« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-02 14:40:16
Temat: pierozki w sosie (P) - super rzecz(dlugie)Jadlam, robilam, polecam:
przepis brzmi:
na ciasto: 200 g maki, sol, oliwa, 2 roztrzepane jajka. Na Nadzienie: 20 g
masla, 1 posiekana szalotka, 100 g posiekanych pieczarek, sok zcytryny
(malo), pol marchewki w kostke, i mala cukinia w kostke i 2 lyzki gestej
smietany. Na sos: 500 ml rosolu drobiowego, zabki czosnku (duzo), galazka
rozmarynu, 500 ml smietany, 1 roztrzepane jajko i swiezy parmezan.
No i tak: zrobic ciasto i przygotowac z niego dwa dlugie paski. zrobic
nadzienie: na masle smazyc szalotke, wymieszac grzyby z sokiem z cytryny i
dodac, i sol. smazyc mieszajac. odstawic. Gotwac marchew w osolonym wrzatku
do miekkosci. odcedzic i wysuszyc. Cukinie gotowac minute i tez odcedzic i
wysuszyc. do amsy grzybowej dodac ugotowane warzywa. Znowu dor ondla,
podgrzac i wlac smietane. Gotowac kilka minut az plyn wyparuje. Doprawic i
schlodzic. teraz sos: gotowac rosol z kurczaka z czosnkiem az bedzie mial
konsystencje syripu i zostanie go malutko. teraz zdkjac z ognia, dodac
rozmaryn i zostawic dos chlodzenia. teraz usunac rozmaryn, sos zmiksowac na
gladko....przecedzic do rondelka iw lac smietane. Doprowadzic do wrzenia i
gotowac okolo 40 minut, tak by sos zgestnialbardzo. Do[rawic. No i teraz
zrobic z ciasta krazki, na kazdym ulozyc farsz, brzegi posmarowac jajkiem.
No i tyle...ugotowac, polac sosem i posypac serem....
Kurcze, ale sie rozpisalam:-)))))))
Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |