Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia potrawy z pora-pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

potrawy z pora-pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-08-26 09:47:50

Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
Od: "Magda S" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jadłam, bardzo lubię zapiekankę z porów.

Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-08-26 09:50:57

Temat: potrawy z pora-pytanie
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zaintrygowaly mnie te porowe przepisy ze strony podanej przez Rene. Mam chec
sprobowac takiego zapiekanego pora, czy smazonego w ciescie, ale mam troche
wewnetrznych oporow, bo cieply por kojarzy mi sie ze zwlokami rzeczonego
wyciaganymi z wywaru na zupe...
Jesli ktos jadl takie dania, to prosze o wrazenia.

pozdrawiam serdecznie
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-26 09:55:22

Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
Od: "Kama" <k...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

bardzo lubię por

a dalej w tym temacie: wczoraj Robert Makłowicz gotował zupę babską

3 pory
25 dgk ziemniaków
1/2 czerstwej bagietki
0,5 szkl. mleka
2 łyżki masła

Masło rozgrzać na patelni, podsmażyć pory pokrojone w krążki, poddusić pod
przykryciem dolać jedną chochelkę wody i dusić ok. 5 minut. Dodać ziemniaki
pokrojone w talarki razem z wodą, dodać mleka, startą gałkę muszkatołową,
biały pieprz, sól i gotować do miękkości. Bagietkę pokrojoną w kawałki
podsmażyć na maśle na złoty kolor. Podawać z zupą.
Wyglądało to bardzo pysznie.

Kama


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-26 10:02:20

Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
Od: "Magda S" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kama" <k...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:akcu6h$1ap$1@news.tpi.pl...
> a dalej w tym temacie: wczoraj Robert Makłowicz gotował zupę babską

> Wyglądało to bardzo pysznie.

Omlet również ;-)

Pozdrawiam,
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-26 10:05:45

Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 26 Aug 2002 11:50:57 +0200, "Basia"
<b...@p...onet.pl> wrote:

>Zaintrygowaly mnie te porowe przepisy ze strony podanej przez Rene. Mam chec
>sprobowac takiego zapiekanego pora, czy smazonego w ciescie, ale mam troche
>wewnetrznych oporow, bo cieply por kojarzy mi sie ze zwlokami rzeczonego
>wyciaganymi z wywaru na zupe...
>Jesli ktos jadl takie dania, to prosze o wrazenia.
>
>pozdrawiam serdecznie
>Basia
>

zwloki pora, ale nie gotowane do upadlego, atak tyle - ile,
ostudzic, polac domowym, rzecz jasna, majenozem ;))

albo pory obgotowane, zapieczone pod beszamelem/sosem serowym.

Kr
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-26 10:08:48

Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
Od: "Kama" <k...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Zgadzam się w zupełności
a co powiesz na cielęcinę z estragonem?
Kama


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-26 10:13:25

Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
Od: "Magda S" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kama" <k...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:akcuvn$5lo$1@news.tpi.pl...
> Zgadzam się w zupełności
> a co powiesz na cielęcinę z estragonem?


Również apetyczna i sporo tego winka :-) U mnie na pierwszy ogień chyba
pójdzie omlet, a zupa poczeka na jesienny, zimny dzień.

Pozdrawiam,

Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-26 16:31:23

Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
Od: Bozena <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Zgadzam się w zupełności
> > a co powiesz na cielęcinę z estragonem?
>
> Również apetyczna i sporo tego winka :-) U mnie na pierwszy ogień chyba
> pójdzie omlet, a zupa poczeka na jesienny, zimny dzień.
>

Dziewczyny, a szczegoly??? Czy mamy na pismie i w trzech egzemplarzach
wraz ze zdjeciami prosbe wystosowac? ;-)

Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-08-27 08:11:20

Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
Od: "Kama" <k...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Dziewczyny, a szczegoly??? Czy mamy na pismie i w trzech egzemplarzach
> wraz ze zdjeciami prosbe wystosowac? ;-)
>

Bożenko moja droga nie trzeba - już podaję.
Omlet

8 jajek
4 plastry (cienkie) szynki wędzonej
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
sól, pieprz

Jajka dokładnie roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem (im więcej powietrza
wbijesz tym będą pulchniejsze). Masło rozgrzać na dwóch patelniach. Na
jednej podsmażyć pokroną szynkę, a na drugą wlać masę omletową. Cały czas
podważać przy brzegach, żeby się nie przykleił do patelni. Robić to tak
długo, aż nie będzie już masy w wersji płynnej. Nie obracać na drugą
stronę!!! Na wierzch przełożyć szynkę. Delikatnie przełożyć na półmisek i
złożyć na pół.
Zamiast szynki mogą być też pomidory z utartym serem lub inne warianty wg
upodobania.

Cielęcina z estragonem
400 g cielęciny na sznycle
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 szklanka białego wytrawnego wina
0,5 szklanki śmietany
1 szklanka bulionu
biały pieprz, sól

Sznycle obtoczyć w mące, posypać białym pieprzem i solą. Obsmażyć na maśle
ok. 2-3 minut z każdej strony. Otworzyć wino, dolać. Dosypać odrobinę
estragonu suszonego lub 1 gałązkę świeżego, przykryć i dusić z bulionem do
miękkości. Na koniec dodać śmietany aby zrobił się sos, dokładnie wymieszać
i lekko odparować do zgęstnienia.

Czyż to nie brzmi apetycznie?
Kama :)))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-03 19:16:12

Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
Od: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Bożenko moja droga nie trzeba - już podaję.
/.../
> Czyż to nie brzmi apetycznie?
> Kama :)))


Dzieki :-))))) Wyglada cudnie... mniamm...

Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ubijanie na parze: co to znaczy?
czosnek marynowany
Prosze o przepis na
[Pyt] Filetowanie lina
Muffiny bananowe Kamy - zrobilam :)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »