Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!uw.edu.pl!news.cyf-k
r.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tp
i.pl!not-for-mail
From: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przepis na dobry piernik. prosze
Date: Thu, 12 Sep 2002 21:46:08 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <alqr1l$iog$1@news.tpi.pl>
References: <alqpbc$b9f$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa83.kozienice.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1031860085 19216 217.97.49.83 (12 Sep 2002 19:48:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Sep 2002 19:48:05 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:126602
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Leszek" <l...@w...pl> napisał w wiadomości
news:alqpbc$b9f$1@news.tpi.pl...
> Zwracam sie z ogromna prosba o przepis na dobry piernik taki co to kilka
dni
> dojrzewa zanim sie go upiecze.
Przepisu na dojrzewajacy piernik nie mam, ale polecam zrobienie
piernika wg ponizszego przepisu. Zapewniam, ze jest znakomity.
15 dkg margaryny
40 dkg cukru
6 zoltek
Zmiksowac wszystko na jednolita mase.
Rozpuscic, nie gotujac 35 dkg miodu. Dodac do masy miod, szklanke
ciemnego piwa, 1,5 dkg sody oczyszczonej (3 plaskie lyzeczki) i 75
dkg maki i znowu wszystko zmiksowac na jednolitą mase. Dodać
bakalie (np. orzechy, migdaly, rodzynki, skorka pomaranczowa..itd)
pokrojone i obsypane maka ziemniaczana (zeby nie opadly na dno) i
ubita piane i delikatnie wymieszac.
Wylac w dwie blaszki keksowe natluszczone i obsypane tarta bulka.
Piec w nagrzanym do 180 stop. piekarniku okolo godz. Sprawdzac
patyczkiem czy upieczone.
Po wystudzeniu oblac polewa czekoladowa.
Owiniete w papier i wlozone do torebki foliowej trzymaja swiezosc
do 2 tyg.
Goraco polecam, bo piernik jest znakomity.
Stokrotka
|