Data: 2002-08-27 08:11:20
Temat: Re: potrawy z pora-pytanie
Od: "Kama" <k...@k...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Dziewczyny, a szczegoly??? Czy mamy na pismie i w trzech egzemplarzach
> wraz ze zdjeciami prosbe wystosowac? ;-)
>
Bożenko moja droga nie trzeba - już podaję.
Omlet
8 jajek
4 plastry (cienkie) szynki wędzonej
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
sól, pieprz
Jajka dokładnie roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem (im więcej powietrza
wbijesz tym będą pulchniejsze). Masło rozgrzać na dwóch patelniach. Na
jednej podsmażyć pokroną szynkę, a na drugą wlać masę omletową. Cały czas
podważać przy brzegach, żeby się nie przykleił do patelni. Robić to tak
długo, aż nie będzie już masy w wersji płynnej. Nie obracać na drugą
stronę!!! Na wierzch przełożyć szynkę. Delikatnie przełożyć na półmisek i
złożyć na pół.
Zamiast szynki mogą być też pomidory z utartym serem lub inne warianty wg
upodobania.
Cielęcina z estragonem
400 g cielęciny na sznycle
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 szklanka białego wytrawnego wina
0,5 szklanki śmietany
1 szklanka bulionu
biały pieprz, sól
Sznycle obtoczyć w mące, posypać białym pieprzem i solą. Obsmażyć na maśle
ok. 2-3 minut z każdej strony. Otworzyć wino, dolać. Dosypać odrobinę
estragonu suszonego lub 1 gałązkę świeżego, przykryć i dusić z bulionem do
miękkości. Na koniec dodać śmietany aby zrobił się sos, dokładnie wymieszać
i lekko odparować do zgęstnienia.
Czyż to nie brzmi apetycznie?
Kama :)))
|