Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-m
ail
From: "Pawel A." <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: oscypek :-)
Date: Wed, 30 Apr 2003 11:31:56 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 31
Message-ID: <b8o4qb$gqs$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <b8n8fd$4ht$1@absinth.dialog.net.pl> <b8nls1$oe4$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 149.156.62.133
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1051694731 17244 149.156.62.133 (30 Apr 2003 09:25:31 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Apr 2003 09:25:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:154416
Ukryj nagłówki
>
> I slusznie :) Mnie kiedys zaprzyjazniona goralka z Bukowiny Tatrzanskiej
> pokazywala, jaka sprezystoscia i konsystencja powinien charakteryzowac sie
> owczy oscypek - ale w zasadzie ciezko tak kazdego macac :)
Przy pewnej wprawie jest sie w stanie rozpoznac dobry oscypek "na oko".
Gorzej z buncem (bundzem ?), bo konsystencja tego bardzo zmienia sie w
zalezności od czasu odcedzania czy czymania w szfliku itp - osobiście
najbardziej lubię taki starszawy, o niewłoknistej konsystencji, podobny do
mozarelli....
>A sama przyznala,
> ze wsrod autochtonow nierzadkie sa wypadki falszowania oscypkow krowim
> mlekiem dla podniesienia zarobkow.
Nierzadkie??? Wiekszość oscypkow sprzedawanych na straganach to podrobki.
Najbardziej bezczelne, ale też najczęstsze, to bundz albo wrecz krowski ser
moczony w mocnej herbacie dla nadania koloru. Na szczęście można toto
rozpoznac na 50 metrow.
>A jak sie chce kupic dobrego oscypka,
> trzeba zajsc do takiego gorala, co pije jak smok i koniecznie zamknac oczy
> na warunki higieniczne "linii produkcyjnej"
Niekoniecznie. Znam pare miejsc, gdzie robią dobre oscypki w warunkach
bnajmniej nie uragających higienie.....
Pozdrawiam
Paweł
|