Data: 2003-01-19 13:30:01
Temat: Re: pańska skórka (P)
Od: "Akulka " <s...@N...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Szanna <n...@h...com> napisał(a):
> Czesc. Czy macie pomysly jak robi sie " panska skorke"? Od 1.XI. syn mnie
> meczy o ten rarytas ( zawsze kupujemy na cmentarzu tego szczegolnego dnia).
> Pozniej nigdzie juz ich nie ma.
>
> Szanna
Witam, kiedyś był taki przepis na forum kuchnia, ale nie miałam odwagi tego
spróbować, może dla tego, że nigdy nie jadłam oryginału. Jesli sie odważysz,
daj znać.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
PAŃSKA SKÓRKA
Składniki na ok. 1 kg:
6 dag żelatyny, 52,5 dag cukru pudru, 6 białek, 1 łyżka syropu różanego, 1
łyżka konfitury z róży, 10 dag przecieru z truskawek, 4 łyżki mąki
ziemniaczanej
150 ml wody zagotować z 50 dag cukru i z syropem różanym, dodać konfiturę,
wymieszać. Zdjąć garnek z ognia. Do gorącego płynu dodać żelatynę i dokładnie
rozpuścić. W dużej misce ubić białka na sztywno i dodać resztę cukru. Bardzo
powoli cienkim strumieniem, wlać gorący syrop, ciągle ubijając. Dodać
przecier z truskawek i dobrze wymieszać.
Mieszankę wylać równo na blachę wyłożona pergaminem, posypać mąką
ziemniaczana i odstawić do ostygnięcia na 1lub2 h. Za pomocą noża zanurzonego
w gorącej wodzie, a potem osuszonego, pokroić masę na małe prostokąty.
Trzymać w dużym słoiku albo w przezroczystej folii.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Akulka
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|