Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????

Grupy

Szukaj w grupach

 

sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-03-31 21:44:20

Temat: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Hejeczka, zrobiłam i pragnę wklepać na stronę, czy mogę????
Tu cytat, żeby watpliwości nie było, co to za sernik pyszny:
Sernik pyszny

8 jaj
1,5 szklanki cukru
1 kg twarogu
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
pół kostki masła
bakalie

Zmiksować jaja z cukrem, dodać ser, dodać stopione masło, budyń, na koniec
bakalie, ewentualnie jakiś zapach, ja nie lubię, możesz dodać skórkę z
cytryny i już. Piecze się jakieś 45 min.

Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie i czy on tak ma, że się
przyczepia do blachy i jest raczej płynny jako masa, która się wylewa na
blachę?
Bo po upieczeniu bez zarzutu, nawet mi te rodzynki na dnie nie
przeszkadzały. Tylko musiłą odstać swoją dobę w lodówie :)

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-01 12:43:39

Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Od: i...@r...com.pl (Macabra) szukaj wiadomości tego autora

From: "Wkn" <w...@w...pl>


> Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie i czy on tak ma, że się
> przyczepia do blachy i jest raczej płynny jako masa, która się wylewa na
> blachę?
> Bo po upieczeniu bez zarzutu, nawet mi te rodzynki na dnie nie
> przeszkadzały. Tylko musiłą odstać swoją dobę w lodówie :)

Ja nie Kalio, ale robilam ten sernik juz wielokrotnie, wiec odpowiem. Tak,
jest bardzo rzadki jak sie go wlewa. Co do bakalii to nie wiem, bo nie
robilam z bkaliami, tylko z brzoskwiniami z puszki i na kruchym spodzie. To
wlasnie ten sernik, ktory nie opada, a mimo to jest puszysty jak pianka.
polecam, pyyycha !!!

Macabra

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-01 13:01:27

Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Macabra <i...@r...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:007901c1d97b$343248c0$300c63d9@nieznany...
. To
> wlasnie ten sernik, ktory nie opada, a mimo to jest puszysty jak pianka.
> polecam, pyyycha !!!
>


nie opada, bo nie rośnie, hihihi ;-)

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-01 17:53:55

Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a8800k$3rg$1@news.tpi.pl...
> Hejeczka, zrobiłam i pragnę wklepać na stronę, czy mogę????
> Tu cytat, żeby watpliwości nie było, co to za sernik pyszny:

Hejeczka;-))))

Wklepuj, nie ma problemu;-)

> Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie i czy on tak ma, że się
> przyczepia do blachy i jest raczej płynny jako masa, która się wylewa na
> blachę?

Jest płynny, ale nie straszliwie (może to kwestia sera???), rodzynki mi nie
opadaja (nie robię z nimi nic, czasami je moczę w rumie i tyle). Lubię ten
sernik, bo się go robi szybko i jest mokry, pychotka.

Pozdrawiam serdecznie,

Kaliope

PS. Ostatnie czas mnie goni i grupe czytam po lebkach, ale jestem i zyje i
staram sie choc mniej wiecej grupe podczytywac;-))))))))))


--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-01 18:12:44

Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Od: i...@r...com.pl (Macabra) szukaj wiadomości tego autora

From: "Wkn" <w...@w...pl>


> > wlasnie ten sernik, ktory nie opada, a mimo to jest puszysty jak pianka.
> > polecam, pyyycha !!!
> >
>
>
> nie opada, bo nie rośnie, hihihi ;-)

Fakt. Ale i tak jest puszysty.

Macabra

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-01 19:45:01

Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Kaliope <k...@p...krakow.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a8a6u2$n7g$...@n...tpi.pl...
>
>
> Jest płynny, ale nie straszliwie (może to kwestia sera???), rodzynki mi
nie
> opadaja (nie robię z nimi nic, czasami je moczę w rumie i tyle). Lubię ten
> sernik, bo się go robi szybko i jest mokry, pychotka.
>

nie, no straszliwie to to nie było płynne, ale w tortownicy bałam się , że
ucieknie zanim się zetnie i upiekłam w prostokącie. Rodzynki miałam jakies
olbrzymy, a ser w kiełbasach ;-)
Znajomi jedli i mówili, że rewelka.

PO świętach wcisnę go na stronkę :) Dzięki

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-01 20:42:07

Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Od: "syso" <s...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Osoba znana jako "Wkn" <w...@w...pl> zapodała:

: Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie i czy on tak ma, że się
: przyczepia do blachy i jest raczej płynny jako masa, która się wylewa na
: blachę?

Ja nie Kaliope, ale sama polecalam tu ten przepis, wiec sie odzywam. Moze to
zalezy od sera, u mnie rodzynki nie tonely, a masa byla wspaniale gesta,
taki gesty krem, wcale nie plynna. Uzywam zawsze takiego sera trzykrotnie
zmielonego w pudeleczku (1 kg).
Po upieczeniu lekko opada, ale tylko troche, zostaje rancik i jest puszysty,
delikatny. Mniam

Pozdrawiam
Sylwia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-02 07:28:05

Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Ja nie Kalio, ale robilam ten sernik juz wielokrotnie, wiec odpowiem. Tak,
> jest bardzo rzadki jak sie go wlewa. Co do bakalii to nie wiem, bo nie
> robilam z bkaliami, tylko z brzoskwiniami z puszki i na kruchym spodzie.
To
> wlasnie ten sernik, ktory nie opada, a mimo to jest puszysty jak pianka.
> polecam, pyyycha !!!
>
> Macabra
>
Sernik jest supr, był to mój debiut sernikowy, rodzina pochłoneła go w jeden
dzień:-)))
Pozdrawiam Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-02 10:33:04

Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Od: "Agusiek" <A...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie

Hej,

żeby nie tonęły bakalie trzeba je po namoczeniu ( ja wszystko jak leci moczę
trochę w mleku - rozynki dłużej) troszeczkę przesuszyc - odsatwić na 1 min.
i przesypać mąką. Trzymają się potem na różnych płasczyznach.
Pewnie nie muszę już przypominać (ale przypomnę), że po dodaniu ich do masy
serowej należy je tylko delikatnie zamieszać łyżką i od razu przełożyć
wszystko do formy.

Pozdrawiam, Aga


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-02 10:34:29

Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Agusiek <A...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a8c15t$rhf$...@n...tpi.pl...
>
> > Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie
>
> Hej,
>
> żeby nie tonęły bakalie trzeba je po namoczeniu ( ja wszystko jak leci
moczę
> trochę w mleku - rozynki dłużej) troszeczkę przesuszyc - odsatwić na 1
min.
> i przesypać mąką. Trzymają się potem na różnych płasczyznach.
> Pewnie nie muszę już przypominać (ale przypomnę), że po dodaniu ich do
masy
> serowej należy je tylko delikatnie zamieszać łyżką i od razu przełożyć
> wszystko do formy.
>
to nieprawda, niestety, to znaczy tylko połowiczna, bo jak ciasto bardzo
mokre, to nawet suszarka i obtaczanie w mące nie pomogą - utoną i tak,
niektóre ciasta tak mają. Mam przepis na murzynek - bardzo smaczny, ale
rodzynki zawsze chlupną sobie blisko dna :)
A poza tym nie zawsze trzeba moczyć rodzynki, np przy sernikach zazwyczaj
jest to niepotrzebne :)

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sztućce
Swiateczne obzarstwo
pochwalcie sie co macie :)
kiszona czerwona kapusta
jak barwic jajka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »