Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia śledzie????

Grupy

Szukaj w grupach

 

śledzie????

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-12-17 11:50:37

Temat: śledzie????
Od: "Putka" <g...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Pomocy!!!!
Muszę zrobić na Wigilię śledzie w śmietanie, ale takie w occie. Może znacie
fajny przepis?
Pozdrowionka
Putka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-12-17 12:12:53

Temat: Re: śledzie????
Od: "K-2" <d...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Putka" <g...@p...fm> napisał w wiadomości
news:atn34c$apj$1@news.tpi.pl...
> Pomocy!!!!
> Muszę zrobić na Wigilię śledzie w śmietanie, ale takie w occie. Może
znacie fajny przepis?
> Pozdrowionka
> Putka
Robisz normalne marynowane lub je kupujesz a przed Wigilią płaty śledziowe
osuszasz na ściereczce lub papierze , cebulę pokrajaną w plasterki sparzsz
wrzątkiem, obrane jabłko (winne) zetrzeć grubo na tarce,śmietanę doprawić
solą, pieprzem,cukrem. Sledzie ułóż na półmisku, obłożyć cebulą i jabłkiem,
polać smietaną, posypać natką - jeść, popijać czystą wódką lub odwrotnie.
Smacznego i Wesołych Swiąt.
pozdrawiam dwaka
>
>



--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-17 12:37:47

Temat: Re: śledzie????
Od: "Putka" <g...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Dzięki "K2"! A jaką wódkę do tych śledzi?
Putka
Użytkownik "K-2" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:atn4bv$npr$1@news.gazeta.pl...
>
> Użytkownik "Putka" <g...@p...fm> napisał w wiadomości
> news:atn34c$apj$1@news.tpi.pl...
> > Pomocy!!!!
> > Muszę zrobić na Wigilię śledzie w śmietanie, ale takie w occie. Może
> znacie fajny przepis?
> > Pozdrowionka
> > Putka
> Robisz normalne marynowane lub je kupujesz a przed Wigilią płaty śledziowe
> osuszasz na ściereczce lub papierze , cebulę pokrajaną w plasterki sparzsz
> wrzątkiem, obrane jabłko (winne) zetrzeć grubo na tarce,śmietanę doprawić
> solą, pieprzem,cukrem. Sledzie ułóż na półmisku, obłożyć cebulą i
jabłkiem,
> polać smietaną, posypać natką - jeść, popijać czystą wódką lub odwrotnie.
> Smacznego i Wesołych Swiąt.
> pozdrawiam dwaka
> >
> >
>
>
>
> --
> Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-17 13:04:30

Temat: Re: śledzie????
Od: "Gośka z Lublina" <g...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "K-2" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:atn4bv$npr$1@news.gazeta.pl...
> Robisz normalne marynowane lub je kupujesz a przed Wigilią płaty śledziowe
> osuszasz na ściereczce lub papierze , cebulę pokrajaną w plasterki sparzsz
> wrzątkiem, obrane jabłko (winne) zetrzeć grubo na tarce,śmietanę doprawić
> solą, pieprzem,cukrem. Sledzie ułóż na półmisku, obłożyć cebulą i
jabłkiem,
> polać smietaną, posypać natką - jeść, popijać czystą wódką lub odwrotnie.
> Smacznego i Wesołych Swiąt.
> pozdrawiam dwaka
Do śmietany można dodać majonezu i posypać startym serem żółtym (bardzo
drobno).
Pozdr. - Gośka (Lublin)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-17 14:40:03

Temat: Re: śledzie????
Od: "Monika" <m...@g...de> szukaj wiadomości tego autora

mam przepis na sledzie w zalewie octowo-winnej:

5 cebul pokroic w krazki,1/4 l wina czerwonwgo (pisza ze burgund ale
wystarczy inne wytrawne) i 1/4 octu zagotowac z 5 ziarenek pieprzu, 2
gozdziki, 4 ziarna jalowca, maly kawalek imbru, 1/2 lyzeczki ziela
angielskiego, 2 liscie laurowe 200 g cukru az sie ten rozposci, dodac
pokrojona cebule i 5 minut gotowac. Marynade ostudzic, wlozyc 6-8 filetow
sledziowych (takie chyba mozna kupic juz slone). Postawic na 2 dni w
chlodnym miejscu. Najlepiej nadaje sie do tego duzy sloik.

Sledzie i cebula zmienia kolor na bordowy - smacznego!

Monika

"Gośka z Lublina" <g...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:atn7ct$eut$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "K-2" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:atn4bv$npr$1@news.gazeta.pl...
> > Robisz normalne marynowane lub je kupujesz a przed Wigilią płaty
śledziowe
> > osuszasz na ściereczce lub papierze , cebulę pokrajaną w plasterki
sparzsz
> > wrzątkiem, obrane jabłko (winne) zetrzeć grubo na tarce,śmietanę
doprawić
> > solą, pieprzem,cukrem. Sledzie ułóż na półmisku, obłożyć cebulą i
> jabłkiem,
> > polać smietaną, posypać natką - jeść, popijać czystą wódką lub
odwrotnie.
> > Smacznego i Wesołych Swiąt.
> > pozdrawiam dwaka
> Do śmietany można dodać majonezu i posypać startym serem żółtym (bardzo
> drobno).
> Pozdr. - Gośka (Lublin)
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-17 16:07:23

Temat: Re: śledzie????
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

===========
Nie lubie sledzi w occie, a w oleju sa za tluste.
Jadlem ostanio pyszne sledzie, ktore byly w zalewie ni
to octowej, ni to olejowej. Wygladala ona podobnie jak
sos vinigret, ktory jest przeciez mieszanka oleju i
octu. Nie byly to takie kwasne sledzie, jak rolmopsy, a
zalewa ladnie z nich sciekala mimo zawrtosci oleju.
Jak to cudo zrobic?

waldek
===========



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-17 16:18:59

Temat: Re: śledzie????
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

PutkaTue, 17 Dec 2002 13:37:47 +0100 <atn5t0$31g$1@news.tpi.pl> wrote:

> Dzięki "K2"! A jaką wódkę do tych śledzi?

Zimną.


Z poważaniem
PZ

--
Śmiech jest silniejszy niż dobre maniery

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-17 16:49:02

Temat: Re: śledzie????
Od: Piotr Zawadzki <p...@f...pl> szukaj wiadomości tego autora

waldekTue, 17 Dec 2002 17:07:23 +0100 <atni6h$b5i$1@news.tpi.pl> wrote:

> ===========
> Nie lubie sledzi w occie, a w oleju sa za tluste.
> Jadlem ostanio pyszne sledzie, ktore byly w zalewie ni
> to octowej, ni to olejowej. Wygladala ona podobnie jak
> sos vinigret, ktory jest przeciez mieszanka oleju i
> octu. Nie byly to takie kwasne sledzie, jak rolmopsy, a
> zalewa ladnie z nich sciekala mimo zawrtosci oleju.
> Jak to cudo zrobic?

Zalewasz olejem, ale przedtem _skrapiasz_ octem, a cebulę (najlepiej
łagodną) kroisz (najlepiej w plastry) i _wyciskasz_ ręką przed
posypaniem nią śledzia.


Z poważaniem
PZ

--
Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-17 17:19:33

Temat: Re: śledzie????
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Zalewasz olejem, ale przedtem _skrapiasz_ octem, a
cebulę (najlepiej
> łagodną) kroisz (najlepiej w plastry) i _wyciskasz_
ręką przed
> posypaniem nią śledzia.
==========
1. Zwykle sledzie przed zalaniem olejem mocze w occie.
Czy skrapianie o ktorym mowisz to jakies konkretne, ma
rozwodnic (rozoctowic) olej?
2. Z cebuli ma wycieknac sok? Czy chodzi tylko o
zmiekczenie, aby puszczala sok potem do oleju? Ja
zawsze parze cebulke

waldek
==========


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-12-17 18:00:20

Temat: śledzie w zalewie [P]
Od: "Przyklejka" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Te śledzie , na które podam przepis smakuja wszystkim moim gościom.
Zawsze są na moim stole podczas różnych uroczystości.
Przepis jest z jakiejs gazety ( miesięcznika)

śledzie w zalewie
-----------------
1kg śledzi- matjasy
2-3Łyżki musztardy
*po kilka ziaren pieprzu i ziela ang.
*liść laurowy
*2 ząbki czosnku
3/4 szkl. świeżej oliwy
1 łyżeczka 10% octu wymieszanego z 1 łyżeczką wody
1 łyżeczka cukru
duża cebula
sok z cytruny

Śledzie namoczyć. Każdą połówkę śledzia posmarować
cienko musztardą i złożyć na pół. Śledzie ułożożyć w słoju
dodając przyprawy ( *)
Przygotować zalewę. Wymieszać oliwę, ocet z płaską łyzeczką cukru.
Zalać śledzie. Pozostawić w lodówce co najmniej 2 dni..
---
Przed podaniem na stół
Cebulę pokroić w kostkę, skropić ją sokiem z cytryny.
Śledzie wyjąć na półmisek i posypać cebulką

Kasia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jeszcze jedno pytanko
Galaretka z karpia
Pasztet drobiowy
Mam do zuzycia 6 zoltek - jakie ciasteczka?
Lukier

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »