| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-16 20:31:26
Temat: sernik Hanusi (bylo: mleko w proszku)
Witam
Osobom zainteresowanym podaje przepis na sernik, który piekłam na
swieta. Mozemy poobradowac, co mozna pozamieniac czym, by go
udoskonalic. Jestem otwarta na rozsadne i rzeczowe propozycje :-)
Podaje orginaly (z gazetki) a w nawiasach moja wersje.
Sernik Hanusi (porcja z 1 kg)
1 kg tlustego twarogu (z lenistwa kupuje przemielony kilkakrotnie)
1 szkl. cukru (cukier zastepuje 0,5 szkl. fruktozy)
7 jajek
1/2 kostki masla extra
torebka budyniu smietankowego (kto sprobuje z sojowym?)
aromat rumowy (nie dodaje w ogole)
2 lyzeczki kaszy mannej (dodalam, ale szukam czegos zastepczego)
10 dkg rodzynkow (nie lubie, nie dodaje, moj sernik jest "czysty")
Jajka z cukrem/fruktoza ubic do puszystosci, dodac maslo i ucierajac
dodac mase twarogowa, budyn, kasze. Wylozyc na blache i piec 60 minut
w temp. 180-200 stopni.
Sernik bez spodu z ciasta udaje sie rewelacyjnie, podpieka sie od
spodu i przy jedzeniu mamy wrazenie jakby ten spod byl.
Po wystygnieciu polewam go polewa (rozpuszczony dark wedel z łyzka
masla) i ozdabiam orzechami laskowymi.
Juz mi sie chce go zjesc :-)
Pozdrawiam
--
Best regards,
Basiou mailto:b...@w...serwery.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.misc.dieta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2004-02-16 23:41:43
Temat: Re: sernik Hanusi (bylo: mleko w proszku)my friend Basiou ( b...@w...serwery.pl ) wrote :
>
> Sernik Hanusi (porcja z 1 kg)
Robię od lat wg podobnego przepisu i ma naprawdę powodzenie w rodzinie
> 1 kg tlustego twarogu (z lenistwa kupuje przemielony kilkakrotnie)
Ja mielę 2.krotnie, a właściwie przeciskam przez praskę do ziemniaków(kiedyś
też z wygodnictwa kupowałam zmielony, ale to nie to samo i jest zbyt chudy)
> 1 szkl. cukru (cukier zastepuje 0,5 szkl. fruktozy)
1/2 szkl. cukru
> 7 jajek
8 jajek
> 1/2 kostki masla extra
ok.15 dkg. masła
> torebka budyniu smietankowego (kto sprobuje z sojowym?)
2 budynie waniliowe bez cukru
> aromat rumowy (nie dodaje w ogole)
sok z 1cytryny lub połowy pomarańczy
> 2 lyzeczki kaszy mannej (dodalam, ale szukam czegos zastepczego)
1łyżka mąki krupczatki
> 10 dkg rodzynkow (nie lubie, nie dodaje, moj sernik jest "czysty")
rodzynki i migdały
> Jajka z cukrem/fruktoza ubic do puszystosci, dodac maslo i ucierajac
> dodac mase twarogowa, budyn, kasze.
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, połączyć ze zmielonym twarogiem, dod.
resztę składników.
Ubić pianę z białek i dod. do masy+bakalie i sok z cytryny. Lekko wymieszać,
aby skł. się połączyły.
Wylozyc na blache i piec 60 minut
> w temp. 180-200 stopni.
Temp.zależy od rodzaju piekarnika. Jeśli z termoobiegiem, to i temp.
niższa(ok.170)
> Sernik bez spodu z ciasta udaje sie rewelacyjnie, podpieka sie od
> spodu i przy jedzeniu mamy wrazenie jakby ten spod byl.
Też robię bez typowego spodu, ale...smaruję masłem i posypuje bułką tartą.
> Po wystygnieciu polewam go polewa (rozpuszczony dark wedel z łyzka
> masla)
Polewa: 2łyżki cukru,1łyżka kakao,1łyżka wody, 4dkg masła, ale można i
b/polewy.
i ozdabiam orzechami laskowymi.
Pozdrawiam
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |