« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2010-09-04 10:49:03
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?Dnia 2010-09-04 12:09, niebożę Jean wylazło do ludzi i marudzi:
> po co kroic i przecierac?
Bo w moim domu rodzinnym się kroiło i przecierało.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2010-09-04 10:52:51
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?Dnia Sat, 04 Sep 2010 12:49:03 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2010-09-04 12:09, niebożę Jean wylazło do ludzi i marudzi:
>> po co kroic i przecierac?
>
> Bo w moim domu rodzinnym się kroiło i przecierało.
>
> Qra
Bardzo prosty sposób na pomidory do spaghetti czy leczo: pomidory sparzyć i
ściągnąć skórę (nie jest to obowiazkowe, ale wygodne w momencie ich
użycia), pokroić jakkolwiek, aby dały sie ciasno upchnąć w słoikach,
zapasteryzować. Żadnego solenia. Zimą dajesz wprost ze słoika do właśnie
duszonej potrawy, używając jak świeże.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2010-09-04 11:28:48
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?Użytkownik medea napisał:
> A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
> cytryny...
Jak porządnie spasteryzujesz to sól jako konserwant jest zbędna. Rozwoju
beztlenowców w niezakwaszonym środowisku obawiać się nie trzeba -
pomidory same z siebie są dostatecznie kwaśne. Wszelkie przyprawy
zdążysz dodać w garnku przed podaniem na stół.
A w ogóle nie przecier, nie trzeć na papkę przez sito - poddusić, w
słoiki, spasteryzować - przetrzeć też zdążysz po wyjęciu ze słoika, może
akurat nieprzecierane będą potrzebne?
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2010-09-04 14:44:34
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
"Jean" <j...@w...pl> wrote in message
news:4c821ad4$0$27038$65785112@news.neostrada.pl...
> po co kroic i przecierac?
> wystarczy maszynka elektryczna i przystawka (np.
> http://www.meskoagd.pl/pl/?page[0]=sklep_szczegoly&k
1=2&k2=144&id=144)
> w zalenosci od regulacji skroka sie przetrze albo odpadnie tak jak pestki
> 10kilo pomidorow mozna zrobic w cigu godzinki, pozniej tylko troszke
> posolic, zagotowac i wlac do sloiczkow/butelek.
Do maszynki do mięsa (986 Zelmera jest jeszcze lepsza przystawka do
owoców miękkich (ma osłony dodatkowe, więc nie pryska i nie kapie po
bokach...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2010-09-04 14:46:31
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
"Qrczak" <q...@o...pl> wrote in message news:i5t86q$v19$2@news.onet.pl...
> Dnia 2010-09-04 12:09, nieboĹźÄ Jean wylazĹo do ludzi i marudzi:
>> po co kroic i przecierac?
>
> Bo w moim domu rodzinnym siÄ kroiĹo i przecieraĹo.
>
> Qra
Szynkę też okrawaliście, żeby zmieściła się do gornusia?
Qra Nolepianka... :-))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2010-09-04 14:57:29
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?"medea" <x...@p...fm> wrote in message
news:4c813a1a$0$22808$65785112@news.neostrada.pl...
> Wobec stale pogarszajÄ
cej siÄ jakoĹci kupnych przecierĂłw pomidorowych
> (kiedyĹ wystarczyĹa maĹa puszka na zupÄ pomidorowÄ
, teraz spory
> sĹoik to za maĹo do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji
> zrobienia wĹasnych zapasĂłw. Sezon pomidorowy jeszcze w peĹni, wiÄc
> chyba nie jest jeszcze za późno.
> Jak w prosty sposĂłb zrobiÄ przecierowe zapasy, ktĂłre sĹuĹźyĹyby potem
> do zup i sosĂłw? PotrzebujÄ Ĺatwego i sprawdzonego przepisu.
>
> Ewa
Mam starą sokowirówkę - zmielone maszynką do mięsa pomidory wrzucam do
sokowirówki. Po odwirowaniu przecier dzieli się na sok i pulpę, sok trafia
(po doprawieniu) do buteleczek - córka nosiła ze sobą do szkoły. Pulpa na
gorąco do twistów 0,5 litra. Miazga z sokowirówki trafia do lecza czy zupy
pomidorowej bez rozfasowywania...
Wczoraj Maruda zrobiła na woku jambolayę z kiełbasą - właśnie tam
trafiłyby teraz pomidory.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2010-09-04 19:02:24
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?Dnia Sat, 04 Sep 2010 12:49:03 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2010-09-04 12:09, niebożę Jean wylazło do ludzi i marudzi:
>> po co kroic i przecierac?
>
> Bo w moim domu rodzinnym się kroiło i przecierało.
>
> Qra
Też kroję i przecieram. Ponieważ tak było w moim domu rodzinnym i lubię.
Ale i dlatego, że przecier w głównej mierze ma służyć do picia zimą, po
przyprawieniu już w kubku jak kto lubi. Pomidory tzw "na leczo" pasteryzuję
sposobem jak poprzednio pisałam - bez skóry, upchnięte w słoikach, bez
przypraw ani przecierania. Osobny przetwór to pomidory całe (bez skóry) w
przecierze - zimą dobre jako jarzynka do obiadu, po dodaniu witamin=cebuli.
Tego przecieru w nich tylko tyle, aby wypełnił przestrzenie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2010-09-04 20:33:50
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4c814483$0$27037$65785112@news.neostrada.pl...
>W dniu 2010-09-03 20:27, Qrczak pisze:
>> Dnia 2010-09-03 20:10, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
>>> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
>>> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
>>> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
>>> jeszcze za późno.
>>> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
>>> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>>
>> Obrane pomidory pokroić w kostkę, ochnaście minut pogotować mieszając,
>> jeszcze ciepłe przetrzeć przez sito, wlać do słoików i zapasteryzować.
>
> A jakieś przyprawy? Sól, pieprz? Plącze mi się też po głowie jakiś sok z
> cytryny...
Ja czasami jak miałam fanaberie to dodawałam sól, pieprz, zioła (bazylia,
oregano), czosnek - wychodził idealny sos do makaronu. Nie napiszę, że do
spagetti, bo w zależności od humoru gotowałam nie tylko spagetti, ale po
prostu gruby makaron, do tego podsmażone mięso mielone, cebula i właśnie
takie sos. Mniam,
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2010-09-04 20:38:06
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?
Użytkownik "medea" <x...@p...fm> napisał w wiadomości
news:4c813a1a$0$22808$65785112@news.neostrada.pl...
> Wobec stale pogarszającej się jakości kupnych przecierów pomidorowych
> (kiedyś wystarczyła mała puszka na zupę pomidorową, teraz spory słoik to
> za mało do uzyskania sensownego smaku) dojrzewam do decyzji zrobienia
> własnych zapasów. Sezon pomidorowy jeszcze w pełni, więc chyba nie jest
> jeszcze za późno.
> Jak w prosty sposób zrobić przecierowe zapasy, które służyłyby potem do
> zup i sosów? Potrzebuję łatwego i sprawdzonego przepisu.
>
A gdzie kupujesz pomidory? Cenyw tym roku powalają, a słyszałam, że na
Obornickiej dużo taniej niż na Bartoszowicach. W domu trochę zamieszanie i
nie miałam okazji sprawdzić :(
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2010-09-04 21:41:08
Temat: Re: przecier pomidorowy - jaki prosty przepis?W dniu 2010-09-04 22:38, Justyna Vicky S. pisze:
> A gdzie kupujesz pomidory?
Jeszcze ilości hurtowych (tzn. do przetworów) nie kupiłam, ale zazwyczaj
zaopatruję się na targowisku na Bartoszowicach. Powiadasz, że drogo w
tym roku? Hm...
> W domu troch? zamieszanie i
> nie mia?am okazji sprawdzi? :(
Szkolne zamieszanie? Jakie są pierwsze wrażenia Alka?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |