« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-15 19:44:36
Temat: placek z dyni
ta ostatnio eksperymentuje z dynia i zaczal za mna chodzic placek. znacie
jakies fajne przepisy? ktos robil? ma jakies doswiadczenia?
z angielskojezycznych to zazwyczaj znajduje przepis gdzie wystepuje puree z
dyni (u nas nie ma a sama nie wiem jak zrobic i jaka konsystencje powinno
docelowo miec) albo jest tak opisane ze nie wiadomo czy ta dynie rozgotowac
, przetrzec czy co z nia zrobic....
najlepiej oczywiscie weganskie ale cudow nie oczekuje - wystarczy jesli nie
bedzie ubijania piany z bialka, bo zastepowania piany jeszcze nie
wymyslilam :) poza tym moze byc i mleko i jajka. moze byc nawet w skladzie
ser bialy to go sobie tofu zastapie :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-15 20:06:23
Temat: Re: placek z dyni
Użytkownik "PatryCCCja" <k...@s...pl> napisał w wiadomości
news:3BCB3CA4.2491A371@spinacz.pl...
>
> ta ostatnio eksperymentuje z dynia i zaczal za mna chodzic placek. znacie
> jakies fajne przepisy? ktos robil? ma jakies doswiadczenia?
> z angielskojezycznych to zazwyczaj znajduje przepis gdzie wystepuje puree
z
> dyni (u nas nie ma a sama nie wiem jak zrobic i jaka konsystencje powinno
> docelowo miec) albo jest tak opisane ze nie wiadomo czy ta dynie
rozgotowac
> , przetrzec czy co z nia zrobic....
>
> najlepiej oczywiscie weganskie ale cudow nie oczekuje - wystarczy jesli
nie
> bedzie ubijania piany z bialka, bo zastepowania piany jeszcze nie
> wymyslilam :) poza tym moze byc i mleko i jajka. moze byc nawet w skladzie
> ser bialy to go sobie tofu zastapie :)
>
> pat
> --
> Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
> PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
> SPINACZ http://www.spinacz.pl/
W zeszlym roku robilam i sie strasznie urobilam (lacznie z puree). Teraz nie
pamietam przepisu, bralam go z takiej ksiazeczki "Smaki Ameryki" z serii
Biblioteka Poradnika Domowego - Przepisy Czytelnikow . Nie moge go wklepac,
gdyz ksiazke pozyczylam i nie dostalam z powrotem (wlasnie sie zastanawiam
kogo scignac:-) )
Ostrzegam, ze roboty bylo co nie miara.
Moze ktos ma latwiejszy sposob
Posdrowka
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-16 08:36:14
Temat: Re: placek z dyni> ostatnio eksperymentuje z dynia i zaczal za mna chodzic placek. znacie
> jakies fajne przepisy? ktos robil? ma jakies doswiadczenia?
> z angielskojezycznych to zazwyczaj znajduje przepis gdzie wystepuje puree
z
> dyni (u nas nie ma a sama nie wiem jak zrobic i jaka konsystencje powinno
> docelowo miec) albo jest tak opisane ze nie wiadomo czy ta dynie
> rozgotowac, przetrzec czy co z nia zrobic....
juz pare razy robilam pumpkin pie wedlug przepisu agnieszki kreglickiej z
wysokich obcasow. wyszlo wspaniale i wcale nie bylo z tym tyle roboty. dynie
przygotowuje sie tak: przekroic, wyrzucic pestki, pokroic na spore kawalki,
posmarowac oliwa i wstawic do pieca na 30-40 minut. ostudzic, zmiksowac na
mus. to jest podstawa, to sie jeszcze gotuje/podsmaza, zeby zgestnialo,
dodaje przyprawy i chyba smietanke. to sie wylewa na kruchy placek i do
pieca. poszukam w domu przepisu i wklepie. amerykanie mowili, ze w domu
takiego pysznego pumpkin paja nie jedli...
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-16 09:09:26
Temat: Re: placek z dynizosia wrote:
> juz pare razy robilam pumpkin pie wedlug przepisu agnieszki kreglickiej z
> wysokich obcasow.
hm, szukalam na ich stronie i wpisujac dynie w wyszukiwake i przeszukalam
liste wszystkich ciast i... nic.
na pewno z wysokich obcasow?
> poszukam w domu przepisu i wklepie. amerykanie mowili, ze w domu
> takiego pysznego pumpkin paja nie jedli...
moze faktycznie lepiej bedzie jesli ty poszukasz :)
juz sie doczekac nie moge :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-16 09:27:52
Temat: Re: placek z dyni> hm, szukalam na ich stronie i wpisujac dynie w wyszukiwake i przeszukalam
> liste wszystkich ciast i... nic.
> na pewno z wysokich obcasow?
tak, tak, tyle ze to bylo ze dwa lata temu. trzymam w szufladzie w kuchni
taka wyplamiona kartke (bo ten mus dyniowy troche pryska podczas gotowania).
juz za mna chodzi ten zapach cynamonu z galka muszkatulowa i imbirem... i to
polaczenie kruchego ciasta z kawalkami orzechow z rozplywajacym sie w ustach
musem dyniowym... jutro bedzie, obiecuje.
