| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-18 16:56:57
Temat: pańska skórkaCzesc. Czy macie pomysly jak robi sie " panska skorke"? Od 1.XI. syn mnie
meczy o ten rarytas ( zawsze kupujemy na cmentarzu tego szczegolnego dnia).
Pozniej nigdzie juz ich nie ma.
Szanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-19 10:15:39
Temat: Re: pańska skórkaa co to takiego?
Aguś
Użytkownik "Szanna" <n...@h...com> napisał w wiadomości
news:3e29877a$1@news.home.net.pl...
> Czesc. Czy macie pomysly jak robi sie " panska skorke"? Od 1.XI. syn mnie
> meczy o ten rarytas ( zawsze kupujemy na cmentarzu tego szczegolnego
dnia).
> Pozniej nigdzie juz ich nie ma.
>
> Szanna
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 11:16:31
Temat: Re: pańska skórkaUżytkownik Szanna napisał:
> Czesc. Czy macie pomysly jak robi sie " panska skorke"? Od 1.XI. syn mnie
> meczy o ten rarytas ( zawsze kupujemy na cmentarzu tego szczegolnego dnia).
> Pozniej nigdzie juz ich nie ma.
Wklejam przepis, znaleziony w przepastnych czeluściach internetu;-)
Na ok. 1 kg: 6 dag zelatyny, 52,5 dag cukru pudru, 6 bialek, 1 lyzka
syropu rózanego, 1 lyzka konfitury z rózy, 10 dag przecieru z truskawek,
4 lyzki maki ziemniaczanej 150 ml wody zagotowac z 50 dag cukru i z
syropem rózanym, dodac konfiture, wymieszac. Zdjac garnek z ognia. Do
goracego plynu dodac zelatyne i dokladnie rozpuscic. W duzej misce ubic
bialka na sztywno i dodac reszte cukru. Bardzo powoli cienkim
strumieniem, wlac goracy syrop, ciagle ubijajac. Dodac przecier z
truskawek i dobrze wymieszac. Mieszanke wylac równo na blache wylozona
pergaminem, posypac maka ziemniaczana i odstawic do ostygniecia na 1-2
godziny. Za pomoca noza zanurzonego w goracej wodzie, a potem
osuszonego, pokroic mase na male prostokaty.
--
pozdrawiam,
Artek M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 13:30:01
Temat: Re: pańska skórka (P)Szanna <n...@h...com> napisał(a):
> Czesc. Czy macie pomysly jak robi sie " panska skorke"? Od 1.XI. syn mnie
> meczy o ten rarytas ( zawsze kupujemy na cmentarzu tego szczegolnego dnia).
> Pozniej nigdzie juz ich nie ma.
>
> Szanna
Witam, kiedyś był taki przepis na forum kuchnia, ale nie miałam odwagi tego
spróbować, może dla tego, że nigdy nie jadłam oryginału. Jesli sie odważysz,
daj znać.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PAŃSKA SKÓRKA
Składniki na ok. 1 kg:
6 dag żelatyny, 52,5 dag cukru pudru, 6 białek, 1 łyżka syropu różanego, 1
łyżka konfitury z róży, 10 dag przecieru z truskawek, 4 łyżki mąki
ziemniaczanej
150 ml wody zagotować z 50 dag cukru i z syropem różanym, dodać konfiturę,
wymieszać. Zdjąć garnek z ognia. Do gorącego płynu dodać żelatynę i dokładnie
rozpuścić. W dużej misce ubić białka na sztywno i dodać resztę cukru. Bardzo
powoli cienkim strumieniem, wlać gorący syrop, ciągle ubijając. Dodać
przecier z truskawek i dobrze wymieszać.
Mieszankę wylać równo na blachę wyłożona pergaminem, posypać mąką
ziemniaczana i odstawić do ostygnięcia na 1lub2 h. Za pomocą noża zanurzonego
w gorącej wodzie, a potem osuszonego, pokroić masę na małe prostokąty.
Trzymać w dużym słoiku albo w przezroczystej folii.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-19 16:28:46
Temat: Re: pańska skórka (P)
Użytkownik "Akulka " <s...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b0e98p$ndq$1@news.gazeta.pl...
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> PAŃSKA SKÓRKA
>
> Składniki na ok. 1 kg:
> 6 dag żelatyny, 52,5 dag cukru pudru, 6 białek, 1 łyżka syropu różanego, 1
> łyżka konfitury z róży, 10 dag przecieru z truskawek, 4 łyżki mąki
> ziemniaczanej
Serdeczne dzieki.
Jak zrobie, to pochwale sie co mi wyszlo:))
Szanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |