Data: 2004-05-17 17:34:37
Temat: Re: pizza mniam ?
Od: walkie <walkie@no_spam_wroclaw.net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Pawel Kazienko napisał:
> mam kilka pytan - wiec upieke kilka pieczeni na jednym ogniu :)
>
> 1) zanosze sie ze zrobieniem pizzy - chce zrobc dwie takie duze (na dwoch
> blachach z mojego pieknego piekarnika - takich czarnych, nie wiem czy to sie
> nazywa blachy czy jak - to co jest w piekarniku jak sie go kupi :) ) ->
> jakie proporcje do ciasta na dwie takie pizze??
proporcje na jedna blache wiec sobie przemnoz
pol kilo maki
torebka drozdzy instant
3 lyzki oliwy
lyzeczka soli
letnia woda do wyrobienia - ok szklanki, ile ciasto zabierze
wyrabiasz make z sola, drozdzami i woda, ciasto ma miec konsystencje
plasteliny, jak jest wyrobione i gladkie dodaje oliwy i wyrabiam, ma sie
blyszczec
zostawiam do wyrosniecia zeby uroslo
do ciasta mozna dodac ziol
>
> 2) pieczenie pizzy - mam piekarnik elektryczny - w ilu stopniach i na ktorej
> polce i jak dlugo??
na dolnej polce, w 180 stopniach przez ok 35 minut, az sie zarumienia boki.
>
> 3) z czym robicie pizze? - ja mam ochote na jedna ze szpiankeim (jakies
> przepisy??) a druga z kielbasa i warzywami
z tym na co mam ochote
szpinakowa - szpiank przesmazasz na masle z cebula i czosnkiem
(przepraszam wladyslawie.
sos: smietanowy, kubeczek smietany plus puszka malego przecieru pomidrowego
a drugie
sos pomidorowy
pieczarki, papryka, kukurydza, kurczak, salami
>
> 4) czy zamrazaliscie takowa pizze??
nie, robie tyle by zjesc, najlepsza jest swieza
>
> 5) a ciasto bym chcial miec pulchne i moze byc grubsze
to jest takie srednie, mi bardzo smakuje
>
> zamierzam to robic we czwartek wiec czekam na propozycje
>
> z gory dziekuej i pozdrawiam
>
>
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
|