Strona główna Grupy pl.misc.dieta sernik Hanusi (bylo: mleko w proszku)

Grupy

Szukaj w grupach

 

sernik Hanusi (bylo: mleko w proszku)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-16 20:31:26

Temat: sernik Hanusi (bylo: mleko w proszku)
Od: b...@w...serwery.pl (Basiou) szukaj wiadomości tego autora


Witam

Osobom zainteresowanym podaje przepis na sernik, który piekłam na
swieta. Mozemy poobradowac, co mozna pozamieniac czym, by go
udoskonalic. Jestem otwarta na rozsadne i rzeczowe propozycje :-)
Podaje orginaly (z gazetki) a w nawiasach moja wersje.

Sernik Hanusi (porcja z 1 kg)

1 kg tlustego twarogu (z lenistwa kupuje przemielony kilkakrotnie)
1 szkl. cukru (cukier zastepuje 0,5 szkl. fruktozy)
7 jajek
1/2 kostki masla extra
torebka budyniu smietankowego (kto sprobuje z sojowym?)
aromat rumowy (nie dodaje w ogole)
2 lyzeczki kaszy mannej (dodalam, ale szukam czegos zastepczego)
10 dkg rodzynkow (nie lubie, nie dodaje, moj sernik jest "czysty")

Jajka z cukrem/fruktoza ubic do puszystosci, dodac maslo i ucierajac
dodac mase twarogowa, budyn, kasze. Wylozyc na blache i piec 60 minut
w temp. 180-200 stopni.

Sernik bez spodu z ciasta udaje sie rewelacyjnie, podpieka sie od
spodu i przy jedzeniu mamy wrazenie jakby ten spod byl.
Po wystygnieciu polewam go polewa (rozpuszczony dark wedel z łyzka
masla) i ozdabiam orzechami laskowymi.
Juz mi sie chce go zjesc :-)
Pozdrawiam

--
Best regards,
Basiou mailto:b...@w...serwery.pl

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.misc.dieta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2004-02-16 23:41:43

Temat: Re: sernik Hanusi (bylo: mleko w proszku)
Od: "Iwona" <i...@W...pl> szukaj wiadomości tego autora

my friend Basiou ( b...@w...serwery.pl ) wrote :

>
> Sernik Hanusi (porcja z 1 kg)
Robię od lat wg podobnego przepisu i ma naprawdę powodzenie w rodzinie

> 1 kg tlustego twarogu (z lenistwa kupuje przemielony kilkakrotnie)
Ja mielę 2.krotnie, a właściwie przeciskam przez praskę do ziemniaków(kiedyś
też z wygodnictwa kupowałam zmielony, ale to nie to samo i jest zbyt chudy)

> 1 szkl. cukru (cukier zastepuje 0,5 szkl. fruktozy)
1/2 szkl. cukru

> 7 jajek
8 jajek

> 1/2 kostki masla extra
ok.15 dkg. masła

> torebka budyniu smietankowego (kto sprobuje z sojowym?)
2 budynie waniliowe bez cukru

> aromat rumowy (nie dodaje w ogole)
sok z 1cytryny lub połowy pomarańczy

> 2 lyzeczki kaszy mannej (dodalam, ale szukam czegos zastepczego)
1łyżka mąki krupczatki

> 10 dkg rodzynkow (nie lubie, nie dodaje, moj sernik jest "czysty")
rodzynki i migdały

> Jajka z cukrem/fruktoza ubic do puszystosci, dodac maslo i ucierajac
> dodac mase twarogowa, budyn, kasze.
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, połączyć ze zmielonym twarogiem, dod.
resztę składników.
Ubić pianę z białek i dod. do masy+bakalie i sok z cytryny. Lekko wymieszać,
aby skł. się połączyły.

Wylozyc na blache i piec 60 minut
> w temp. 180-200 stopni.
Temp.zależy od rodzaju piekarnika. Jeśli z termoobiegiem, to i temp.
niższa(ok.170)


> Sernik bez spodu z ciasta udaje sie rewelacyjnie, podpieka sie od
> spodu i przy jedzeniu mamy wrazenie jakby ten spod byl.
Też robię bez typowego spodu, ale...smaruję masłem i posypuje bułką tartą.

> Po wystygnieciu polewam go polewa (rozpuszczony dark wedel z łyzka
> masla)
Polewa: 2łyżki cukru,1łyżka kakao,1łyżka wody, 4dkg masła, ale można i
b/polewy.

i ozdabiam orzechami laskowymi.

Pozdrawiam
Iwona




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

jak zrobić żeby nie jeść słodyczy
Jak pozbyc się nadmiaru wody z organizmu??:-(((((
Jaki słodzik?
dieta a wysiłek umysłowy
Dieta

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »