| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-26 07:54:53
Temat: Re: rosol
Użytkownik "Lia" <L...@a...poczta.onet.pl>
napisał w wiadomości news:16aa9pga1z9ap.dlg@Lia.pyry.net...
> to w przypadku zamrazenia rosołu by potem wykorzystac jako
wywar do
> robienia np sosów zdejcie tłuszczu jest koniecznoscia...
sos ze spora dawka
> tłuszczu nie bywa smaczny.
>
Część związków rozpuszcza lepiej się w wodzie część w
tłuszczu
(np. związki odpowiedzialne za 'ostrość' // z pieprzu,
papryki // rozpuszczają się lepiej w tłuszczach // i w
alkoholach ;-) // )
i dlatego wyrzucenie jakiegokolwiek składnika pozbawia
części walorów smakowo odżywczych.
A co do przeróbek wywarów na coś to:
Ostatnio do grochówki zrobiłem sobie wywar z resztek
kurzych - tłuszczu było ok 1cm. po dodaniu grochu i
ugotowaniu zupka po wierzchu nie ma prawie zupełnie tłuszczu
na wierzchu a w smaku - paluszki lizać!
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-26 07:57:22
Temat: Re: rosolKrysia Thompson napisal(a):
>w ogole duza dawka tluszczu w czymkolwiek (smalec ze skwarkami
>jest usprawiedliwiony) jest dosc okropna. i smakowo i
>zdorowtnie....mnie odrzuca od kawy ze smietanka...jak mi to-to
>oblepi usta po wierzchu i wewnatrz to mi sie slabo robi...
>poza tym szkoda meczyc watrobe
Ja tam pije kawe z mlekiem. Mleko - 3.2%. Kiedys nawet,
zindoktrynowany, zaczalem kupowac 0.5%, ale to kompletna glupota byla.
Lepiej wode by bylo pic. I taniej.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
- What about your soul?
- I'm an engineer.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-26 08:00:03
Temat: Re: rosol
Użytkownik "Qwax" <...@...Q> napisał w wiadomości
news:29778-1075103342@213.17.138.58...
>
> Uzytkownik "Krysia Thompson"
> <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w wiadomosci
> news:qej71010o00pdvfm592v70kd6o998d81nv@4ax.com...
> > On Sun, 25 Jan 2004 15:08:23 +0100, Lia
> > <L...@a...poczta.onet.pl> wrote:
> >
> >
> > w ogole duza dawka tluszczu w czymkolwiek (smalec ze
> skwarkami
> > jest usprawiedliwiony) jest dosc okropna. i smakowo i
> > zdorowtnie....mnie odrzuca od kawy ze smietanka...jak mi
> to-to
> > oblepi usta po wierzchu i wewnatrz to mi sie slabo
robi...
> > poza tym szkoda meczyc watrobe
> >
>
> Im wiecej tluszczu tym lepiej!!
> Watroba winna pracowac
> (a nie zanikac zgodnie z zasada "organ nieuzywany zanika")
>
http://tinylink.com/?xk99wAFoEv
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-26 08:00:11
Temat: Re: rosolQwax napisal(a):
>A co do przeróbek wywarów na coś to:
>Ostatnio do grochówki zrobiłem sobie wywar z resztek
>kurzych - tłuszczu było ok 1cm. po dodaniu grochu i
>ugotowaniu zupka po wierzchu nie ma prawie zupełnie tłuszczu
>na wierzchu a w smaku - paluszki lizać!
Zgadza sie, groch niezle ciagnie tluszcz. Ja robie sobie potrawy a la
homos (np. groch luskany + oliwa + cytryna + niekoniecznie czosnek) i
leje oliwy bardzo duzo, a w ogole jej nie widac.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
- What about your soul?
- I'm an engineer.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-26 08:17:59
Temat: Re: rosolUżytkownik waldek napisał:
> Wez go na festiwal w lutym a chociaz na
>
>>szanty dla dzieci!!! :-)
>
> ====
> Aż tak wspaniale to on nie śpiewa. Musieli się po prostu na jakąś sprawność
> nauczyć kilkunastu szant.
>
> Gdzie i kiedy odbywa się ten festiwal?
>
> waldek
> ====
>
>
http://www.szanty.com.pl
A szanty dla dzieci to on sobie poslucha szant, jest zazwyczaj widowisko
dla dzieci i jest naprawde fajnie. dwa lata temu sie super bawilam na
kinder szantach, az wstyd ze taka stara kopa ;)
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-26 08:22:05
Temat: Re: rosol
>> >
>> > w ogole duza dawka tluszczu w czymkolwiek (smalec ze
>> skwarkami
>> > jest usprawiedliwiony) jest dosc okropna. i smakowo i
>> > zdorowtnie....mnie odrzuca od kawy ze smietanka...jak mi
>> to-to
>> > oblepi usta po wierzchu i wewnatrz to mi sie slabo
>robi...
>> > poza tym szkoda meczyc watrobe
>> >
>>
>> Im wiecej tluszczu tym lepiej!!
>> Watroba winna pracowac
>> (a nie zanikac zgodnie z zasada "organ nieuzywany zanika")
>>
>http://tinylink.com/?xk99wAFoEv
>
>Pozdrawiam
>Qwax
>
to , ze ktos zjadl krulika w smietanie i chcial dokladke, to nie
znaczy ze powinien tak robic codziennie. moja wartoba by
wysiadla. bez woreczka we mnie i tak robi za dwoje. Poza tym
przemeczanie jej caly czas chyba tez jest aniniegrzeczne ani
potrzebne
trys, co woli bez tluszczu
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-26 08:32:38
Temat: Re: rosolOn Mon, 26 Jan 2004 08:22:05 +0000, Krysia Thompson
<K...@h...fsnet.co.uk> wrote:
>
>>> >
>>> > w ogole duza dawka tluszczu w czymkolwiek (smalec ze
>>> skwarkami
>>> > jest usprawiedliwiony) jest dosc okropna. i smakowo i
>>> > zdorowtnie....mnie odrzuca od kawy ze smietanka...jak mi
>>> to-to
>>> > oblepi usta po wierzchu i wewnatrz to mi sie slabo
>>robi...
>>> > poza tym szkoda meczyc watrobe
>>> >
>>>
>>> Im wiecej tluszczu tym lepiej!!
>>> Watroba winna pracowac
>>> (a nie zanikac zgodnie z zasada "organ nieuzywany zanika")
>>>
>>http://tinylink.com/?xk99wAFoEv
>>
>>Pozdrawiam
>>Qwax
>>
>
>
>to , ze ktos zjadl krulika w smietanie i chcial dokladke, to nie
>znaczy ze powinien tak robic codziennie. moja wartoba by
>wysiadla. bez woreczka we mnie i tak robi za dwoje. Poza tym
>przemeczanie jej caly czas chyba tez jest aniniegrzeczne ani
>potrzebne
>
>trys, co woli bez tluszczu
>K.T. - starannie opakowana
chcialam jeszcze dodac, ze krulik to kuzyn (kozyn? ) krolika
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-26 08:45:27
Temat: Re: rosolUżytkownik Krysia Thompson napisał:
>
> chcialam jeszcze dodac, ze krulik to kuzyn (kozyn? ) krolika
>
> trys
> K.T. - starannie opakowana
Znajomi i krewni krolika ;-)
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-26 08:55:25
Temat: Re: rosolBasiaBjk napisal(a):
>>>>Wywalasz tluszcz? A po co???
>>>
>>>Żeby rosół nie był za tłusty?
>>
>> Troche to glupie, nie sadzisz?
>
>Co jest głupie? Zbieranie tłuszczu? Jeśli już konwersujemy w ten sposób
>i używając tak wyszukanych argumentów, to dla mnie _głupie_ jest
>jedzenie tłustego rosołu ;)
Jesli chcesz wywalac tluszcz, to po co w ogole wkladasz mieso? Nie
lepoej zrobic tak: nie wkladac miesa, wrzucic do zupy pokrojone w
kostke warzywa z wloszczyzny oraz ziemniaki, dorzucic na koniec
ewnetualnie zasmazke i nazwac zupe kartoflanka?
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
- What about your soul?
- I'm an engineer.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-26 08:56:26
Temat: Re: rosol
Użytkownik "Marcin E. Hamerla"
<X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> napisał w wiadomości
news:a3i91093od366vqvkfgpe8go5rbbdtgu1j@4ax.com...
> BasiaBjk napisal(a):
>
> >>>>Wywalasz tluszcz? A po co???
> >>>
> >>>Żeby rosół nie był za tłusty?
> >>
> >> Troche to glupie, nie sadzisz?
> >
> >Co jest głupie? Zbieranie tłuszczu? Jeśli już
konwersujemy w ten sposób
> >i używając tak wyszukanych argumentów, to dla mnie
_głupie_ jest
> >jedzenie tłustego rosołu ;)
>
> Jesli chcesz wywalac tluszcz, to po co w ogole wkladasz
mieso? Nie
> lepoej zrobic tak: nie wkladac miesa, wrzucic do zupy
pokrojone w
> kostke warzywa z wloszczyzny oraz ziemniaki, dorzucic na
koniec
> ewnetualnie zasmazke i nazwac zupe kartoflanka?
>
Nie można - bo z mięsa oprócz tłuszczu wygotowują się
również białka - które wyrzuca się w postaci szumowin ;-)))
Pozdrawiam
Qwax
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |