« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-21 11:27:59
Temat: pytanie o przepis na faworki i pączki francuskieWitam serdecznie,
Mam pytanie jak w temacie. A poza tym piszę w imieniu koleżanki, która nie
może wysłać tego pytania ani żadnego innego posta na listę, a korespondencję
otrzymuje.
Co może być tego powodem.
Pozdrawiam
--
Joanna Witkowska
s...@o...pl
j...@t...pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-21 12:41:40
Temat: Re: pytanie o przepis na faworki i pączki francuskie
Użytkownik "Joanna"
> Witam serdecznie,
> Mam pytanie jak w temacie.
> Pozdrawiam
> --
> Joanna Witkowska
witaj
przepis na faworki :-)) (a nawet 2 przepisy)
300 g. mąki
4 żółtka
5 łyżek śmietany
1 jajko
1 łyżka spirytusu
---------------------------------
lub:
300 g. mąki
30 g. masła
15 g. cukru pudru
1-2 łyżki śmietany
5 żółtek
10 ml. spirytusu
pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-21 15:02:53
Temat: Re: pytanie o przepis na faworki i pączki francuskie
Użytkownik "Faworek" <s...@t...pl> napisał w wiadomości
news:csqtj3$9jt$1@nemesis.news.tpi.pl...
> przepis na faworki :-)) (a nawet 2 przepisy)
Sądząc po nicku jestes właściwa osobą, jeśli chodzi o odpowiedź na moje
pytanie. W zeszłym roku zrobilam faworki wg przepisu z ksiazki "kuchnia
polska" i wyszly rewelacyjne - kruchutkie, cieniutkie. Pycha. W tym roku
zrobilam ponownie i porazka moim zdaniem - byly chyba trochę za bardzo, nie
wiem jak to określic, "gęste" - zbite. Nie twarde, ale po prostu nie
chrupkie. Co zrobilam nie tak? Za duzo mąki?[podsypywanie przy wałkowaniu]
zwietrzały proszek do pieczenia? psikus losu?
HaNkA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-21 15:03:26
Temat: Re: pytanie o przepis na faworki i pączki francuskie"HaNkA ReDhUnTeR" wrote in message...
> Sądząc po nicku jestes właściwa osobą, jeśli chodzi o odpowiedź na moje
> pytanie. W zeszłym roku zrobilam faworki wg przepisu z ksiazki "kuchnia
> polska" i wyszly rewelacyjne - kruchutkie, cieniutkie. Pycha. W tym roku
> zrobilam ponownie i porazka moim zdaniem - byly chyba trochę za bardzo,
> nie wiem jak to określic, "gęste" - zbite. Nie twarde, ale po prostu nie
> chrupkie. Co zrobilam nie tak? Za duzo mąki?[podsypywanie przy wałkowaniu]
> zwietrzały proszek do pieczenia? psikus losu?
A dodalas spirytus ??
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-21 15:07:49
Temat: Re: pytanie o przepis na faworki i pączki francuskieUżytkownik HaNkA ReDhUnTeR napisał:
zwietrzały proszek do pieczenia? psikus losu?
A wywal ten proszek, bo na nic Ci on, spirta wlej, proszek precz, reszta
z Kuchni Polskiej ok :)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-21 22:46:24
Temat: Re: pytanie o przepis na faworki i pączki francuskie
Użytkownik "BasiaBjk"
> zwietrzały proszek do pieczenia? psikus losu?
>
> A wywal ten proszek, bo na nic Ci on, spirta wlej, proszek precz, reszta
> z Kuchni Polskiej ok :)
> --
> pa, BasiaBjk
dokladnie - to spirytus powoduje ze faworki sa kruche
pozdrawiam
i zycze smaczengo
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 07:44:56
Temat: Re: pytanie o przepis na faworki i pączki francuskie
Użytkownik "Faworek" <s...@t...pl> napisał w wiadomości
news:css10t$1a1$1@nemesis.news.tpi.pl...
> dokladnie - to spirytus powoduje ze faworki sa kruche
Można zastapić wódką? Bo stoi w lodówce i zajmuje miejsce..
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 10:12:05
Temat: Re: pytanie o przepis na faworki i pączki francuskie
Użytkownik "cherokee" napisał:
> > dokladnie - to spirytus powoduje ze faworki sa kruche
>
> Można zastapić wódką? Bo stoi w lodówce i zajmuje miejsce..
>
> pozdr
>
> cherokee
>
>
można
aby uzyskać kruchość faworków można dodać:
-spirytus (1 łyżkę)
lub - wódkę (spokojnie kieliszek- jak się doda troszkę więcej to się nic nie
stanie)
lub - ocet 10% łyżkę lub dwie
Kiedy mamy zagniecione ciasto można je stłuc wałkiem - powinny ukazać się
pęcherzyki powietrza
Rozwałkowane cienko placki nakłuwamy widelcem.
Kruchutkie faworki murowane
pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 11:55:52
Temat: Re: pytanie o przepis na faworki i pączki francuskieFaworek napisał(a):
> Użytkownik "cherokee" napisał:
>
>
>>>dokladnie - to spirytus powoduje ze faworki sa kruche
>>
>>Można zastapić wódką? Bo stoi w lodówce i zajmuje miejsce..
>>
>>pozdr
>>
>>cherokee
>>
>>
>
> można
> aby uzyskać kruchość faworków można dodać:
> -spirytus (1 łyżkę)
> lub - wódkę (spokojnie kieliszek- jak się doda troszkę więcej to się nic nie
> stanie)
> lub - ocet 10% łyżkę lub dwie
>
> Kiedy mamy zagniecione ciasto można je stłuc wałkiem - powinny ukazać się
> pęcherzyki powietrza
> Rozwałkowane cienko placki nakłuwamy widelcem.
> Kruchutkie faworki murowane
> pozdrawiam
> Sylwia
>
>
>
a mozna dodac rum ???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-22 12:54:19
Temat: Re: pytanie o przepis na faworki i pączki francuskie
Użytkownik "Tucherka" napisał w wiadomości
> > można
> > aby uzyskać kruchość faworków można dodać:
> > -spirytus (1 łyżkę)
> > lub - wódkę (spokojnie kieliszek- jak się doda troszkę więcej to się nic
nie
> > stanie)
> > lub - ocet 10% łyżkę lub dwie
> >
> a mozna dodac rum ???
hmm... rumu nigdy nie dodawałam, ale wydaje mi się, że to zależy chyba od
ilości % alkoholu w trunku. Pewnie można - bo rum dosyć mocnawy chyba.
Najwyżej wyjdą Ci faworki rumowe.
pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |