Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia pizza mniam ? Re: pizza mniam ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: pizza mniam ?

« poprzedni post
Data: 2004-05-17 18:00:07
Temat: Re: pizza mniam ?
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Dnia Mon, 17 May 2004 19:03:42 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Pawel Kazienko*,
w wiadomości news:<news:c8aqvd$elt$1@absinth.dialog.net.pl> zawarł, co
następuje:

> 1) zanosze sie ze zrobieniem pizzy - chce zrobc dwie takie duze (na dwoch
> blachach z mojego pieknego piekarnika - takich czarnych, nie wiem czy to sie
> nazywa blachy czy jak - to co jest w piekarniku jak sie go kupi :) ) ->
> jakie proporcje do ciasta na dwie takie pizze??

Jak na moje dwie czarne blachy to z 1 kg mąki

> 2) pieczenie pizzy - mam piekarnik elektryczny - w ilu stopniach i na ktorej
> polce i jak dlugo??

Termoobieg, środkowa półka, 200 stopni (175 było dla mojej pizzy za mało,
ale mój troszkę słabo grzeje chyba...)
wg wskazówek cherokee
"Pieczenie w dwóch fazach:
a) dokładnie 8 minut ciasto posmarowane sosem
b) dokładnie 4 minuty z obłożeniem, koniecznie zaczynając od sera."

> 3) z czym robicie pizze? - ja mam ochote na jedna ze szpiankeim (jakies
> przepisy??) a druga z kielbasa i warzywami

z czym mi przyjdzie do głowy
szpinak mi akurat w ogóle nie pasuje do pizzy, bo jednak wyzaję miłość do
pizzy z pomidorami (a nie lubię łączyć pomidorów ze szpinakiem, no taki mój
gust) jednak dla Ciebie proponuje obłożenie posmarowanego oliwą ciasta
dobrze podduszonym szpinakiem i może troszkę sera np. rokpola pokruszyć na
wierzch? jak dla mnie - dobra kompozycja smakowa

sama preferuję szynkę, smażone z cebulką pieczarki, oliwki, czasami
tuńczyka... raczej mało bogato. szkoda, że teraz nie ma dobrych pomidorów,
bo najlepszy sos wychodzi z duszonych lim...

> 4) czy zamrazaliscie takowa pizze??

nie

> 5) a ciasto bym chcial miec pulchne i moze byc grubsze

dlatego podaję Ci wykorzystany przeze mnie przepis, z długim opisem i
wskazówkami :)

długie, ale warte czytania

z posta Joli L-L (linkownia mi coś szwankuje, więc wklejam)
Jak przygotować pizzę dobrej jakości w domu.
--------------------------------------------------
Żeby otrzymać produkt dobrej jakości i zaspokoić smaki przyjaciół i rodziny,
należy przede wszystkim rozróżnić pięć ważnych etapów produkcji:

1. Wybór podstawowych składników

Aby otrzymać wyrób jakościowy, podstawowe składniki musza być zawsze
świeże albo dobrze zakonserwowane i musza mieć następujące właściwości:
. Woda musi być nadająca się do picia, i nie może być zbyt twarda, jeżeli na
kranie obserwuje się kamień, należy wodę przegotować przed użyciem
. Drożdże powinny być używane świeże (powinny zostać zakupione przed użyciem
i należy sprawdzić aby miały jasny kolor ) lub suszone (do zakupienia w
torebkach w postaci granulatu i łatwe do konserwacji, należy je rozpuścić
w temp 38)
. Należy używać soli która ma właściwości higroskopijne, wiec należałoby
wybrać sól morska. Ta właściwość pomaga otrzymać dłuższe wyrastanie.
. Mąką, która znajdziemy w sklepach to prawie zawsze jest mąka miękka, wiec
czas wyrastania jest krotki (2-3 godz.) i pochłanialność wody 50% (na każdy
kg maki potrzeba 5 dl wody).
. Produkty do nałożenia na pizze to już wybór każdego z nas jedyna rada aby
nie przepuszczać mozarelli przez maszynkę do mielenia mięsa, zmieniłaby smak
i trudno by się rozpuszczała.

2. Przepis
Na dobre ciasto potrzeba:
- 1 l wody
- 2 kg maki
- 20 g świeżych drożdży (albo 7 suchych)
- 50 g soli morskiej
oczywiście ilość może być zwiększona lub pomniejszona w zależności od
potrzeb, jak również ilość drożdży należy zmniejszyć jeżeli temperatura
otoczenia przekracza 23-25 stopni (np. w lato)
Ze powyższych składników otrzymamy 3,070 kg ciasta, wystarczająco do
przygotowania czterech blach dostosowanych do domowej kuchenki.

