| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-31 21:44:20
Temat: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????Hejeczka, zrobiłam i pragnę wklepać na stronę, czy mogę????
Tu cytat, żeby watpliwości nie było, co to za sernik pyszny:
Sernik pyszny
8 jaj
1,5 szklanki cukru
1 kg twarogu
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
pół kostki masła
bakalie
Zmiksować jaja z cukrem, dodać ser, dodać stopione masło, budyń, na koniec
bakalie, ewentualnie jakiś zapach, ja nie lubię, możesz dodać skórkę z
cytryny i już. Piecze się jakieś 45 min.
Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie i czy on tak ma, że się
przyczepia do blachy i jest raczej płynny jako masa, która się wylewa na
blachę?
Bo po upieczeniu bez zarzutu, nawet mi te rodzynki na dnie nie
przeszkadzały. Tylko musiłą odstać swoją dobę w lodówie :)
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-01 12:43:39
Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????From: "Wkn" <w...@w...pl>
> Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie i czy on tak ma, że się
> przyczepia do blachy i jest raczej płynny jako masa, która się wylewa na
> blachę?
> Bo po upieczeniu bez zarzutu, nawet mi te rodzynki na dnie nie
> przeszkadzały. Tylko musiłą odstać swoją dobę w lodówie :)
Ja nie Kalio, ale robilam ten sernik juz wielokrotnie, wiec odpowiem. Tak,
jest bardzo rzadki jak sie go wlewa. Co do bakalii to nie wiem, bo nie
robilam z bkaliami, tylko z brzoskwiniami z puszki i na kruchym spodzie. To
wlasnie ten sernik, ktory nie opada, a mimo to jest puszysty jak pianka.
polecam, pyyycha !!!
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-01 13:01:27
Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Użytkownik Macabra <i...@r...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:007901c1d97b$343248c0$300c63d9@nieznany...
. To
> wlasnie ten sernik, ktory nie opada, a mimo to jest puszysty jak pianka.
> polecam, pyyycha !!!
>
nie opada, bo nie rośnie, hihihi ;-)
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-01 17:53:55
Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a8800k$3rg$1@news.tpi.pl...
> Hejeczka, zrobiłam i pragnę wklepać na stronę, czy mogę????
> Tu cytat, żeby watpliwości nie było, co to za sernik pyszny:
Hejeczka;-))))
Wklepuj, nie ma problemu;-)
> Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie i czy on tak ma, że się
> przyczepia do blachy i jest raczej płynny jako masa, która się wylewa na
> blachę?
Jest płynny, ale nie straszliwie (może to kwestia sera???), rodzynki mi nie
opadaja (nie robię z nimi nic, czasami je moczę w rumie i tyle). Lubię ten
sernik, bo się go robi szybko i jest mokry, pychotka.
Pozdrawiam serdecznie,
Kaliope
PS. Ostatnie czas mnie goni i grupe czytam po lebkach, ale jestem i zyje i
staram sie choc mniej wiecej grupe podczytywac;-))))))))))
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-01 18:12:44
Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????From: "Wkn" <w...@w...pl>
> > wlasnie ten sernik, ktory nie opada, a mimo to jest puszysty jak pianka.
> > polecam, pyyycha !!!
> >
>
>
> nie opada, bo nie rośnie, hihihi ;-)
Fakt. Ale i tak jest puszysty.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-01 19:45:01
Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Użytkownik Kaliope <k...@p...krakow.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a8a6u2$n7g$...@n...tpi.pl...
>
>
> Jest płynny, ale nie straszliwie (może to kwestia sera???), rodzynki mi
nie
> opadaja (nie robię z nimi nic, czasami je moczę w rumie i tyle). Lubię ten
> sernik, bo się go robi szybko i jest mokry, pychotka.
>
nie, no straszliwie to to nie było płynne, ale w tortownicy bałam się , że
ucieknie zanim się zetnie i upiekłam w prostokącie. Rodzynki miałam jakies
olbrzymy, a ser w kiełbasach ;-)
Znajomi jedli i mówili, że rewelka.
PO świętach wcisnę go na stronkę :) Dzięki
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-01 20:42:07
Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????Osoba znana jako "Wkn" <w...@w...pl> zapodała:
: Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie i czy on tak ma, że się
: przyczepia do blachy i jest raczej płynny jako masa, która się wylewa na
: blachę?
Ja nie Kaliope, ale sama polecalam tu ten przepis, wiec sie odzywam. Moze to
zalezy od sera, u mnie rodzynki nie tonely, a masa byla wspaniale gesta,
taki gesty krem, wcale nie plynna. Uzywam zawsze takiego sera trzykrotnie
zmielonego w pudeleczku (1 kg).
Po upieczeniu lekko opada, ale tylko troche, zostaje rancik i jest puszysty,
delikatny. Mniam
Pozdrawiam
Sylwia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-02 07:28:05
Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
> Ja nie Kalio, ale robilam ten sernik juz wielokrotnie, wiec odpowiem. Tak,
> jest bardzo rzadki jak sie go wlewa. Co do bakalii to nie wiem, bo nie
> robilam z bkaliami, tylko z brzoskwiniami z puszki i na kruchym spodzie.
To
> wlasnie ten sernik, ktory nie opada, a mimo to jest puszysty jak pianka.
> polecam, pyyycha !!!
>
> Macabra
>
Sernik jest supr, był to mój debiut sernikowy, rodzina pochłoneła go w jeden
dzień:-)))
Pozdrawiam Dorunia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-02 10:33:04
Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
> Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie
Hej,
żeby nie tonęły bakalie trzeba je po namoczeniu ( ja wszystko jak leci moczę
trochę w mleku - rozynki dłużej) troszeczkę przesuszyc - odsatwić na 1 min.
i przesypać mąką. Trzymają się potem na różnych płasczyznach.
Pewnie nie muszę już przypominać (ale przypomnę), że po dodaniu ich do masy
serowej należy je tylko delikatnie zamieszać łyżką i od razu przełożyć
wszystko do formy.
Pozdrawiam, Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-02 10:34:29
Temat: Re: sernik Kalio :) Kaliope jesteś?????
Użytkownik Agusiek <A...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a8c15t$rhf$...@n...tpi.pl...
>
> > Mam takie pytanko, czy zawsze w nim toną bakalie
>
> Hej,
>
> żeby nie tonęły bakalie trzeba je po namoczeniu ( ja wszystko jak leci
moczę
> trochę w mleku - rozynki dłużej) troszeczkę przesuszyc - odsatwić na 1
min.
> i przesypać mąką. Trzymają się potem na różnych płasczyznach.
> Pewnie nie muszę już przypominać (ale przypomnę), że po dodaniu ich do
masy
> serowej należy je tylko delikatnie zamieszać łyżką i od razu przełożyć
> wszystko do formy.
>
to nieprawda, niestety, to znaczy tylko połowiczna, bo jak ciasto bardzo
mokre, to nawet suszarka i obtaczanie w mące nie pomogą - utoną i tak,
niektóre ciasta tak mają. Mam przepis na murzynek - bardzo smaczny, ale
rodzynki zawsze chlupną sobie blisko dna :)
A poza tym nie zawsze trzeba moczyć rodzynki, np przy sernikach zazwyczaj
jest to niepotrzebne :)
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |