Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.inte
rnetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pańska skórka (P)
Date: Sun, 19 Jan 2003 13:30:01 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 38
Message-ID: <b0e98p$ndq$1@news.gazeta.pl>
References: <3e29877a$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: 172.20.6.134
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.gazeta.pl 1042983001 23994 172.20.26.238 (19 Jan 2003 13:30:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 19 Jan 2003 13:30:01 +0000 (UTC)
X-User: slodka_cytrynka
X-Forwarded-For: as1-230.ostrowiec.dialup.inetia.pl
X-Remote-IP: 172.20.6.134
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142234
Ukryj nagłówki
Szanna <n...@h...com> napisał(a):
> Czesc. Czy macie pomysly jak robi sie " panska skorke"? Od 1.XI. syn mnie
> meczy o ten rarytas ( zawsze kupujemy na cmentarzu tego szczegolnego dnia).
> Pozniej nigdzie juz ich nie ma.
>
> Szanna
Witam, kiedyś był taki przepis na forum kuchnia, ale nie miałam odwagi tego
spróbować, może dla tego, że nigdy nie jadłam oryginału. Jesli sie odważysz,
daj znać.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PAŃSKA SKÓRKA
Składniki na ok. 1 kg:
6 dag żelatyny, 52,5 dag cukru pudru, 6 białek, 1 łyżka syropu różanego, 1
łyżka konfitury z róży, 10 dag przecieru z truskawek, 4 łyżki mąki
ziemniaczanej
150 ml wody zagotować z 50 dag cukru i z syropem różanym, dodać konfiturę,
wymieszać. Zdjąć garnek z ognia. Do gorącego płynu dodać żelatynę i dokładnie
rozpuścić. W dużej misce ubić białka na sztywno i dodać resztę cukru. Bardzo
powoli cienkim strumieniem, wlać gorący syrop, ciągle ubijając. Dodać
przecier z truskawek i dobrze wymieszać.
Mieszankę wylać równo na blachę wyłożona pergaminem, posypać mąką
ziemniaczana i odstawić do ostygnięcia na 1lub2 h. Za pomocą noża zanurzonego
w gorącej wodzie, a potem osuszonego, pokroić masę na małe prostokąty.
Trzymać w dużym słoiku albo w przezroczystej folii.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|