« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-14 14:43:15
Temat: placek węgierskiJak się robi placek węgierski ,podawany zwykle z sosem gulaszowym/ gulaszem?
Pozdrowienia
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-15 08:57:38
Temat: Re: placek węgierski
Użytkownik "K." <k...@b...pl> napisał w wiadomości
news:d0680e4e.0212140643.1b52364c@posting.google.com
...
> Jak się robi placek węgierski ,podawany zwykle z sosem gulaszowym/
gulaszem?
Przepis na sos:
1 kg wolowiny
2 duze cebule
3 papryki (zielona, zolta i czerwona)
2 lyzki przecieru pomidorowego
maka do obtaczania wolowiny
sol, pieprz
Wolowine pokroic w kostke (2x2), obtoczyc w mace i mocno obsmarzyc na
rozgrzanym tluszczu. Przelozyc do rondla, spieczona make z patelni splukac
zimna woda i przelac do rondla. Dodac cebule pokrojona w kostke i zeszklona.
Dusic ok. 1 godziny. Papryke pokroic w cienkie paski i po godzinie dodac do
miesa razem z przecierem pomidorowym, sola i pieprzem(do smaku) i dusic
jeszcze 0,5 godziny. W razie potrzeby zagescic maka.
Przepis na placki:
Okolo 0,5 kg duzych ziemniakow
1 cebula
1 zabek czosnku
1 jajko
2-3 lyzki maki
sol, pieprz
Ziemniaki z cebula i czosnkiem zetrzec na tartce, dodac jajko, make, sol i
pieprz i wszystko wymieszac. Na rozgrzanym oleju smazyc dosc grube placki.
Przelozyc placek sosem z miesem, zlozyc na pol. Ja na to jeszcze robie
kleksa z gestej smietany i klade kilka plasterkow pomidora.
Zycze smacznego.
--
Pozdrawiam
Karolina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-16 11:11:16
Temat: Re: placek węgierski>Papryke pokroic w cienkie paski i po godzinie dodac do
> miesa razem z przecierem pomidorowym, sola i
pieprzem(do smaku) i dusic
> jeszcze 0,5 godziny. W razie potrzeby zagescic maka.
=========
Taka rozgotowana przez 0,5 godziny papryka jest beee.
Lepiej osobno podsmazyc ja (bardzo krotko) i dodac do
miesa na samym koncu. Ma wtedy wlasciwy smak i jest
jedrna. Ja razem z papryka robie tak polowe cebuli.
Czasem dla odmiany smaku dodaje grzyby albo nieco
marchewki (slupki), albo ogorka kiszonego, albo
czosnku, albo sosu sojowejo, albo.... To mi poprawia
humor :-}
waldek
=========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-16 13:03:16
Temat: Re: placek węgierski> Taka rozgotowana przez 0,5 godziny papryka jest beee.
Jezeli gotujesz to na malym ogniu, to Ci sie papryka nie rozgotuje. Mi
przynajmniej tak sie jeszcze nie zdarzylo, a jedzonko wychodzi pyszne:-)
--
Pozdrawiam
Karolina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-16 13:44:42
Temat: Re: placek węgierskiOn Mon, 16 Dec 2002 12:11:16 +0100, "waldek" <x...@o...pl>
wrote:
>>Papryke pokroic w cienkie paski i po godzinie dodac do
>> miesa razem z przecierem pomidorowym, sola i
>pieprzem(do smaku) i dusic
>> jeszcze 0,5 godziny. W razie potrzeby zagescic maka.
>=========
>Taka rozgotowana przez 0,5 godziny papryka jest beee.
>Lepiej osobno podsmazyc ja (bardzo krotko) i dodac do
>miesa na samym koncu. Ma wtedy wlasciwy smak i jest
>jedrna. Ja razem z papryka robie tak polowe cebuli.
>Czasem dla odmiany smaku dodaje grzyby albo nieco
>marchewki (slupki), albo ogorka kiszonego, albo
>czosnku, albo sosu sojowejo, albo.... To mi poprawia
>humor :-}
>
>waldek
>=========
tak , jak w zwyklym gulaszu - tez dodaje papryke na koncu,
wlasciwie by ja podgrzac, tak jak i ugotowane kartofle -
pociachane w kostke (malo).
Trys
>
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-19 10:22:34
Temat: Re: placek węgierskiJA TO BARDZO LUBIE PLACEK PO WENGIERSKU A NAJBARDZIEJ TAKI OSTRY Z PAPRYKA
Użytkownik "Karolina" <karor!!!WYTNIJ-TO!!!@go2.pl> napisał w wiadomości
news:atkitu$14jjmj$1@ID-156103.news.dfncis.de...
> > Taka rozgotowana przez 0,5 godziny papryka jest beee.
>
> Jezeli gotujesz to na malym ogniu, to Ci sie papryka nie rozgotuje. Mi
> przynajmniej tak sie jeszcze nie zdarzylo, a jedzonko wychodzi pyszne:-)
>
>
> --
> Pozdrawiam
>
> Karolina
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |