| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-10 19:42:23
Temat: przepis na dobry piernik. proszeZwracam sie z ogromna prosba o przepis na dobry piernik taki co to kilka dni
dojrzewa zanim sie go upiecze.
pozdrawiam
Leszek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-12 19:46:08
Temat: Re: przepis na dobry piernik. prosze
Użytkownik "Leszek" <l...@w...pl> napisał w wiadomości
news:alqpbc$b9f$1@news.tpi.pl...
> Zwracam sie z ogromna prosba o przepis na dobry piernik taki co to kilka
dni
> dojrzewa zanim sie go upiecze.
Przepisu na dojrzewajacy piernik nie mam, ale polecam zrobienie
piernika wg ponizszego przepisu. Zapewniam, ze jest znakomity.
15 dkg margaryny
40 dkg cukru
6 zoltek
Zmiksowac wszystko na jednolita mase.
Rozpuscic, nie gotujac 35 dkg miodu. Dodac do masy miod, szklanke
ciemnego piwa, 1,5 dkg sody oczyszczonej (3 plaskie lyzeczki) i 75
dkg maki i znowu wszystko zmiksowac na jednolitą mase. Dodać
bakalie (np. orzechy, migdaly, rodzynki, skorka pomaranczowa..itd)
pokrojone i obsypane maka ziemniaczana (zeby nie opadly na dno) i
ubita piane i delikatnie wymieszac.
Wylac w dwie blaszki keksowe natluszczone i obsypane tarta bulka.
Piec w nagrzanym do 180 stop. piekarniku okolo godz. Sprawdzac
patyczkiem czy upieczone.
Po wystudzeniu oblac polewa czekoladowa.
Owiniete w papier i wlozone do torebki foliowej trzymaja swiezosc
do 2 tyg.
Goraco polecam, bo piernik jest znakomity.
Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |