Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.wroclaw.net.pl!not-for-mail
From: walkie <walkie@no_spam_wroclaw.net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: pizza mniam ?
Date: Mon, 17 May 2004 19:34:37 +0200
Organization: NEWS.WROCLAW.net.pl
Lines: 60
Message-ID: <c8at2o$2me$1@wroclaw.net.pl>
References: <c8aqvd$elt$1@absinth.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: dial-5905.wroclaw.dialog.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: wroclaw.net.pl 1084815257 2766 62.87.242.17 (17 May 2004 17:34:17 GMT)
X-Complaints-To: u...@w...net.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 May 2004 17:34:17 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.6) Gecko/20040113
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <c8aqvd$elt$1@absinth.dialog.net.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:201949
Ukryj nagłówki
Użytkownik Pawel Kazienko napisał:
> mam kilka pytan - wiec upieke kilka pieczeni na jednym ogniu :)
>
> 1) zanosze sie ze zrobieniem pizzy - chce zrobc dwie takie duze (na dwoch
> blachach z mojego pieknego piekarnika - takich czarnych, nie wiem czy to sie
> nazywa blachy czy jak - to co jest w piekarniku jak sie go kupi :) ) ->
> jakie proporcje do ciasta na dwie takie pizze??
proporcje na jedna blache wiec sobie przemnoz
pol kilo maki
torebka drozdzy instant
3 lyzki oliwy
lyzeczka soli
letnia woda do wyrobienia - ok szklanki, ile ciasto zabierze
wyrabiasz make z sola, drozdzami i woda, ciasto ma miec konsystencje
plasteliny, jak jest wyrobione i gladkie dodaje oliwy i wyrabiam, ma sie
blyszczec
zostawiam do wyrosniecia zeby uroslo
do ciasta mozna dodac ziol
>
> 2) pieczenie pizzy - mam piekarnik elektryczny - w ilu stopniach i na ktorej
> polce i jak dlugo??
na dolnej polce, w 180 stopniach przez ok 35 minut, az sie zarumienia boki.
>
> 3) z czym robicie pizze? - ja mam ochote na jedna ze szpiankeim (jakies
> przepisy??) a druga z kielbasa i warzywami
z tym na co mam ochote
szpinakowa - szpiank przesmazasz na masle z cebula i czosnkiem
(przepraszam wladyslawie.
sos: smietanowy, kubeczek smietany plus puszka malego przecieru pomidrowego
a drugie
sos pomidorowy
pieczarki, papryka, kukurydza, kurczak, salami
>
> 4) czy zamrazaliscie takowa pizze??
nie, robie tyle by zjesc, najlepsza jest swieza
>
> 5) a ciasto bym chcial miec pulchne i moze byc grubsze
to jest takie srednie, mi bardzo smakuje
>
> zamierzam to robic we czwartek wiec czekam na propozycje
>
> z gory dziekuej i pozdrawiam
>
>
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
|