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-16 12:20:32
Temat: Re: placek z dynizosia wrote:
> tak, tak, tyle ze to bylo ze dwa lata temu.
t sporo wyjasnia :)
> trzymam w szufladzie w kuchni
> taka wyplamiona kartke (bo ten mus dyniowy troche pryska podczas gotowania).
u mojej mamy podobnie jest przechowywany odcinek uczty wegetarianskiej
gdzie jest przepis na sernik z tofu :)
co prawda nic nie pryska, wiec plam brak, ale i tak juz "zuzyta" taka ta
kartka ;)
> juz za mna chodzi ten zapach cynamonu z galka muszkatulowa i imbirem... i to
> polaczenie kruchego ciasta z kawalkami orzechow z rozplywajacym sie w ustach
> musem dyniowym... jutro bedzie, obiecuje.
ughm... znecasz sie nade mna, wiesz? :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-16 12:23:21
Temat: Re: placek z dyni
Użytkownik "zosia" <z...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9qgujg$ms3$1@news.tpi.pl...
> > hm, szukalam na ich stronie i wpisujac dynie w wyszukiwake i
przeszukalam
> > liste wszystkich ciast i... nic.
> > na pewno z wysokich obcasow?
>
> tak, tak, tyle ze to bylo ze dwa lata temu. trzymam w szufladzie w kuchni
> taka wyplamiona kartke (bo ten mus dyniowy troche pryska podczas
gotowania).
Dołączam do prośby Pat o przepis na to ciasto.
Jeszcze ze 3 dynie czekają u mnie na
spożytkowanie ;-)
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 07:32:56
Temat: placek z dyni - obiecany przepisPUMPKIN PIE
ciasto:
200 g mąki
125 g zimnego masła
kilka łyżek lodowatej wody
szczypta soli
60 g łuskanych orzechów włoskich
nadzienie:
250 g purée z dyni
100 g ciemnego cukru
? łyżeczki mielonego imbiru
? łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
? łyżeczki mielonego cynamonu
? szklanki śmietanki
2 żółtka i 2 białka
łyżeczka esencji waniliowej
Najpierw purée: dyni nie obierać, tylko pokroić na spore kawałki, posmarować
delikatnie oliwą, wtawić do gorącego piekarnika na 40 minut. Po upieczeniu i
ostudzeniu obrać i zmiksować. Do wszechstronnego zastosowania. Z całej dyni
wychodzi tego dużo, można podzielić na porcje i wstawić do zamrażalnika.
Ciasto: wsypać mąkę do miski (można wstawić do lodówki na pół godziny),
dodać masło i sól, zagnieść szybko ciasto, pozostawiając drobne grudki
masła. Jeśli jest za suche (u mnie zawsze jest), dodać trochę wody. Zbić w
kulę, zawinąć w folię, wstawić do lodówki, najlepiej na dzień wcześniej.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 25 cm, ponakłuwać
widelcem, wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st., ciasto przykryć
folią aluminiową, piec 15 min. Wyjąć z piekarnika, wysypać na ciasto
pokruszone orzechy, lekko wgnieść i wstawić do piekarnika na kolejne 10
minut. Ostudzić.
Nadzienie: do garnka włożyć purée z dyni (ja biorę więcej niż w przepisie,
mn.w. dwie szklanki), cukier i sypkie przyprawy (ja w tym momencie dodaję
też cukier waniliowy zamiast esencji). Podsmażać na małym ogniu, co jakiś
czas mieszając (wtedy pryska!), ok. 15 min., aż masa stanie się błyszcząca.
Śmietankę rozmieszać z żółtkami i esencją waniliową (jak ktoś nie dodał
wcześniej cukru). Ubić pianę z białek. Połączyć dynię ze śmietanką,
delikatnie wmieszać pianę. Wlać na podpieczony spód. Piec w gorącym
piekarniku ok. pół godziny.
Najlepsze jest ciepłe, z bardzo lekko osłodzoną bitą śmietaną.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 07:46:39
Temat: Re: placek z dyni - obiecany przepis
Użytkownik "zosia" <z...@m...pl> napisał w wiadomości
news:9qjc82$ela$1@news.tpi.pl...
> PUMPKIN PIE
>
> ciasto:
> 200 g mąki
> 125 g zimnego masła
> kilka łyżek lodowatej wody
> szczypta soli
> 60 g łuskanych orzechów włoskich
>
> nadzienie:
> 250 g purée z dyni
> 100 g ciemnego cukru
> ? łyżeczki mielonego imbiru
> ? łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
> ? łyżeczki mielonego cynamonu
> ? szklanki śmietanki
Jaką ilość oznaczaja ter znaki ?
Tak mi się wydaje, że 1/2, ale wolałabym sie upewnić.
pozdrawiam serdecznie
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-17 07:52:23
Temat: Re: placek z dyni - obiecany przepis> > ? łyżeczki mielonego imbiru
> > ? łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
> > ? łyżeczki mielonego cynamonu
> > ? szklanki śmietanki
>
>
> Jaką ilość oznaczaja ter znaki ?
> Tak mi się wydaje, że 1/2, ale wolałabym sie upewnić.
oops. przepis pisalam w wordzie, po drodze gdzies sie zapodzialy ulamki.
wiec jeszcze raz:
nadzienie:
250 g purée z dyni
100 g ciemnego cukru
cwierc łyżeczki mielonego imbiru
cwierc łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pol łyżeczki mielonego cynamonu
pol szklanki śmietanki
2 żółtka i 2 białka
łyżeczka esencji waniliowej
ja ostroznie postepuje z galka, po prostu nie lubie za duzo, natomiast
cynamonu sypie bez ograniczen.
powodzenia,
z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |