« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-31 09:31:59
Temat: przyjecie na 10 osob: menu?Po raz pierwszy na grupie zatem witam!
Mam malutenka prosbe:)
W sobote musze zorganizowac przyjecie urodzinowe. Goscie to rodzina ok
10 osob. Brak mi pomyslu na to co mozna przygotowac. Idealne menu
powinno byc: smaczne, latwe w przygotowaniu i niezbyt drogie
(chcialabym zmiescic sie w 200 zlotych).
Dziekuje i pozdrawiam
Ania
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-31 19:53:59
Temat: Re: przyjecie na 10 osob: menu?> Po raz pierwszy na grupie zatem witam!
> Mam malutenka prosbe:)
Wielką!!!
> W sobote musze zorganizowac przyjecie urodzinowe. Goscie to rodzina ok
> 10 osob. Brak mi pomyslu na to co mozna przygotowac. Idealne menu
> powinno byc: smaczne, latwe w przygotowaniu i niezbyt drogie
> (chcialabym zmiescic sie w 200 zlotych).
Co ONI = goście lubią?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-31 21:50:05
Temat: Re: przyjecie na 10 osob: menu?> Mam malutenka prosbe:)
>
> W sobote musze zorganizowac przyjecie urodzinowe. Goscie to rodzina ok
> 10 osob. Brak mi pomyslu na to co mozna przygotowac. Idealne menu
> powinno byc: smaczne, latwe w przygotowaniu i niezbyt drogie
> (chcialabym zmiescic sie w 200 zlotych).
>
> Dziekuje i pozdrawiam
>
> Ania
Taca z różnymi serami, przybrana winogronami i połówkami orzechów włoskich.
Półmisek z wędlinami, grzybki marynowane, ze dwie sałatki (porowa,
śedziowa), jakieś koreczki śledziowe, pokrojone pomidory, ogórki, jajka
faszerowne...
Łatwe ciepłe danie? Może bogracz, musaka, meksykańskie Chili con carne.
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 10:11:51
Temat: Re: przyjecie na 10 osob: menu?> Taca z różnymi serami, przybrana winogronami i połówkami orzechów
włoskich.
To już 100 zł.
> Półmisek z wędlinami, grzybki marynowane, ze dwie sałatki (porowa,
> śedziowa), jakieś koreczki śledziowe, pokrojone pomidory, ogórki, jajka
> faszerowne...
30-40 zł.
> Łatwe ciepłe danie? Może bogracz, musaka, meksykańskie Chili con carne.
Hm.... raczej kasy nie wystarczy...
Na moje to trzeba się zdecydować na rodzaj imprezy - czy siedząco
konsumpcyjna - wtedy klasyczny obiad ( przystawka, zupka, mięsa jakieś i
dodatki- ryż, makaron, ziemniaki, sosy itd )
Jak luźniejsza ( czyli nie "teściowa mnie wizytuje" ) to może być
przekąskowe : czyli sery, wędliny, sałatki, klopsiki ( na ciepło i w occie -
był nie dawno przepis ), skrzydełka z kurczaka pieczone.
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 10:27:01
Temat: Re: przyjecie na 10 osob: menu?
> > Łatwe ciepłe danie? Może bogracz, musaka, meksykańskie Chili con carne.
>
> Hm.... raczej kasy nie wystarczy...
>
> Na moje to trzeba się zdecydować na rodzaj imprezy - czy siedząco
> konsumpcyjna - wtedy klasyczny obiad ( przystawka, zupka, mięsa jakieś i
> dodatki- ryż, makaron, ziemniaki, sosy itd )
> Jak luźniejsza ( czyli nie "teściowa mnie wizytuje" ) to może być
> przekąskowe : czyli sery, wędliny, sałatki, klopsiki ( na ciepło i w occie -
> był nie dawno przepis ), skrzydełka z kurczaka pieczone.
bzdura. Za 200zł ugotujesz chili con carne na kompanię. Mussakę też.
Bogracza przepisu nie pamiętam, ale to też coś chili-podobnego było.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 11:01:47
Temat: Re: przyjecie na 10 osob: menu?> bzdura. Za 200zł ugotujesz chili con carne na kompanię. Mussakę też.
> Bogracza przepisu nie pamiętam, ale to też coś chili-podobnego było.
Chodziło mi o koszty całej imprezy.
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-02 11:27:40
Temat: Re: przyjecie na 10 osob: menu?Ostry wrote:
>
> > bzdura. Za 200zł ugotujesz chili con carne na kompanię. Mussakę też.
> > Bogracza przepisu nie pamiętam, ale to też coś chili-podobnego było.
>
> Chodziło mi o koszty całej imprezy.
a co, na całej imprezie musi być 100 różnych dań? OK, odłóż jakieś
50-100zł na napoje. Jak nie liczysz po pół metra na głowę, to starczy.
Za 50-60 zł robisz wiadro czili con carne. Nawet w mojej wersji, czyli
bez mielonego, tylko z gulaszu. Reszta na jakąś zieleninę lub talerz z
serami.
Ja na żarcie urodzinowe (ok, normalnie na 8 osób) wydaję w okolicach
100DM, z czego połowa, to cena wina.
No a policz, ile takie czili będzie kosztowało. (sądzę, że 10 osób się
naje):
2 kg fasoli czerwonej
0.5 kg marchwi
1 kg papryki kolorowej
1 kg gulaszu mieszanego
1 kg pomidorów (lub 2 puchy ;-)
kukurydzę z puszki, groszek zielony, co kto lubi
parę cebul, czosnek i przyprawy
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 07:40:13
Temat: Re: przyjecie na 10 osob: menu?> a co, na całej imprezie musi być 100 różnych dań? OK, odłóż jakieś
> 50-100zł na napoje. Jak nie liczysz po pół metra na głowę, to starczy.
> Za 50-60 zł robisz wiadro czili con carne. Nawet w mojej wersji, czyli
> bez mielonego, tylko z gulaszu. Reszta na jakąś zieleninę lub talerz z
> serami.
No też o sery mi chodzi. U nas sery są raczej bardzo drogie....
> Ja na żarcie urodzinowe (ok, normalnie na 8 osób) wydaję w okolicach
> 100DM, z czego połowa, to cena wina.
Nie porównuj cen w Polsce z cenami w Heimacie.
> 2 kg fasoli czerwonej
> 0.5 kg marchwi
> 1 kg papryki kolorowej
> 1 kg gulaszu mieszanego
Na moje to chilli con carne w kwestii mięsa składa się wyłącznie z mielonej
wołowiny ???
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 08:33:38
Temat: Re: przyjecie na 10 osob: menu?
> > a co, na całej imprezie musi być 100 różnych dań? OK, odłóż jakieś
> > 50-100zł na napoje. Jak nie liczysz po pół metra na głowę, to starczy.
> > Za 50-60 zł robisz wiadro czili con carne. Nawet w mojej wersji, czyli
> > bez mielonego, tylko z gulaszu. Reszta na jakąś zieleninę lub talerz z
> > serami.
>
> No też o sery mi chodzi. U nas sery są raczej bardzo drogie....
no nie wiem. Jak ostatnio kupowałem, to kosztowały 15-40zł/kg, czyli
podobnie, jak tu.
> > Ja na żarcie urodzinowe (ok, normalnie na 8 osób) wydaję w okolicach
> > 100DM, z czego połowa, to cena wina.
> Nie porównuj cen w Polsce z cenami w Heimacie.
wino ok, w Polsce jest dużo droższe, ale reszta raczej tańsza lub w
podobnej cenie. Mieszkam 100km od Słubic i w cenach się jako tako
orientuję, choć ostatnio byłem na zakupach w .pl w zeszłym roku.
> > 2 kg fasoli czerwonej
> > 0.5 kg marchwi
> > 1 kg papryki kolorowej
> > 1 kg gulaszu mieszanego
>
> Na moje to chilli con carne w kwestii mięsa składa się wyłącznie z mielonej
> wołowiny ???
jak robisz teksańskie to tak. Meksykańskie raczej nie. Zresztą na
mielonce nie smakuje. Drobno pokrojone (znaczy formatu kostki do gry)
jest dużo lepsze.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-05 09:01:54
Temat: Re: przyjecie na 10 osob: menu?> no nie wiem. Jak ostatnio kupowałem, to kosztowały 15-40zł/kg, czyli
> podobnie, jak tu.
15 zł ??? za jaki ser ? edamski ?raczej przedział 40-80 zł. kg. będzie
bardziej właściwy . Poza tym w sytuacjach imprezy raczej kupuje się sery
porcjowane :
cambozolla, Castello, Gorgonzola, Presidenty - na 10 osób 100 zł. bankowo.
> jak robisz teksańskie to tak. Meksykańskie raczej nie. Zresztą na
> mielonce nie smakuje. Drobno pokrojone (znaczy formatu kostki do gry)
> jest dużo lepsze.
Ale chyba i tak wołowina a nie mieszane ?
Poza tym kroić mięso w drobną kostkę ? Chyba lepiej będzie jednak zmielić
( np. wołowe ekstra ?)
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |