« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-17 21:03:05
Temat: pierogi leniwedlaczego przy robieniu ciasta ono sie tak strasznie lepi????
pierwszy raz jak dawalam to mialam przepis bez jajek i wyszly mi w sumie
najlepiej
potem wykorzystalam przepis z dodaniem jajek i ciasto bylo strasznie lepkie,
wrecz "nie do ujarzmienia" :)
pomyslalam ze to z powodu jajek, wiec kolejnym razem wrocilam do
poprzedniego przepisu i mimo to sie kleilo, ale jak przypuszczam byla to
wina ziemniakow
wybaczcie za te "niemadre" wywody ale ja jestem doslownie poczatkujaca jesli
chodzi o gotowanie, dlatego pytam:
1. od czego glownie zalezy ze ciasto jest bardzo lepkie?
2. jaki przepis byscie polecili zeby byly puszyste i pyszne?
pozdrawiam :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-18 17:26:22
Temat: Re: pierogi leniwe> Nie czuje się w kuchni najlepiej ale w pierogach jestem dobra.
ciasto :mąka,1 jajo,sól i ciepła woda.I 2 RĘCE!
Ela
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-18 18:49:13
Temat: Re: pierogi leniwe
> ciasto :mąka,1 jajo,sól i ciepła woda.I 2 RĘCE!
> Ela
>
>
Takie, to wyszłyby ciut......"przyleniwiałe" ;-)
Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-18 20:35:26
Temat: Re: pierogi leniwe
Użytkownik "mari" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:cifjbu$11l$1@opal.icpnet.pl...
> dlaczego przy robieniu ciasta ono sie tak strasznie lepi????
> pierwszy raz jak dawalam to mialam przepis bez jajek i wyszly mi w sumie
> najlepiej
>
> potem wykorzystalam przepis z dodaniem jajek i ciasto bylo strasznie
lepkie,
> wrecz "nie do ujarzmienia" :)
>
> pomyslalam ze to z powodu jajek, wiec kolejnym razem wrocilam do
> poprzedniego przepisu i mimo to sie kleilo, ale jak przypuszczam byla to
> wina ziemniakow
>
> wybaczcie za te "niemadre" wywody ale ja jestem doslownie poczatkujaca
jesli
> chodzi o gotowanie, dlatego pytam:
>
> 1. od czego glownie zalezy ze ciasto jest bardzo lepkie?
>
> 2. jaki przepis byscie polecili zeby byly puszyste i pyszne?
>
> pozdrawiam :)
>
Ja robię leniwe z serem białym
kostka chudego sera 250-300
2 jajka
2 ł.maki ziemniaczanej czubate
4 ł. mąki wrocławskiej lub podobnej czubate
sól
mąka na stolnice
Oddzielam żółtka od białek .Białka ubijam na sztywną pianę z szczypta
soli.Wszystkie składniki wsypuje do białek mieszam mikserem .Na stolnice
sypie mąkę,żeby do rak ciasto się nie lepiło.Dziele na pół bo cała porcja
nie mieści się na stolnicy.Toczę wałek ok 3 cm kroje na skos dł.ok4-5 cm na
"oko".Podaje polane masełkiem podsmażonym z bułką tartą i posypane
cukrem.wychodzi Ok 20-24 sztuki .Smacznego
Pozdrawiam Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-18 20:46:44
Temat: Re: pierogi leniwe> Ja robię leniwe z serem białym
> kostka chudego sera 250-300
> 2 jajka
> 2 ł.maki ziemniaczanej czubate
> 4 ł. mąki wrocławskiej lub podobnej czubate
> sól
> mąka na stolnice
> Oddzielam żółtka od białek .Białka ubijam na sztywną pianę z szczypta
> soli.Wszystkie składniki wsypuje do białek mieszam mikserem .Na stolnice
> sypie mąkę,żeby do rak ciasto się nie lepiło.Dziele na pół bo cała porcja
> nie mieści się na stolnicy.Toczę wałek ok 3 cm kroje na skos dł.ok4-5 cm
na
> "oko".Podaje polane masełkiem podsmażonym z bułką tartą i posypane
> cukrem.wychodzi Ok 20-24 sztuki .Smacznego
> Pozdrawiam Kasia
>
Dzieki, sprobuje :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-06 15:15:45
Temat: Re: pierogi leniweUżytkownik "mari" <a...@p...fm> napisał w wiadomości
news:cifjbu$11l$1@opal.icpnet.pl...
Sprobuj takiego przepisu. Leniwe robi sie szybko, a smakiem nie odbiegaja od
tych tradycyjnych...
Pierogi leniwe (inaczej)
Składniki na 3 (spore) porcje:
-50 dag sera twarogowego,
-3 jajka,
-3 łyżki mąki,
-4 dag masła do polania,
-3 łyżki tartej bułki
-sól
Ser wycisnąć praską lub zmielić w maszynce. Dodać jajka i mikserem lub
drewnianą pałką utrzeć składniki na puszystą masę.
Posypywać przesianą przez sitko mąką, mieszać od boków i dna naczynia ku
środkowi, tak jak miesza się ciasto biszkoptowe.
Kluski kłaść łyżką do wrzącej, osolonej wody, gotować ok. 3 min. w naczyniu
odkrytym. Wyłączyć gaz i naczynie na chwile przykryć.
Odcedzone z wody podawać z masłem i bułką tartą, posypane cukrem lub ze
śmietaną.
Mozna rowniez odgrzewac (odsmazac) na sklarowanym masle.
Pzdr.
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |