Data: 2003-01-19 11:16:31
Temat: Re: pańska skórka
Od: "Artek M." <a...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Szanna napisał:
> Czesc. Czy macie pomysly jak robi sie " panska skorke"? Od 1.XI. syn mnie
> meczy o ten rarytas ( zawsze kupujemy na cmentarzu tego szczegolnego dnia).
> Pozniej nigdzie juz ich nie ma.
Wklejam przepis, znaleziony w przepastnych czeluściach internetu;-)
Na ok. 1 kg: 6 dag zelatyny, 52,5 dag cukru pudru, 6 bialek, 1 lyzka
syropu rózanego, 1 lyzka konfitury z rózy, 10 dag przecieru z truskawek,
4 lyzki maki ziemniaczanej 150 ml wody zagotowac z 50 dag cukru i z
syropem rózanym, dodac konfiture, wymieszac. Zdjac garnek z ognia. Do
goracego plynu dodac zelatyne i dokladnie rozpuscic. W duzej misce ubic
bialka na sztywno i dodac reszte cukru. Bardzo powoli cienkim
strumieniem, wlac goracy syrop, ciagle ubijajac. Dodac przecier z
truskawek i dobrze wymieszac. Mieszanke wylac równo na blache wylozona
pergaminem, posypac maka ziemniaczana i odstawic do ostygniecia na 1-2
godziny. Za pomoca noza zanurzonego w goracej wodzie, a potem
osuszonego, pokroic mase na male prostokaty.
--
pozdrawiam,
Artek M.
|