3. Przygotowanie
Aby przygotować ciasto należy wziąć dwa pojemniki wystarczająco duże by moc
włożyć do każdego z nich polowe maki. Podzielić wodę na dwie części do
jednej wrzucić sól, do drugiej drożdże. Wodę z solą wlać do pojemnika z
polowa maki, a rozpuszczone w wodzie drożdże do następnego. Mieszać
dobrze składniki w każdym z kontenitorow, a następnie połączyć je i wyrobić
ciasto.
Jeżeli macie do dyspozycji maszynkę do wyrabiania ciasta zaczynajcie zawsze
od maki. Wlejcie wiec wodę gdzie rozpuściliście drożdże zostawiając 2dl aby
rozpuścić sól, która dodacie kiedy składniki będą już dobrze wymieszane.
Unikajcie zawsze kontaktu soli i drożdży ponieważ pierwsza nie pozwala
drugim na spełnienie swojej funkcji. Ciasto będzie gotowe kiedy naczynie w
którym je przygotowujecie będzie całkowicie czyste.
I w tym momencie można zacząć dzielić ciasto w zależności od tego jak wysoka
ma być otrzymana pizza.
Przed pozostawieniem do wyrośnięcia można włożyć ciasto do lodówki (6-8
stopni) na od 24 do 6-8 godzin.

4. Wyrastanie
Polega na położeniu ciasta na środku formy w której potem będzie wypiekana
i pozostawieniu na ok. 3 godz. W stałej temperaturze (23 stopnie) ta
czynność pozwala drożdżom wyprodukowanie gazu, który powoduje wyrastanie
ciasta.
Wyrośnięte ciasto należy rozłożyć palcami na formie aż do otrzymania
płaskiej formy która będzie dotykać brzegów blaszki. Oczywiście przed
rozłożeniem ciasta należy wysmarować blaszkę olejem.
I na tak przygotowane ciasto nakładamy pomidory, jeżeli pizza ma być
czerwona albo olej jeżeli biała i należy pozostawić na godzinę przed
włożeniem do piekarnika.
Jeżeli ciasto byli włożone do lodówki należy traktować je jako dopiero
rozrobione czyli pozostawić do wyrośnięcia według powyżej podanego czasu i
sposobu.

5. Pieczenie
Ostatnia czynność ale najważniejsza, która jeżeli zostanie wykonana
prawidłowo pozwala cieszyć się właściwą jakością produktu.
W domowym piekarniku temperatura pieczenia średnia to 250 stopni w czasie
12-15 min. Piekarnik wiec należy rozgrzać przed włożeniem piekarnika.
Z oczywistych powodów należy piec w dwóch fazach:
. piec przez 8-10 min ciasto z pomidorami lub olejem
. wyjąc z piekarnika nałożyć pozostałe składniki w zależności od przepisu i
włożyć pizze ponownie do piekarnika kontynuując pieczenie do pozostałego
czasu.

Jeżeli chcemy w pełni poczuć smak dobrze przygotowanej pizzy należy ja
spożyć od razu po wyjęciu z piekarnika.
====
No i teraz uwagi moje :)
Ja chyba nie doczytałam i piekąc z 1kg mąki dałam 10dag drożdży, co podobno
jest dużą ilością :) Ale wyszło pyszne! Puszyste i dobre!
====
A teraz uwagi cherokee, które stosuje i jestem zadowolona:
1. Zaparzam mąkę - wrzucam do mikrofali, podgrzewam, aż zrobi się
bardzo ciepła.

2. Zanim nałożę sos na pizzę smaruję ciasto oliwą. W zasadzie nalewam
oliwy na blaszkę, kładę placek ciasta i odwracam na drugą strone - sam
"wyciapie" się w oliwie porządnie. To zapobiegnie wchłonięciu sosu
przez ciasto.

3. Temperatura IMHO musi być niższa - w moim piekarniku optimum to
185 stopni.

4. Pieczenie w dwóch fazach:

a) dokładnie 8 minut ciasto posmarowane sosem

b) dokładnie 4 minuty z obłożeniem, koniecznie zaczynając od sera.

SMACZNEGO
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
17.05 Cherokee gd
17.05 Gusiek
17.05 Cherokee gd
19.05 Pawel Kazienko
19.05 Ti`Ana
21.05 Anulka
21.05 Ti`Ana
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem