Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!news.ipartners.pl!newsrouter.chello.at!new
sfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!fu-berlin.de!uni-berlin.de!glubsche.ukbf.fu
-berlin.DE!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: przyjecie na 10 osob: menu?
Date: Mon, 05 Nov 2001 09:33:38 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 32
Message-ID: <3...@z...fu-berlin.de>
References: <6...@n...onet.pl> <9rpsir$m6b$2@news.onet.pl>
<9rtrhk$cao$1@flis.man.torun.pl> <3...@z...fu-berlin.de>
<9rtuf8$dm6$1@flis.man.torun.pl> <3...@z...fu-berlin.de>
<9s5fpj$a19$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: glubsche.ukbf.fu-berlin.de (160.45.180.154)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: fu-berlin.de 1004949085 34478870 160.45.180.154 (16 17 19)
X-Mailer: Mozilla 4.78 [en] (Win98; U)
X-Accept-Language: de,en,pl,cs,ru
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:78555
Ukryj nagłówki
> > a co, na całej imprezie musi być 100 różnych dań? OK, odłóż jakieś
> > 50-100zł na napoje. Jak nie liczysz po pół metra na głowę, to starczy.
> > Za 50-60 zł robisz wiadro czili con carne. Nawet w mojej wersji, czyli
> > bez mielonego, tylko z gulaszu. Reszta na jakąś zieleninę lub talerz z
> > serami.
>
> No też o sery mi chodzi. U nas sery są raczej bardzo drogie....
no nie wiem. Jak ostatnio kupowałem, to kosztowały 15-40zł/kg, czyli
podobnie, jak tu.
> > Ja na żarcie urodzinowe (ok, normalnie na 8 osób) wydaję w okolicach
> > 100DM, z czego połowa, to cena wina.
> Nie porównuj cen w Polsce z cenami w Heimacie.
wino ok, w Polsce jest dużo droższe, ale reszta raczej tańsza lub w
podobnej cenie. Mieszkam 100km od Słubic i w cenach się jako tako
orientuję, choć ostatnio byłem na zakupach w .pl w zeszłym roku.
> > 2 kg fasoli czerwonej
> > 0.5 kg marchwi
> > 1 kg papryki kolorowej
> > 1 kg gulaszu mieszanego
>
> Na moje to chilli con carne w kwestii mięsa składa się wyłącznie z mielonej
> wołowiny ???
jak robisz teksańskie to tak. Meksykańskie raczej nie. Zresztą na
mielonce nie smakuje. Drobno pokrojone (znaczy formatu kostki do gry)
jest dużo lepsze.
Waldek
|