywieckim. Urząd Patentowy nada" tym pięciu
> produktom regionalnym "znak o oznaczeniu geograficznym".
>
> "Produkty te nie mogą być wytwarzane w innych regionach
> Polski, Europy i świata.

Ciekawe co na to gorale slowaccy.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-30 08:25:31

Temat: Re: oscypek :-)
Od: "Pandora" <p...@1...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Wladyslaw Los" <w...@t...com.pl> napisal w wiadomosci
news:1fu7wzw.mnoqaf4afm4uN%wlos@tele.com.pl...
> Ciekawe co na to gorale slowaccy.
>
> Wladyslaw

Nic. Zarejestruja sobie te swoje czadowe warkoczyki z sera, nazwa je tak,
jak sie nazywaja (korbacik) i tez bedzie dobrze. Beda w sam raz do Kelta :)

Pandora



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-30 08:30:11

Temat: Re: oscypek :-)
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> szukaj wiadomości tego autora

Pandora napisal(a):

>> Ciekawe co na to gorale slowaccy.
>>
>> Wladyslaw
>
>Nic. Zarejestruja sobie te swoje czadowe warkoczyki z sera,

Super sa! W DC tez to mozna kupic.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-30 09:31:56

Temat: Re: oscypek :-)
Od: "Pawel A." <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> I slusznie :) Mnie kiedys zaprzyjazniona goralka z Bukowiny Tatrzanskiej
> pokazywala, jaka sprezystoscia i konsystencja powinien charakteryzowac sie
> owczy oscypek - ale w zasadzie ciezko tak kazdego macac :)

Przy pewnej wprawie jest sie w stanie rozpoznac dobry oscypek "na oko".
Gorzej z buncem (bundzem ?), bo konsystencja tego bardzo zmienia sie w
zalezności od czasu odcedzania czy czymania w szfliku itp - osobiście
najbardziej lubię taki starszawy, o niewłoknistej konsystencji, podobny do
mozarelli....

>A sama przyznala,
> ze wsrod autochtonow nierzadkie sa wypadki falszowania oscypkow krowim
> mlekiem dla podniesienia zarobkow.

Nierzadkie??? Wiekszość oscypkow sprzedawanych na straganach to podrobki.
Najbardziej bezczelne, ale też najczęstsze, to bundz albo wrecz krowski ser
moczony w mocnej herbacie dla nadania koloru. Na szczęście można toto
rozpoznac na 50 metrow.

>A jak sie chce kupic dobrego oscypka,
> trzeba zajsc do takiego gorala, co pije jak smok i koniecznie zamknac oczy
> na warunki higieniczne "linii produkcyjnej"

Niekoniecznie. Znam pare miejsc, gdzie robią dobre oscypki w warunkach
bnajmniej nie uragających higienie.....
Pozdrawiam
Paweł



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-04-30 09:42:51

Temat: Re: oscypek :-)
Od: "Pandora" <p...@1...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Pawel A." <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b8o4qb$gqs$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> Przy pewnej wprawie jest sie w stanie rozpoznac dobry oscypek "na oko".

Ja nie jestem :) Zawsze musze pomacac :)
> >A sama przyznala,
> > ze wsrod autochtonow nierzadkie sa wypadki falszowania oscypkow krowim
> > mlekiem dla podniesienia zarobkow.
>
> Nierzadkie??? Wiekszość oscypkow sprzedawanych na straganach to podrobki.

Chodzilo mi raczej o wyrabiane w domach i sprzedawane przy domach oscypki i
inne owcze wyroby. W zyciu bym nie kupila nic sprzedawanego na ulicy na
przyklad w Olsztynie :) Staram sie kupowac oscypki wlasnie wtedy, kiedy
jestem w gorach, ale okazuje sie, ze nie zawsze sie natrafia na "the real
thing".

>Znam pare miejsc, gdzie robią dobre oscypki w warunkach
> bnajmniej nie uragających higienie.....
Chodzilo mi o warunki odbiegajace od wymuskanych "norm" europejskich. Tam,
gdzie oscypki robia gorale i dla siebie, moze nie jest sterylnie, ale za to
100% pysznie :)


Pandora
PS. Wybieram sie wlasnie na weekend do Bukowiny, stade te przydlugie
dyskusje o oscypku :)



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-01 09:17:53

Temat: Re: oscypek :-)
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Pandora" <p...@1...pl> napisał w wiadomości
news:b8nls1$oe4$1@inews.gazeta.pl...

> mlekiem dla podniesienia zarobkow. A jak sie chce kupic dobrego oscypka,
> trzeba zajsc do takiego gorala, co pije jak smok i koniecznie zamknac oczy
> na warunki higieniczne "linii produkcyjnej"

Jeżeli nie ma kafelków i mycia ługiem to dlaczego od razu "zamknąć
oczy"???!!!
Jechałem raz autostopem z góralką z Zakopca i opowiedziała mi o technologii.
Wszelkie naczynia są wyparzane, a płótno na którym ocieka ser wygotowywane.
Niechby juhas tego nie przestregał to od razu wyleci z roboty.
pozdrawiam

--


Rafał (lubiący oscypki)
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-01 16:19:42

Temat: Re: oscypek :-)
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Barbara" <p...@n...pl> napisał w wiadomości
news:b8n8fd$4ht$1@absinth.dialog.net.pl...
> Oscypek zarejestrowany jako produkt regionalny
>
> 29.4.Zakopane (PAP) - Oscypek, redykołka, bundz, żętyca i bryndza
> będą mogły być wytwarzane tylko w powiatach: tatrzańskim,
> nowotarskim i żywieckim. Urząd Patentowy nadał tym pięciu
> produktom regionalnym "znak o oznaczeniu geograficznym".
>

To tylko to trochę na wyrost:

Tygodnik "Wprost", Nr 1004 (24 lutego 2002)
Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta
A swoją drogą, bryndza, bundz i oscypek to nie żaden polski produkt
narodowy, lecz tradycyjne wyroby górali karpackich, tak samo przynależne
Polakom - gdy już rzecz rozpatrujemy w kategoriach narodowych - jak i
Słowakom, Węgrom (do 1918 r. Słowacja była częścią korony św. Stefana) czy
wreszcie Ukraińcom i Rumunom (Huculi mieszkają po obu stronach Karpat
Wschodnich). Cóż, historia regionów bywa bardziej skomplikowana, niż
chcieliby piewcy narodowej czystości.

pozdrawiam

--


Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-02 19:44:17

Temat: Re: oscypek :-)
Od: "Karol" <a...@b...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:b8ualp$l3o$2@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "Barbara" <p...@n...pl> napisał w wiadomości
> news:b8n8fd$4ht$1@absinth.dialog.net.pl...
> > Oscypek zarejestrowany jako produkt regionalny
> >
> > 29.4.Zakopane (PAP) - Oscypek, redykołka, bundz, żętyca i bryndza
> > będą mogły być wytwarzane tylko w powiatach: tatrzańskim,
> > nowotarskim i żywieckim. Urząd Patentowy nadał tym pięciu
> > produktom regionalnym "znak o oznaczeniu geograficznym".
> >

IMHO z tym wytwarzaniem to bedzie tak jak z koniakiem i szampanem.
Wytwarzac mozna i w Polsce, ze o krajach byłego ZSRR nie wspomnę, ale
nazywac już nie.

> To tylko to trochę na wyrost:
>
> Tygodnik "Wprost", Nr 1004 (24 lutego 2002)
> Bikont do Makłowicza, Makłowicz do Bikonta
> A swoją drogą, bryndza, bundz i oscypek to nie żaden polski produkt
> narodowy, lecz tradycyjne wyroby górali karpackich, tak samo przynależne
> Polakom - gdy już rzecz rozpatrujemy w kategoriach narodowych - jak i
> Słowakom, Węgrom (do 1918 r. Słowacja była częścią korony św. Stefana) czy
> wreszcie Ukraińcom i Rumunom (Huculi mieszkają po obu stronach Karpat
> Wschodnich). Cóż, historia regionów bywa bardziej skomplikowana, niż
> chcieliby piewcy narodowej czystości.

A co ma do nich (Słowaków, Węgrów itd.) polski Urząd Patentowy ?

Karol



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: 18 urodziny :))
mam pytanie ....
jarskie, szybkie, dobre danie....???
Drozdze normalne i drozdze suche
Kraków - automat do chleba

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »