| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-03-31 11:55:47
Temat: sałatamam sporo sałaty i znudzila mi się juz na kanapkach i w wersji ze
śmietana i rzodkiewka ..moze ma ktoś dobry przepis na jakiś sosik z np.
jogurtem naturalnym..lub jakąś sałatkę, surówkę..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-03-31 12:08:51
Temat: Re: sałata ZUPA Z ZIELONEJ SAŁATY - kuchnia francuska
2-3 sałaty
0,5 szklanki śmietany
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
2 żółtka
2 łyżki masła
sól, pieprz
Liście sałaty po umyciu podzielić na mniejsze części, wrzucić do wrzącej,
osolonej wody i gotować 5 min. Osączyć na durszlaku, drobno posiekać.
Masło rozpuścić w rondlu i dusić w nim posiekaną sałatę 5 min. Dodać wodę,
w której gotowała się sałata, doprawić solą i pieprzem. Gotować 20 min. na
małym ogniu.
Ugotowaną zupę zmiksować, a na końcu zaciągnąć żółtkiem.
Przed podaniem dodać śmietanę i posypać natką. SMACZNEGO! M.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-31 12:12:57
Temat: Re: sałata
Użytkownik "ojola" <> napisał w wiadomości
> mam sporo sałaty i znudzila mi się juz na kanapkach i w wersji ze
> śmietana i rzodkiewka ..moze ma ktoś dobry przepis na jakiś sosik z np.
> jogurtem naturalnym..lub jakąś sałatkę, surówkę..
ha , koleżanka opowiadała mi kiedyś o zupie z sałaty , ale niestety
brzmiało to dość dziwnie i nie miałm odwagi poprosić o przepis :)
pozdr,dorcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-31 12:17:40
Temat: Re: sałata
Użytkownik "Marianka" <> napisał w wiadomości >
ZUPA Z ZIELONEJ SAŁATY - kuchnia francuska
>
a jednak ...
może i ja skorzystam z tego przepisu
pozdr,dorcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-31 14:02:32
Temat: Re: sałataojola <ojola@_NOSPAM_Tenbit.pl> napisał(a):
> mam sporo sałaty i znudzila mi się juz na kanapkach i w wersji ze
> śmietana i rzodkiewka ..moze ma ktoś dobry przepis na jakiś sosik z np.
> jogurtem naturalnym..lub jakąś sałatkę, surówkę..
czasami robię coś takiego:
sałata , jajka na twardo, rzodkiewka, ser żółty w kostkę, kukurydza z puszki,
może być szynka w kostkę/paseczki ale niekoniecznie, szczypiorek (lub koperek
ale wowczas do sosu),
polewamy wszystko sosem: jogurt naturalny+ łyżka majonezu+sól+pieprz+czosnek
(dość dużó aby smak byl wyrazisty).
Do tego świeży chlebek z masłem. Rewelacja!:)
Pozdrawiam,
M.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-31 14:08:50
Temat: Re: sałataDnia Wed, 31 Mar 2004 13:55:47 +0200, Waćpanna lub Waćpan *ojola*, w
wiadomości news:<c4ebjs$9n0$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
> mam sporo sałaty i znudzila mi się juz na kanapkach i w wersji ze
> śmietana i rzodkiewka ..moze ma ktoś dobry przepis na jakiś sosik z np.
> jogurtem naturalnym..lub jakąś sałatkę, surówkę..
moja kuzynka robi coś, co nazywa białym szaleństwem. jest to banalnie proste
i oparte pewnie na poznańskim gziku.
serek homogenizowany + sałata poszarpana + ogórek zielony pokrojony +
pomidor + szyczpiorek + rzodkiewka + sól, pieprz, czosnek
mnie to bardzo smakuje :)
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-03-31 17:08:18
Temat: Re: sałataojola wrote:
>
> mam sporo sałaty i znudzila mi się juz na kanapkach i w wersji ze
> śmietana i rzodkiewka ..moze ma ktoś dobry przepis na jakiś sosik z np.
> jogurtem naturalnym..lub jakąś sałatkę, surówkę..
ja uwielbiam, juz w klimacie wiosennym, cos takiego:
poszarpana salata + ogorek przekrojony wzdluz i na plasterki + groszek
konserwowy + koperek + winegret.... mniam :)
z salaty, ale lodowej, robie tez inna surowke:
salate kroje na cwiartki (taka cwiartka wystarcza dla 2osob), cwiartke na
pol, na grube paski. na to ogorka w plasterkach lub kukurydze konserwowa.
na to pomidora w plasterkach. na to piorka (piekielnie cienkie plasterki)
cebuli - dobrze wyglada czerwona. odrobina soli. do tego winegret z
odrobina musztardy i ziolami prowansalskimi (sporo ziol).
pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
Stowarzyszenie Empatia http://empatia.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |