| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-08-26 09:47:50
Temat: Re: potrawy z pora-pytanieJadłam, bardzo lubię zapiekankę z porów.
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-08-26 09:50:57
Temat: potrawy z pora-pytanieZaintrygowaly mnie te porowe przepisy ze strony podanej przez Rene. Mam chec
sprobowac takiego zapiekanego pora, czy smazonego w ciescie, ale mam troche
wewnetrznych oporow, bo cieply por kojarzy mi sie ze zwlokami rzeczonego
wyciaganymi z wywaru na zupe...
Jesli ktos jadl takie dania, to prosze o wrazenia.
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-26 09:55:22
Temat: Re: potrawy z pora-pytaniebardzo lubię por
a dalej w tym temacie: wczoraj Robert Makłowicz gotował zupę babską
3 pory
25 dgk ziemniaków
1/2 czerstwej bagietki
0,5 szkl. mleka
2 łyżki masła
Masło rozgrzać na patelni, podsmażyć pory pokrojone w krążki, poddusić pod
przykryciem dolać jedną chochelkę wody i dusić ok. 5 minut. Dodać ziemniaki
pokrojone w talarki razem z wodą, dodać mleka, startą gałkę muszkatołową,
biały pieprz, sól i gotować do miękkości. Bagietkę pokrojoną w kawałki
podsmażyć na maśle na złoty kolor. Podawać z zupą.
Wyglądało to bardzo pysznie.
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-26 10:02:20
Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
Użytkownik "Kama" <k...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:akcu6h$1ap$1@news.tpi.pl...
> a dalej w tym temacie: wczoraj Robert Makłowicz gotował zupę babską
> Wyglądało to bardzo pysznie.
Omlet również ;-)
Pozdrawiam,
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-26 10:05:45
Temat: Re: potrawy z pora-pytanieOn Mon, 26 Aug 2002 11:50:57 +0200, "Basia"
<b...@p...onet.pl> wrote:
>Zaintrygowaly mnie te porowe przepisy ze strony podanej przez Rene. Mam chec
>sprobowac takiego zapiekanego pora, czy smazonego w ciescie, ale mam troche
>wewnetrznych oporow, bo cieply por kojarzy mi sie ze zwlokami rzeczonego
>wyciaganymi z wywaru na zupe...
>Jesli ktos jadl takie dania, to prosze o wrazenia.
>
>pozdrawiam serdecznie
>Basia
>
zwloki pora, ale nie gotowane do upadlego, atak tyle - ile,
ostudzic, polac domowym, rzecz jasna, majenozem ;))
albo pory obgotowane, zapieczone pod beszamelem/sosem serowym.
Kr
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-26 10:08:48
Temat: Re: potrawy z pora-pytanieZgadzam się w zupełności
a co powiesz na cielęcinę z estragonem?
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-26 10:13:25
Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
Użytkownik "Kama" <k...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:akcuvn$5lo$1@news.tpi.pl...
> Zgadzam się w zupełności
> a co powiesz na cielęcinę z estragonem?
Również apetyczna i sporo tego winka :-) U mnie na pierwszy ogień chyba
pójdzie omlet, a zupa poczeka na jesienny, zimny dzień.
Pozdrawiam,
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-26 16:31:23
Temat: Re: potrawy z pora-pytanie> > Zgadzam się w zupełności
> > a co powiesz na cielęcinę z estragonem?
>
> Również apetyczna i sporo tego winka :-) U mnie na pierwszy ogień chyba
> pójdzie omlet, a zupa poczeka na jesienny, zimny dzień.
>
Dziewczyny, a szczegoly??? Czy mamy na pismie i w trzech egzemplarzach
wraz ze zdjeciami prosbe wystosowac? ;-)
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-08-27 08:11:20
Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
> Dziewczyny, a szczegoly??? Czy mamy na pismie i w trzech egzemplarzach
> wraz ze zdjeciami prosbe wystosowac? ;-)
>
Bożenko moja droga nie trzeba - już podaję.
Omlet
8 jajek
4 plastry (cienkie) szynki wędzonej
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
Jajka dokładnie roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem (im więcej powietrza
wbijesz tym będą pulchniejsze). Masło rozgrzać na dwóch patelniach. Na
jednej podsmażyć pokroną szynkę, a na drugą wlać masę omletową. Cały czas
podważać przy brzegach, żeby się nie przykleił do patelni. Robić to tak
długo, aż nie będzie już masy w wersji płynnej. Nie obracać na drugą
stronę!!! Na wierzch przełożyć szynkę. Delikatnie przełożyć na półmisek i
złożyć na pół.
Zamiast szynki mogą być też pomidory z utartym serem lub inne warianty wg
upodobania.
Cielęcina z estragonem
400 g cielęciny na sznycle
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 szklanka białego wytrawnego wina
0,5 szklanki śmietany
1 szklanka bulionu
biały pieprz, sól
Sznycle obtoczyć w mące, posypać białym pieprzem i solą. Obsmażyć na maśle
ok. 2-3 minut z każdej strony. Otworzyć wino, dolać. Dosypać odrobinę
estragonu suszonego lub 1 gałązkę świeżego, przykryć i dusić z bulionem do
miękkości. Na koniec dodać śmietany aby zrobił się sos, dokładnie wymieszać
i lekko odparować do zgęstnienia.
Czyż to nie brzmi apetycznie?
Kama :)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-03 19:16:12
Temat: Re: potrawy z pora-pytanie> Bożenko moja droga nie trzeba - już podaję.
/.../
> Czyż to nie brzmi apetycznie?
> Kama :)))
Dzieki :-))))) Wyglada cudnie... mniamm...
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |