Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pierwszy chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

pierwszy chleb

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-06-07 17:13:44

Temat: pierwszy chleb
Od: "JACooL" <jacool_m@lpa_webland.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Chodzi juz za mna od jakiegos czasu wielkaochota na upieczenia chleba.
W sieci znalazlem cala mase przepisow - juz mnie glowa bol :(
Poleccie prosze jakis przepis na poczatek - dla poczatkujacego piekarza ;)
Nie posiadam pieca chlebowego - moge go upiec w piekarniku, prodizu
albo w kombiwarze.

Pozdrawiam JACooL
PS moze chlebek na poczatek za trudny i np. bulki beda latwiejsze dla mnie?




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-06-07 17:32:54

Temat: Re: pierwszy chleb
Od: "Dorunia" <d...@e...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JACooL" <jacool_m@lpa_webland.pl> napisał w wiadomości
news:ca27pd$1o0$1@atlantis.news.tpi.pl...
: Witam
: Chodzi juz za mna od jakiegos czasu wielkaochota na upieczenia chleba.
: W sieci znalazlem cala mase przepisow - juz mnie glowa bol :(
: Poleccie prosze jakis przepis na poczatek - dla poczatkujacego piekarza ;)
: Nie posiadam pieca chlebowego - moge go upiec w piekarniku, prodizu
: albo w kombiwarze.
:
: Pozdrawiam JACooL
: PS moze chlebek na poczatek za trudny i np. bulki beda latwiejsze dla
mnie?

----------------------------------------------------
--------------------
Chlebek piekę bardzo zwyczajnie wg własnego przepisu na oko ;)

1/2 kg mąka pszenna razowa

3 garści mąka żytnia razowa

1 garść siemienia

1 garść słonecznika

1 garść zarodków pszennych

1 garść sezamu

1 łyżka miodu

ok. 1 łyżeczka soli

3 łyzki oliwy z oliwek albo oleju słonecznikowego (tłoczone na zimno)

ciepła woda na oko ;) tak by ciasto było ugniecione, może się kleić do rąk

drożdże - jedna paczka suszonych lub 1/5 paczki stałych drożdży



sypkie składniki mieszam starannie ze sobą

do pół szklanki ciepłej wody daję miód i drożdże - mieszam



potem dodaję to i olej do sypkich składników wygniatam dodając ciepła
wodę... zagniecione przykrywam ściereczką i daje w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia

po wyrośnięciu wygniatam (polewając wcześniej dłonie oliwą) raz jeszcze,
przekładam do foremek (2 małe), czekam aż wyrośnie i piekę na średnim gazie
(nie mam termostatu, popróbujesz)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-07 18:05:32

Temat: Re: pierwszy chleb
Od: tapta <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

JACooL wrote:
> Witam
> Chodzi juz za mna od jakiegos czasu wielkaochota na upieczenia chleba.
> W sieci znalazlem cala mase przepisow - juz mnie glowa bol :(
> Poleccie prosze jakis przepis na poczatek - dla poczatkujacego piekarza ;)
> Nie posiadam pieca chlebowego - moge go upiec w piekarniku, prodizu
> albo w kombiwarze.

Poszukaj w archiwum chleba Fiony. Rewelacja!

--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-07 18:07:32

Temat: Re: pierwszy chleb
Od: "JACooL" <jacool_m@lpa_webland.pl> szukaj wiadomości tego autora

>> Poleccie prosze jakis przepis na poczatek - dla poczatkujacego piekarza
;)

> Chlebek piekę bardzo zwyczajnie wg własnego przepisu na oko ;)

O kurcze "bardzo zwyczajnie" - prosilem o jakis prosty przepis ;)
maki przenna i zytnia - ok ale te skladniki siemie (domyslam sie ze
lniane), slonecznik a juz najbardziej dla mnie egzotyczny - zarodniki
przenne
czy sa konieczne ?
Dodatkowo to, czego sie najbardziej obawialem "... na oko..." ;)
W kazdym razie dziekuje za odp. i czekam na jakis moze mniej skomplikowany
przepis ;)

Pozdrawiam JACooL


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-07 18:33:34

Temat: Re: pierwszy chleb
Od: "JACooL" <jacool_m@lpa_webland.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Chodzi juz za mna od jakiegos czasu wielka ochota na upieczenia chleba.

> Poszukaj w archiwum chleba Fiony. Rewelacja!

Dziekuje bardzo - dokladnie takiego przepisu (i opisu) szukalem
Szkoda ze nie mam w lodowce drozdzy :( bo bym juz sie zabral do pieczenia.
Czy od tamtego czasu przepis podlegl jakiemus tjuningowi ;) ?
Chodzi mi o jakis modyfikacje glownego przepisu/opisu a nie dodatki, bo z
tymi
ostatnimi domyslam sie, ze mozna kombinowac prawie dowolnie.

Pozdrawiam JACooL


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-07 19:21:06

Temat: Re: pierwszy chleb
Od: tapta <t...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

JACooL wrote:

>>Poszukaj w archiwum chleba Fiony. Rewelacja!
>
>
> Dziekuje bardzo - dokladnie takiego przepisu (i opisu) szukalem
> Szkoda ze nie mam w lodowce drozdzy :( bo bym juz sie zabral do pieczenia.
> Czy od tamtego czasu przepis podlegl jakiemus tjuningowi ;) ?
> Chodzi mi o jakis modyfikacje glownego przepisu/opisu a nie dodatki, bo z
> tymi
> ostatnimi domyslam sie, ze mozna kombinowac prawie dowolnie.

Ja tylko z dodatkami kombinowałam. Coś mi się majaczy, że ktoś dodawal
nawet miodu... Jeśli chodzi o sam przepis, to jest na tyle łatwy i
smaczny, że chyba nic nie trzeba z nim kombinować.

--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-06-08 05:04:46

Temat: Re: pierwszy chleb
Od: "Jeannette" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Chleb (przepis na dwie keksówki)

Składniki:

1 kg mąki pszennej ( można mieszać z żytnią, ja daję 15 dag żytniej),
4 szklanki wody ( letniej )
1,5 szklanki otrąb pszennych,
10 dag drożdży,

Po jednej łyżce, wedle uznania, bo nie koniecznie:
soli ( to koniecznie ), sezamu, siemienia lnianego, słonecznika, dyni, soji
itp.

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą, dodać drożdże rozpuszczone w
wodzie ( drożdże włożyć do pojemnika i rozmieszać po trochę dodając wody.
Wszystko razem wymieszać, bez wyrabiania. Konsystencja ciasta gęsta.
Włożyć do wysmarowanych olejem keksówek, zostawić na 15 min (tylko!) do
wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na jedną
godzinę. Po upieczeniu od razu wyjąć z blachy .

Zawsze wychodzi pyszny, chrupiący chlebek.
Dodatki w postaci nasion nie są konieczne, ale urozmaicają smak.
pozdrawiam Jeannette



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kociołek -co z tym fantem zrobić ?
czeresnie
dachówki pascala
Polecam ciasto rabarbarowo-kokosowe
Kurczak w galaretce

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »