| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-06-07 17:13:44
Temat: pierwszy chlebWitam
Chodzi juz za mna od jakiegos czasu wielkaochota na upieczenia chleba.
W sieci znalazlem cala mase przepisow - juz mnie glowa bol :(
Poleccie prosze jakis przepis na poczatek - dla poczatkujacego piekarza ;)
Nie posiadam pieca chlebowego - moge go upiec w piekarniku, prodizu
albo w kombiwarze.
Pozdrawiam JACooL
PS moze chlebek na poczatek za trudny i np. bulki beda latwiejsze dla mnie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-06-07 17:32:54
Temat: Re: pierwszy chleb
Użytkownik "JACooL" <jacool_m@lpa_webland.pl> napisał w wiadomości
news:ca27pd$1o0$1@atlantis.news.tpi.pl...
: Witam
: Chodzi juz za mna od jakiegos czasu wielkaochota na upieczenia chleba.
: W sieci znalazlem cala mase przepisow - juz mnie glowa bol :(
: Poleccie prosze jakis przepis na poczatek - dla poczatkujacego piekarza ;)
: Nie posiadam pieca chlebowego - moge go upiec w piekarniku, prodizu
: albo w kombiwarze.
:
: Pozdrawiam JACooL
: PS moze chlebek na poczatek za trudny i np. bulki beda latwiejsze dla
mnie?
----------------------------------------------------
--------------------
Chlebek piekę bardzo zwyczajnie wg własnego przepisu na oko ;)
1/2 kg mąka pszenna razowa
3 garści mąka żytnia razowa
1 garść siemienia
1 garść słonecznika
1 garść zarodków pszennych
1 garść sezamu
1 łyżka miodu
ok. 1 łyżeczka soli
3 łyzki oliwy z oliwek albo oleju słonecznikowego (tłoczone na zimno)
ciepła woda na oko ;) tak by ciasto było ugniecione, może się kleić do rąk
drożdże - jedna paczka suszonych lub 1/5 paczki stałych drożdży
sypkie składniki mieszam starannie ze sobą
do pół szklanki ciepłej wody daję miód i drożdże - mieszam
potem dodaję to i olej do sypkich składników wygniatam dodając ciepła
wodę... zagniecione przykrywam ściereczką i daje w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia
po wyrośnięciu wygniatam (polewając wcześniej dłonie oliwą) raz jeszcze,
przekładam do foremek (2 małe), czekam aż wyrośnie i piekę na średnim gazie
(nie mam termostatu, popróbujesz)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 18:05:32
Temat: Re: pierwszy chlebJACooL wrote:
> Witam
> Chodzi juz za mna od jakiegos czasu wielkaochota na upieczenia chleba.
> W sieci znalazlem cala mase przepisow - juz mnie glowa bol :(
> Poleccie prosze jakis przepis na poczatek - dla poczatkujacego piekarza ;)
> Nie posiadam pieca chlebowego - moge go upiec w piekarniku, prodizu
> albo w kombiwarze.
Poszukaj w archiwum chleba Fiony. Rewelacja!
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 18:07:32
Temat: Re: pierwszy chleb>> Poleccie prosze jakis przepis na poczatek - dla poczatkujacego piekarza
;)
> Chlebek piekę bardzo zwyczajnie wg własnego przepisu na oko ;)
O kurcze "bardzo zwyczajnie" - prosilem o jakis prosty przepis ;)
maki przenna i zytnia - ok ale te skladniki siemie (domyslam sie ze
lniane), slonecznik a juz najbardziej dla mnie egzotyczny - zarodniki
przenne
czy sa konieczne ?
Dodatkowo to, czego sie najbardziej obawialem "... na oko..." ;)
W kazdym razie dziekuje za odp. i czekam na jakis moze mniej skomplikowany
przepis ;)
Pozdrawiam JACooL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 18:33:34
Temat: Re: pierwszy chleb> > Chodzi juz za mna od jakiegos czasu wielka ochota na upieczenia chleba.
> Poszukaj w archiwum chleba Fiony. Rewelacja!
Dziekuje bardzo - dokladnie takiego przepisu (i opisu) szukalem
Szkoda ze nie mam w lodowce drozdzy :( bo bym juz sie zabral do pieczenia.
Czy od tamtego czasu przepis podlegl jakiemus tjuningowi ;) ?
Chodzi mi o jakis modyfikacje glownego przepisu/opisu a nie dodatki, bo z
tymi
ostatnimi domyslam sie, ze mozna kombinowac prawie dowolnie.
Pozdrawiam JACooL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-07 19:21:06
Temat: Re: pierwszy chlebJACooL wrote:
>>Poszukaj w archiwum chleba Fiony. Rewelacja!
>
>
> Dziekuje bardzo - dokladnie takiego przepisu (i opisu) szukalem
> Szkoda ze nie mam w lodowce drozdzy :( bo bym juz sie zabral do pieczenia.
> Czy od tamtego czasu przepis podlegl jakiemus tjuningowi ;) ?
> Chodzi mi o jakis modyfikacje glownego przepisu/opisu a nie dodatki, bo z
> tymi
> ostatnimi domyslam sie, ze mozna kombinowac prawie dowolnie.
Ja tylko z dodatkami kombinowałam. Coś mi się majaczy, że ktoś dodawal
nawet miodu... Jeśli chodzi o sam przepis, to jest na tyle łatwy i
smaczny, że chyba nic nie trzeba z nim kombinować.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-06-08 05:04:46
Temat: Re: pierwszy chlebChleb (przepis na dwie keksówki)
Składniki:
1 kg mąki pszennej ( można mieszać z żytnią, ja daję 15 dag żytniej),
4 szklanki wody ( letniej )
1,5 szklanki otrąb pszennych,
10 dag drożdży,
Po jednej łyżce, wedle uznania, bo nie koniecznie:
soli ( to koniecznie ), sezamu, siemienia lnianego, słonecznika, dyni, soji
itp.
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą, dodać drożdże rozpuszczone w
wodzie ( drożdże włożyć do pojemnika i rozmieszać po trochę dodając wody.
Wszystko razem wymieszać, bez wyrabiania. Konsystencja ciasta gęsta.
Włożyć do wysmarowanych olejem keksówek, zostawić na 15 min (tylko!) do
wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na jedną
godzinę. Po upieczeniu od razu wyjąć z blachy .
Zawsze wychodzi pyszny, chrupiący chlebek.
Dodatki w postaci nasion nie są konieczne, ale urozmaicają smak.
pozdrawiam Jeannette
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |