« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-27 23:16:15
Temat: Re: prazuchy lub prazokiLuizo, spytalam sie mojej chlopiny (wybacz Mechciu) z francuskich Karaibow
(choc Aruba niedaleko!) ; nie wie co to "spiczasta kapusta".
Wiec nie ukrywaj sie pod prazucha (TEZ CHCE, CHCE, CHCE !!!)
Ewcia (Ani siostra)
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-28 07:22:42
Temat: Re: prazuchy lub prazokia my mamy spiczasta kapuche (ktos ja nawet posadzil o bycie GM.)
sczupla, wysoka, szpiczasta, ta jak Lenin - wiecznie zywa (w tym
wypadku wiecznie mloda). smak ten sam co mlodej kapustki.
Krysia
>Luizo, spytalam sie mojej chlopiny (wybacz Mechciu) z francuskich Karaibow
>(choc Aruba niedaleko!) ; nie wie co to "spiczasta kapusta".
>Wiec nie ukrywaj sie pod prazucha (TEZ CHCE, CHCE, CHCE !!!)
>
>
>Ewcia (Ani siostra)
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 07:26:36
Temat: Re: prazuchy lub prazoki
Użytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> napisał w
wiadomości news:9rfelh$3i8$1@neon.noos.net...
> Luizo, spytalam sie mojej chlopiny (wybacz Mechciu) z francuskich
Karaibow
> (choc Aruba niedaleko!) ; nie wie co to "spiczasta kapusta".
> Wiec nie ukrywaj sie pod prazucha (TEZ CHCE, CHCE, CHCE !!!)
>
>
> Ewcia (Ani siostra)
>
> --
> Niesz !
>
ja tez chce
(chlopina absolutnie nie ma pojecia co to prazucha, powiedzial tylko "oby
tylko to nie byla fasolka po bretonsku")
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 07:29:02
Temat: Re: prazuchy lub prazoki
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:9rfdsv$rid$1@news.onet.pl...
>
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tlusty_czwa
rtek.htm
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
dzieki Joanno:)
ale zeby tak bez slowa....
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 09:53:14
Temat: Re: prazuchy lub prazoki
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:9rgc57$ov1$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
> wiadomości news:9rfdsv$rid$1@news.onet.pl...
> >
> > http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/tlusty_czwa
rtek.htm
> dzieki Joanno:)
>
> ale zeby tak bez slowa....
Ok! _lenistwo_ :-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
Ps. Ale Luizie pewnie nie dokładnie o to chodziło, bo u niej podobno miały
być ziemniaki...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 11:20:01
Temat: Re: prazuchy lub prazoki-znlazlam i podaje przepis
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl
>
> Ps. Ale Luizie pewnie nie dokładnie o to chodziło, bo u niej podobno miały
> być ziemniaki...
>
Mimo wszystko Joanno-dzieki!!!!!!!!!
Skorzystalam z niezawodnego jak zawsze Copernica i znalazlam przepis na
prazuche.
Sadzac z opisu-to wlasnie ta pyszna prazucha mojej Babci.
Juz podaje:
1 kg ziemniakow
4 lyzki maki
4 cebule
150 g masla lub sloniny
sol
Obrane i wyplukane ziemniaki gotowac w osolonej wodzie.Kiedy beda juz na
wpol
miekkie,wsypac make i przykryc garnek.Gdy ziemniaki sie ugotuja,zdjac
pokrywke
i potrzymac jeszcze chwile garnek na malym ogniu celem odparowania resztek
wody.
Nastepnie ugniesc ziemniaki na gesta jednolita mase.Lyzka umaczana w
tluszczu nak-
ladac porcje prazuchy na talerz,polac tluszczem z podsmazona cebulka lub/i
topiona
slonina.
Smacznego-Luiza.
P.S.Jutro kupuje cebule i robie pyszny obiadek(mam nadzieje!).Wrazenia
opisze.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 11:24:06
Temat: Re: prazuchy lub prazoki
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@p...com> schreef in bericht
news:9rfelh$3i8$1@neon.noos.net...
> Luizo, spytalam sie mojej chlopiny (wybacz Mechciu) z francuskich
Karaibow
> (choc Aruba niedaleko!) ; nie wie co to "spiczasta kapusta".
> Wiec nie ukrywaj sie pod prazucha (TEZ CHCE, CHCE, CHCE !!!)
>
>
> Ewcia (Ani siostra)
>
> --
> Niesz !
>
Ja sie pod prazucha nie ukrywam.Spiczasta kapusta -hol.spitskool-przypomina
nasza mloda kapuste.
A to Malgonia pisala o spiczastej kapuscie,ot co.
Pozdrawiam- Luiza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 12:58:30
Temat: Re: prazuchy lub prazoki
> Ja sie pod prazucha nie ukrywam.Spiczasta kapusta
> -hol.spitskool-przypomina nasza mloda kapuste.
> A to Malgonia pisala o spiczastej kapuscie,ot co.
w naszej telewizorni podawali kiedyś, że spitskool, Spitzkohl, kapusta
spiczasta to to samo, co normalna "zielona", tylko inaczej wygląda ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 13:18:01
Temat: Re: prazuchy lub prazoki
"waldemar" <w...@t...de> schreef in bericht
news:9rgrqm$12j$05$1@news.t-online.com...
>
> > Ja sie pod prazucha nie ukrywam.Spiczasta kapusta
> > -hol.spitskool-przypomina nasza mloda kapuste.
> > A to Malgonia pisala o spiczastej kapuscie,ot co.
>
> w naszej telewizorni podawali kiedyś, że spitskool, Spitzkohl, kapusta
> spiczasta to to samo, co normalna "zielona", tylko inaczej wygląda ;-)
>
> Waldek
Przepraszam,mialo byc biala kapuste,a nie mloda.Faktycznie,tylko inaczej
wyglada-z jednej strony jest dluga i spiczasta.
Pozdrawiam-Luiza.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-28 20:41:39
Temat: prazuchy lub prazoki - przepisyOn Sat, 27 Oct 2001 22:39:16 +0200, in pl.rec.kuchnia you wrote:
>
>Użytkownik Marek Czajkowski <m...@a...net.pl> w wiadomooci do grup
>dyskusyjnych napisał:5...@4...com..
.
>> Dysponuje przepisami na prazuchy:
>> 1. Z maki pszennej i gryczanej plus slonina
>> 2. Prazuche mazowiecka z ziemniakow, maki zytniej lub pszennej
>> 3. Prazuche ziemniaczana
Prosze bardzo.
1. Prazucha
1/2 kg maki pszennej,
1/2 kg maki gryczanej
10 dag sloniny (najlepiej ze szczesliwej swinki :-)
Make pszenna i gryczana wsypac w duzy rondel, postawic na ogniu i
mieszac ciagle lyzka, dopoki maka nie nabierze brunatnego koloru.
Wtedy przesiac przez sito, gruzelki rozetrzec - wsypac do takiego
samego rondla, posolic, wlac roztopionej sloniny, zmieszac z trzecia
czescia wody wrzacej - trzymac na ogniu ciagle mieszajac. Gdy bedzie
sucha, wlac troche tluszczu i mieszac, az masa od rondla odstawiac
bedzie, wylozyc na polmisek i polac suto slonina. Tylko od sloniny
zalezy dobroc prazuchy. Musi byc bardzo tlusta, bo inaczej bedzie
klejowata i niesmaczna.
2. Prazucha mazowiecka
1 kg ziemniakow
1 szklanka maki zytniej lub pszennej
sol
Obrane, pokrojone na polowki ziemniaki zalac wrzaca woda i gotowac.
Gdy sa na pol miekkie, posolic do smaku, wsypac na wierzch make i
gotowac, az zaczna sie rozpadac. Jezeli jest dizo wywaru, czesc odlac
do innego naczynia. Ziemniaki utluc i wymieszac, az utworza zwarta
mase i w razie potrzeby dolac wywaru. Mase wykladac lyzka na polmisek
(powstana tzw. pecyny). Osobno podaje sie slonine lub boczek smazony z
cebula. Wg starego zwyczju w dnie postne "pecyny" kraszono olejem, a
dla dzieci - maslem i cukrem.
3. Prazucha ziemniaczana.
50 dag ziemniakow
6 dag maki
3 dag cebuli
2 dag oleju
2 dag masla
sol, 1/2 l. wody
Ugotowac ziemniaki pokrojone na cwiartki.
Make prazyc na lekko brazowow rondelku, na sucho. Cebuledrobno
pokroic. Podsmazyc na oleju na zloty kolor, dodac maslo, odstawic.Do
ugotowanych , nie odcedzonych ziemniakow dodac makei zaniesc na
jednolita mase, pokroic. Porcjowac lyzka moczona w tluszczu.
Podawac polane maslem z cebula.
Wszystkie przepisy za ksiazka: "Kuchnia polska regionalna"
Artykul na temat prazuchy w 11/2001 numerze "Kuchni"
Moze byc na stronie wydawcy: www.proszynski.pl
Smacznego,
Marek Czajkowski
--
----
Nowość! Bezpłatny Parking Domen + Wizytówka
Szczegóły: www.oferta.alpha.pl
----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |