Data: 2004-06-08 05:04:46
Temat: Re: pierwszy chleb
Od: "Jeannette" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Chleb (przepis na dwie keksówki)
Składniki:
1 kg mąki pszennej ( można mieszać z żytnią, ja daję 15 dag żytniej),
4 szklanki wody ( letniej )
1,5 szklanki otrąb pszennych,
10 dag drożdży,
Po jednej łyżce, wedle uznania, bo nie koniecznie:
soli ( to koniecznie ), sezamu, siemienia lnianego, słonecznika, dyni, soji
itp.
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą, dodać drożdże rozpuszczone w
wodzie ( drożdże włożyć do pojemnika i rozmieszać po trochę dodając wody.
Wszystko razem wymieszać, bez wyrabiania. Konsystencja ciasta gęsta.
Włożyć do wysmarowanych olejem keksówek, zostawić na 15 min (tylko!) do
wyrośnięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na jedną
godzinę. Po upieczeniu od razu wyjąć z blachy .
Zawsze wychodzi pyszny, chrupiący chlebek.
Dodatki w postaci nasion nie są konieczne, ale urozmaicają smak.
pozdrawiam Jeannette
|