Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kama" <k...@k...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: potrawy z pora-pytanie
Date: Tue, 27 Aug 2002 10:11:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <akfcff$a90$1@news.tpi.pl>
References: <akct8p$p0v$1@news.tpi.pl> <akctj3$mmp$1@news.onet.pl>
<akcu6h$1ap$1@news.tpi.pl> <akcuea$orc$1@news.onet.pl>
<akcuvn$5lo$1@news.tpi.pl> <akcv33$qd2$1@news.onet.pl>
<3...@s...pw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pa82.wagrowiec.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1030436143 10528 217.97.19.82 (27 Aug 2002 08:15:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 27 Aug 2002 08:15:43 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122355
Ukryj nagłówki
> Dziewczyny, a szczegoly??? Czy mamy na pismie i w trzech egzemplarzach
> wraz ze zdjeciami prosbe wystosowac? ;-)
>
Bożenko moja droga nie trzeba - już podaję.
Omlet
8 jajek
4 plastry (cienkie) szynki wędzonej
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
Jajka dokładnie roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem (im więcej powietrza
wbijesz tym będą pulchniejsze). Masło rozgrzać na dwóch patelniach. Na
jednej podsmażyć pokroną szynkę, a na drugą wlać masę omletową. Cały czas
podważać przy brzegach, żeby się nie przykleił do patelni. Robić to tak
długo, aż nie będzie już masy w wersji płynnej. Nie obracać na drugą
stronę!!! Na wierzch przełożyć szynkę. Delikatnie przełożyć na półmisek i
złożyć na pół.
Zamiast szynki mogą być też pomidory z utartym serem lub inne warianty wg
upodobania.
Cielęcina z estragonem
400 g cielęciny na sznycle
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 szklanka białego wytrawnego wina
0,5 szklanki śmietany
1 szklanka bulionu
biały pieprz, sól
Sznycle obtoczyć w mące, posypać białym pieprzem i solą. Obsmażyć na maśle
ok. 2-3 minut z każdej strony. Otworzyć wino, dolać. Dosypać odrobinę
estragonu suszonego lub 1 gałązkę świeżego, przykryć i dusić z bulionem do
miękkości. Na koniec dodać śmietany aby zrobił się sos, dokładnie wymieszać
i lekko odparować do zgęstnienia.
Czyż to nie brzmi apetycznie?
Kama :)))
|