Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Dorunia" <d...@e...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pierwszy chleb
Date: Mon, 7 Jun 2004 19:32:54 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl
Lines: 56
Message-ID: <ca28rl$sne$1@korweta.task.gda.pl>
References: <ca27pd$1o0$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: byg138.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 1086629557 29422 83.30.26.138 (7 Jun 2004 17:32:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 7 Jun 2004 17:32:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:204065
Ukryj nagłówki
Użytkownik "JACooL" <jacool_m@lpa_webland.pl> napisał w wiadomości
news:ca27pd$1o0$1@atlantis.news.tpi.pl...
: Witam
: Chodzi juz za mna od jakiegos czasu wielkaochota na upieczenia chleba.
: W sieci znalazlem cala mase przepisow - juz mnie glowa bol :(
: Poleccie prosze jakis przepis na poczatek - dla poczatkujacego piekarza ;)
: Nie posiadam pieca chlebowego - moge go upiec w piekarniku, prodizu
: albo w kombiwarze.
:
: Pozdrawiam JACooL
: PS moze chlebek na poczatek za trudny i np. bulki beda latwiejsze dla
mnie?
----------------------------------------------------
--------------------
Chlebek piekę bardzo zwyczajnie wg własnego przepisu na oko ;)
1/2 kg mąka pszenna razowa
3 garści mąka żytnia razowa
1 garść siemienia
1 garść słonecznika
1 garść zarodków pszennych
1 garść sezamu
1 łyżka miodu
ok. 1 łyżeczka soli
3 łyzki oliwy z oliwek albo oleju słonecznikowego (tłoczone na zimno)
ciepła woda na oko ;) tak by ciasto było ugniecione, może się kleić do rąk
drożdże - jedna paczka suszonych lub 1/5 paczki stałych drożdży
sypkie składniki mieszam starannie ze sobą
do pół szklanki ciepłej wody daję miód i drożdże - mieszam
potem dodaję to i olej do sypkich składników wygniatam dodając ciepła
wodę... zagniecione przykrywam ściereczką i daje w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia
po wyrośnięciu wygniatam (polewając wcześniej dłonie oliwą) raz jeszcze,
przekładam do foremek (2 małe), czekam aż wyrośnie i piekę na średnim gazie
(nie mam termostatu, popróbujesz)
|