Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia plonące potrawy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

plonące potrawy?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-05-05 16:08:59

Temat: plonące potrawy?
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

chcialabym czyms meza zaskoczyc i przy tym nie spalic pol domu - pomozecie,
jak to zrobic? w restauracji wygladalo bardzo efektownie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-05-05 16:35:28

Temat: Re: plonące potrawy?
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Rena" <r...@p...pl>


> chcialabym czyms meza zaskoczyc i przy tym nie spalic pol domu -
pomozecie,
> jak to zrobic? w restauracji wygladalo bardzo efektownie.
>

potrawa polana niewielka iloscia czystego spirytusu lub innego alkoholu
[min. 70%].
Na lody daje sie nasaczone kostki cukru.
barbara




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-05 20:08:53

Temat: Re: plonące potrawy?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Barbara Czaplicka wrote:
>
> From: "Rena" <r...@p...pl>
>
> > chcialabym czyms meza zaskoczyc i przy tym nie spalic pol domu -
> pomozecie,
> > jak to zrobic? w restauracji wygladalo bardzo efektownie.
> >
>
> potrawa polana niewielka iloscia czystego spirytusu lub innego alkoholu
> [min. 70%].
> Na lody daje sie nasaczone kostki cukru.
> barbara
>

Mozna tez tak: cytryne pokroic w cienkie plastry, oblozyc nimi lody (2-3
plastry). Kazdy plasterek posypac grubo cukrem, polac spirytusem lub
koniakiem i podpalic. Cukier sie skarmelizuje i po wypaleniu sie
alkoholu te plasterki cytryny stanowia dodatkowy przysmak, a chronia
lody przed nadmiernym topnieniem.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-05 20:12:53

Temat: Re: plonące potrawy?
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: "Magdalena Bassett" <m...@w...net>
>
> Barbara Czaplicka wrote:
> >
> > From: "Rena" <r...@p...pl>
> > > chcialabym czyms meza zaskoczyc i przy tym nie spalic pol domu -
> > pomozecie,
> > > jak to zrobic? w restauracji wygladalo bardzo efektownie.
> > >
> >
> > potrawa polana niewielka iloscia czystego spirytusu lub innego alkoholu
> > [min. 70%].
> > Na lody daje sie nasaczone kostki cukru.
> > barbara
> >
>
> Mozna tez tak: cytryne pokroic w cienkie plastry, oblozyc nimi lody (2-3
> plastry). Kazdy plasterek posypac grubo cukrem, polac spirytusem lub
> koniakiem i podpalic. Cukier sie skarmelizuje i po wypaleniu sie
> alkoholu te plasterki cytryny stanowia dodatkowy przysmak, a chronia
> lody przed nadmiernym topnieniem.
> MB
>

O tym sposobie dotychczas nie slyszalam. Wyglada niezwykle smakowicie. Nie
omieszkam zastosowac :-)
barbara




--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-06 14:47:43

Temat: Re: plonące potrawy?
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Mozna tez tak: cytryne pokroic w cienkie plastry, oblozyc nimi lody (2-3
> plastry). Kazdy plasterek posypac grubo cukrem, polac spirytusem lub
> koniakiem i podpalic. Cukier sie skarmelizuje i po wypaleniu sie
> alkoholu te plasterki cytryny stanowia dodatkowy przysmak, a chronia
> lody przed nadmiernym topnieniem.

moze to glupie pytanie, ale ta cytryna ma byc na lodach czy obok?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-06 16:48:14

Temat: Re: plonące potrawy?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Rena wrote:
>
> > Mozna tez tak: cytryne pokroic w cienkie plastry, oblozyc nimi lody (2-3
> > plastry). Kazdy plasterek posypac grubo cukrem, polac spirytusem lub
> > koniakiem i podpalic. Cukier sie skarmelizuje i po wypaleniu sie
> > alkoholu te plasterki cytryny stanowia dodatkowy przysmak, a chronia
> > lody przed nadmiernym topnieniem.
>
> moze to glupie pytanie, ale ta cytryna ma byc na lodach czy obok?


Na lodach, jak plaskie czapeczki.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-05-07 08:59:36

Temat: Re: plonące potrawy?
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Rena" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:ab3l86$on0$1@pingwin.acn.pl...
> chciałabym czymś męża zaskoczyć i przy tym nie spalić pol.
domu -
pomożecie,
> jak to zrobić? w restauracji wyglądało bardzo efektownie.
>
>
Naleśniki pomarańczowe:
170g mąki, 3 jaja(4 jak małe) 1 żółtko , szklanka 200ml. mleka,
szklanka
gazowanej wody mineralnej, 1łskórki pomarańczowej otartej, 50g
masła, 1Ł cukru pudru, szczypta soli, 4-5Ł sklarowanego masła do
smażenia.
Nadzienie: słoik marmolady pomarańczowej, 3 jabłka (golden
delicjus), 1 pomarańcza, 100ml brandy.
do miski wbij jaja + żółtko, dodaj puder i szczyptę soli,. ubij
starannie trzepaczką, przesiej mąkę przez sito do miski wlej
jajka, mleko, i tyle wody, by powstało niezbyt gęste ciasto ubijaj
mikserem 5 minut. rozgrzej w rondelku masło i dodaj do ciasta i
rozmieszaj. Wlej ciasto na sito, niech spłynie do miski, odczekaj
aż zgęstnieje (ok. 15min.) dodaj kilka Ł mleka.
Nadzienie.
obrane jabłka zetrzyj na grubych oczkach, rozgrzej w rondelku
marmoladę,
wsyp otartą skórkę, i dodaj jabłka, smaż na średnim ogniu
mieszając często aż zgęstnieje, odstaw i dodaj 25ml brandy.
patelnię smaruj sklarowanym masłem i smaż chrupiące, niezbyt
cienkie naleśniki na talerz. przed podaniem nadziewaj gorącą
marmoladą, ułóż na posmarowanym masłem półmisku i podpiecz przez
10-15 min w 200C w piekarniku. na stole polej podgrzaną brandy i
podpalaj
Nie jest to tak pracochłonne jak by się wydawało a na finał
romantycznej kolacji wyśmienite.
pozdr.Alex




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

szparagowo...
pierwsza komunia
Capretto - skad przepis?
bez jaj?:-))))
Jak usmazyc rybe ..?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »