| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-05-17 17:03:42
Temat: pizza mniam ?mam kilka pytan - wiec upieke kilka pieczeni na jednym ogniu :)
1) zanosze sie ze zrobieniem pizzy - chce zrobc dwie takie duze (na dwoch
blachach z mojego pieknego piekarnika - takich czarnych, nie wiem czy to sie
nazywa blachy czy jak - to co jest w piekarniku jak sie go kupi :) ) ->
jakie proporcje do ciasta na dwie takie pizze??
2) pieczenie pizzy - mam piekarnik elektryczny - w ilu stopniach i na ktorej
polce i jak dlugo??
3) z czym robicie pizze? - ja mam ochote na jedna ze szpiankeim (jakies
przepisy??) a druga z kielbasa i warzywami
4) czy zamrazaliscie takowa pizze??
5) a ciasto bym chcial miec pulchne i moze byc grubsze
zamierzam to robic we czwartek wiec czekam na propozycje
z gory dziekuej i pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-05-17 17:34:37
Temat: Re: pizza mniam ?Użytkownik Pawel Kazienko napisał:
> mam kilka pytan - wiec upieke kilka pieczeni na jednym ogniu :)
>
> 1) zanosze sie ze zrobieniem pizzy - chce zrobc dwie takie duze (na dwoch
> blachach z mojego pieknego piekarnika - takich czarnych, nie wiem czy to sie
> nazywa blachy czy jak - to co jest w piekarniku jak sie go kupi :) ) ->
> jakie proporcje do ciasta na dwie takie pizze??
proporcje na jedna blache wiec sobie przemnoz
pol kilo maki
torebka drozdzy instant
3 lyzki oliwy
lyzeczka soli
letnia woda do wyrobienia - ok szklanki, ile ciasto zabierze
wyrabiasz make z sola, drozdzami i woda, ciasto ma miec konsystencje
plasteliny, jak jest wyrobione i gladkie dodaje oliwy i wyrabiam, ma sie
blyszczec
zostawiam do wyrosniecia zeby uroslo
do ciasta mozna dodac ziol
>
> 2) pieczenie pizzy - mam piekarnik elektryczny - w ilu stopniach i na ktorej
> polce i jak dlugo??
na dolnej polce, w 180 stopniach przez ok 35 minut, az sie zarumienia boki.
>
> 3) z czym robicie pizze? - ja mam ochote na jedna ze szpiankeim (jakies
> przepisy??) a druga z kielbasa i warzywami
z tym na co mam ochote
szpinakowa - szpiank przesmazasz na masle z cebula i czosnkiem
(przepraszam wladyslawie.
sos: smietanowy, kubeczek smietany plus puszka malego przecieru pomidrowego
a drugie
sos pomidorowy
pieczarki, papryka, kukurydza, kurczak, salami
>
> 4) czy zamrazaliscie takowa pizze??
nie, robie tyle by zjesc, najlepsza jest swieza
>
> 5) a ciasto bym chcial miec pulchne i moze byc grubsze
to jest takie srednie, mi bardzo smakuje
>
> zamierzam to robic we czwartek wiec czekam na propozycje
>
> z gory dziekuej i pozdrawiam
>
>
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 18:00:07
Temat: Re: pizza mniam ?Dnia Mon, 17 May 2004 19:03:42 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Pawel Kazienko*,
w wiadomości news:<news:c8aqvd$elt$1@absinth.dialog.net.pl> zawarł, co
następuje:
> 1) zanosze sie ze zrobieniem pizzy - chce zrobc dwie takie duze (na dwoch
> blachach z mojego pieknego piekarnika - takich czarnych, nie wiem czy to sie
> nazywa blachy czy jak - to co jest w piekarniku jak sie go kupi :) ) ->
> jakie proporcje do ciasta na dwie takie pizze??
Jak na moje dwie czarne blachy to z 1 kg mąki
> 2) pieczenie pizzy - mam piekarnik elektryczny - w ilu stopniach i na ktorej
> polce i jak dlugo??
Termoobieg, środkowa półka, 200 stopni (175 było dla mojej pizzy za mało,
ale mój troszkę słabo grzeje chyba...)
wg wskazówek cherokee
"Pieczenie w dwóch fazach:
a) dokładnie 8 minut ciasto posmarowane sosem
b) dokładnie 4 minuty z obłożeniem, koniecznie zaczynając od sera."
> 3) z czym robicie pizze? - ja mam ochote na jedna ze szpiankeim (jakies
> przepisy??) a druga z kielbasa i warzywami
z czym mi przyjdzie do głowy
szpinak mi akurat w ogóle nie pasuje do pizzy, bo jednak wyzaję miłość do
pizzy z pomidorami (a nie lubię łączyć pomidorów ze szpinakiem, no taki mój
gust) jednak dla Ciebie proponuje obłożenie posmarowanego oliwą ciasta
dobrze podduszonym szpinakiem i może troszkę sera np. rokpola pokruszyć na
wierzch? jak dla mnie - dobra kompozycja smakowa
sama preferuję szynkę, smażone z cebulką pieczarki, oliwki, czasami
tuńczyka... raczej mało bogato. szkoda, że teraz nie ma dobrych pomidorów,
bo najlepszy sos wychodzi z duszonych lim...
> 4) czy zamrazaliscie takowa pizze??
nie
> 5) a ciasto bym chcial miec pulchne i moze byc grubsze
dlatego podaję Ci wykorzystany przeze mnie przepis, z długim opisem i
wskazówkami :)
długie, ale warte czytania
z posta Joli L-L (linkownia mi coś szwankuje, więc wklejam)
Jak przygotować pizzę dobrej jakości w domu.
--------------------------------------------------
Żeby otrzymać produkt dobrej jakości i zaspokoić smaki przyjaciół i rodziny,
należy przede wszystkim rozróżnić pięć ważnych etapów produkcji:
1. Wybór podstawowych składników
Aby otrzymać wyrób jakościowy, podstawowe składniki musza być zawsze
świeże albo dobrze zakonserwowane i musza mieć następujące właściwości:
. Woda musi być nadająca się do picia, i nie może być zbyt twarda, jeżeli na
kranie obserwuje się kamień, należy wodę przegotować przed użyciem
. Drożdże powinny być używane świeże (powinny zostać zakupione przed użyciem
i należy sprawdzić aby miały jasny kolor ) lub suszone (do zakupienia w
torebkach w postaci granulatu i łatwe do konserwacji, należy je rozpuścić
w temp 38)
. Należy używać soli która ma właściwości higroskopijne, wiec należałoby
wybrać sól morska. Ta właściwość pomaga otrzymać dłuższe wyrastanie.
. Mąką, która znajdziemy w sklepach to prawie zawsze jest mąka miękka, wiec
czas wyrastania jest krotki (2-3 godz.) i pochłanialność wody 50% (na każdy
kg maki potrzeba 5 dl wody).
. Produkty do nałożenia na pizze to już wybór każdego z nas jedyna rada aby
nie przepuszczać mozarelli przez maszynkę do mielenia mięsa, zmieniłaby smak
i trudno by się rozpuszczała.
2. Przepis
Na dobre ciasto potrzeba:
- 1 l wody
- 2 kg maki
- 20 g świeżych drożdży (albo 7 suchych)
- 50 g soli morskiej
oczywiście ilość może być zwiększona lub pomniejszona w zależności od
potrzeb, jak również ilość drożdży należy zmniejszyć jeżeli temperatura
otoczenia przekracza 23-25 stopni (np. w lato)
Ze powyższych składników otrzymamy 3,070 kg ciasta, wystarczająco do
przygotowania czterech blach dostosowanych do domowej kuchenki.
3. Przygotowanie
Aby przygotować ciasto należy wziąć dwa pojemniki wystarczająco duże by moc
włożyć do każdego z nich polowe maki. Podzielić wodę na dwie części do
jednej wrzucić sól, do drugiej drożdże. Wodę z solą wlać do pojemnika z
polowa maki, a rozpuszczone w wodzie drożdże do następnego. Mieszać
dobrze składniki w każdym z kontenitorow, a następnie połączyć je i wyrobić
ciasto.
Jeżeli macie do dyspozycji maszynkę do wyrabiania ciasta zaczynajcie zawsze
od maki. Wlejcie wiec wodę gdzie rozpuściliście drożdże zostawiając 2dl aby
rozpuścić sól, która dodacie kiedy składniki będą już dobrze wymieszane.
Unikajcie zawsze kontaktu soli i drożdży ponieważ pierwsza nie pozwala
drugim na spełnienie swojej funkcji. Ciasto będzie gotowe kiedy naczynie w
którym je przygotowujecie będzie całkowicie czyste.
I w tym momencie można zacząć dzielić ciasto w zależności od tego jak wysoka
ma być otrzymana pizza.
Przed pozostawieniem do wyrośnięcia można włożyć ciasto do lodówki (6-8
stopni) na od 24 do 6-8 godzin.
4. Wyrastanie
Polega na położeniu ciasta na środku formy w której potem będzie wypiekana
i pozostawieniu na ok. 3 godz. W stałej temperaturze (23 stopnie) ta
czynność pozwala drożdżom wyprodukowanie gazu, który powoduje wyrastanie
ciasta.
Wyrośnięte ciasto należy rozłożyć palcami na formie aż do otrzymania
płaskiej formy która będzie dotykać brzegów blaszki. Oczywiście przed
rozłożeniem ciasta należy wysmarować blaszkę olejem.
I na tak przygotowane ciasto nakładamy pomidory, jeżeli pizza ma być
czerwona albo olej jeżeli biała i należy pozostawić na godzinę przed
włożeniem do piekarnika.
Jeżeli ciasto byli włożone do lodówki należy traktować je jako dopiero
rozrobione czyli pozostawić do wyrośnięcia według powyżej podanego czasu i
sposobu.
5. Pieczenie
Ostatnia czynność ale najważniejsza, która jeżeli zostanie wykonana
prawidłowo pozwala cieszyć się właściwą jakością produktu.
W domowym piekarniku temperatura pieczenia średnia to 250 stopni w czasie
12-15 min. Piekarnik wiec należy rozgrzać przed włożeniem piekarnika.
Z oczywistych powodów należy piec w dwóch fazach:
. piec przez 8-10 min ciasto z pomidorami lub olejem
. wyjąc z piekarnika nałożyć pozostałe składniki w zależności od przepisu i
włożyć pizze ponownie do piekarnika kontynuując pieczenie do pozostałego
czasu.
Jeżeli chcemy w pełni poczuć smak dobrze przygotowanej pizzy należy ja
spożyć od razu po wyjęciu z piekarnika.
====
No i teraz uwagi moje :)
Ja chyba nie doczytałam i piekąc z 1kg mąki dałam 10dag drożdży, co podobno
jest dużą ilością :) Ale wyszło pyszne! Puszyste i dobre!
====
A teraz uwagi cherokee, które stosuje i jestem zadowolona:
1. Zaparzam mąkę - wrzucam do mikrofali, podgrzewam, aż zrobi się
bardzo ciepła.
2. Zanim nałożę sos na pizzę smaruję ciasto oliwą. W zasadzie nalewam
oliwy na blaszkę, kładę placek ciasta i odwracam na drugą strone - sam
"wyciapie" się w oliwie porządnie. To zapobiegnie wchłonięciu sosu
przez ciasto.
3. Temperatura IMHO musi być niższa - w moim piekarniku optimum to
185 stopni.
4. Pieczenie w dwóch fazach:
a) dokładnie 8 minut ciasto posmarowane sosem
b) dokładnie 4 minuty z obłożeniem, koniecznie zaczynając od sera.
SMACZNEGO
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 19:11:55
Temat: Re: pizza mniam ?Wszystko co do pieczenia zostało juz napisane, ja tylko dodam z
doświadczenia a propos zamrażania.
Surowe ciasto drożdżowe na pizzę po rozmrożeniu musi stac trochę, aby
zrobiło się ciepłe i podrosło. (trochę=co najmniej godzinę)
Podpieczoną (tzn. po pierwszej fazie pieczenia, czyli 8 min.) można
zamrażać i potem po rozmrożeniu dopiec. Ale po co, jesli mozna zrobic
świeże ciasto.
Przy mrożeni uuwaga na pieczarki, puszczają duzo wody i ciasto moze
nazbyt zamoknąc.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 19:18:03
Temat: Re: pizza mniam ?
Użytkownik "Pawel Kazienko" <k...@w...pl> napisał w
wiadomości news:c8aqvd$elt$1@absinth.dialog.net.pl...
Dodam tylko, że pizza lubi jak najwyższą temperaturę. Ja robię na 250 stopni
z termoobiegiem i grzaniem z dołu.
Pozdrawiam, A.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-17 19:48:15
Temat: Re: pizza mniam ?
Użytkownik "Gusiek" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:c8b36a$kpt$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Dodam tylko, że pizza lubi jak najwyższą temperaturę. Ja robię na
250 stopni
> z termoobiegiem i grzaniem z dołu.
A to zalezy. W moim piekarniku przy 250 zwyczajnie powstałby sucharek
i to jeszcze przypalony.
Mam taki zwyczajny wrozamet z dolną grzałką.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-19 14:09:24
Temat: Re: pizza mniam ?a jeszcze jedno pytanie - czy z jednego z postow mam wnioskowac, ze ser
kaldziecie na soso pomidorowy i dopiero na to reszte oblozenia?? czy tez
moze ser na sam wierzch juz na wsyztski skaldniki ??
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-19 14:24:34
Temat: Re: pizza mniam ?Dnia Wed, 19 May 2004 16:09:24 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Pawel Kazienko*,
w wiadomości news:<news:c8fpgf$1r2$1@absinth.dialog.net.pl> zawarł, co
następuje:
> a jeszcze jedno pytanie - czy z jednego z postow mam wnioskowac, ze ser
> kaldziecie na soso pomidorowy i dopiero na to reszte oblozenia?? czy tez
> moze ser na sam wierzch juz na wsyztski skaldniki ??
ja kładę na sos większość i potem na wierzch takie ciut ciut żeby łyso nie
było :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-21 09:23:24
Temat: Re: pizza mniam ?> 4. Pieczenie w dwóch fazach:
>
> a) dokładnie 8 minut ciasto posmarowane sosem
>
> b) dokładnie 4 minuty z obłożeniem, koniecznie zaczynając od sera.
>
> SMACZNEGO
> I faktycznie wystarczy tę pizzę zapiekać tylko 12 minut? Zawsze
> wydawało mi się, że dłużej. A jeśli chodzi o ciasto (przyznam, że
> przepis napisany bardzo dokładnie - długo czekałam na taki :) ),
> czy po upieczeniu jest ono mięciutkie? Zawsze chciałam zrobić pizzę
> na miękkim cieście lecz niestety zawsze wychodziło twarde :( . Nie
> wiem jak uzyskać taką miękką konsystencję - może to właśnie to.
> Przepis bardzo mi się podoba - myślę, że pizza będzie smakowała
> jeszcze lepiej :)
>
> Pozdrawiam,
> Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-05-21 18:46:06
Temat: Re: pizza mniam ?Dnia Fri, 21 May 2004 11:23:24 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Anulka*, w
wiadomości news:<news:c8khq3$bh5$1@news.onet.pl> zawarł, co następuje:
>> I faktycznie wystarczy tę pizzę zapiekać tylko 12 minut? Zawsze
>> wydawało mi się, że dłużej. A jeśli chodzi o ciasto (przyznam, że
>> przepis napisany bardzo dokładnie - długo czekałam na taki :) ),
>> czy po upieczeniu jest ono mięciutkie? Zawsze chciałam zrobić pizzę
>> na miękkim cieście lecz niestety zawsze wychodziło twarde :( . Nie
>> wiem jak uzyskać taką miękką konsystencję - może to właśnie to.
>> Przepis bardzo mi się podoba - myślę, że pizza będzie smakowała
>> jeszcze lepiej :)
Wystarczy, naprawdę. No chyba, że ser jakiś lewy i nie chce się rozpuścić, a
Ty bardzo lubisz rozpuszczony ser. i wychodzi dobra i miękka.
ja polecam
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |