Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!lublin.pl!news.onet.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.ipartners.pl!news.man.poznan.pl!news-fra1.dfn.de
!news-koe1.dfn.de!lnewspeer01.lnd.ops.eu.uu.net!emea.uu.net!newsfeed01.sul.t-on
line.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "Monika" <m...@g...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: śledzie????
Date: Tue, 17 Dec 2002 15:40:03 +0100
Organization: T-Online
Lines: 38
Message-ID: <atncqm$rcf$02$1@news.t-online.com>
References: <atn34c$apj$1@news.tpi.pl> <atn4bv$npr$1@news.gazeta.pl>
<atn7ct$eut$1@news.tpi.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1040135830 02 28047 vue1El2GS2Y7ja 021217 14:37:10
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 3...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139086
Ukryj nagłówki
mam przepis na sledzie w zalewie octowo-winnej:
5 cebul pokroic w krazki,1/4 l wina czerwonwgo (pisza ze burgund ale
wystarczy inne wytrawne) i 1/4 octu zagotowac z 5 ziarenek pieprzu, 2
gozdziki, 4 ziarna jalowca, maly kawalek imbru, 1/2 lyzeczki ziela
angielskiego, 2 liscie laurowe 200 g cukru az sie ten rozposci, dodac
pokrojona cebule i 5 minut gotowac. Marynade ostudzic, wlozyc 6-8 filetow
sledziowych (takie chyba mozna kupic juz slone). Postawic na 2 dni w
chlodnym miejscu. Najlepiej nadaje sie do tego duzy sloik.
Sledzie i cebula zmienia kolor na bordowy - smacznego!
Monika
"Gośka z Lublina" <g...@w...pl> schrieb im Newsbeitrag
news:atn7ct$eut$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "K-2" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:atn4bv$npr$1@news.gazeta.pl...
> > Robisz normalne marynowane lub je kupujesz a przed Wigilią płaty
śledziowe
> > osuszasz na ściereczce lub papierze , cebulę pokrajaną w plasterki
sparzsz
> > wrzątkiem, obrane jabłko (winne) zetrzeć grubo na tarce,śmietanę
doprawić
> > solą, pieprzem,cukrem. Sledzie ułóż na półmisku, obłożyć cebulą i
> jabłkiem,
> > polać smietaną, posypać natką - jeść, popijać czystą wódką lub
odwrotnie.
> > Smacznego i Wesołych Swiąt.
> > pozdrawiam dwaka
> Do śmietany można dodać majonezu i posypać startym serem żółtym (bardzo
> drobno).
> Pozdr. - Gośka (Lublin)
>
>
|