« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-17 11:24:25
Temat: Jeszcze jedno pytankoCo na świąteczne drugie danie, bo nic nie mogę wymyślić. Acha nie posiadam
piekarnika a wszystkie przepisy które znalazłam to na pieczone gęsi kaczki
indyki. Pomóżcie proszę.
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-17 11:28:41
Temat: Re: Jeszcze jedno pytanko
Użytkownik "Gocha" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:atn1fr$qta$1@news.tpi.pl...
> Co na świąteczne drugie danie, bo nic nie mogę wymyślić. Acha nie posiadam
> piekarnika a wszystkie przepisy które znalazłam to na pieczone gęsi kaczki
> indyki. Pomóżcie proszę.
>
ja bym zaproponowala rolade z piersi indyczej, dusi sie toto po prostu w
duzym garnku :)
pierś indycza
dwie polędwiczki wieprzowe
ser żółty (gouda, natan)
sól, pieprz, papryka ostra
koperek świeży albo suszony
estragon, cząber
masło
olej
Pierś z indyka rozkroić wzdłuż tak, aby powstał w miarę płaski prostokąt.
Lekko go posolić i popieprzyć, sowicie posypać koperkiem. Ułożyć na indyku
plastry sera, posypać je estragonem i szałwią (trochę mniej tych ziół niż
koperku), na to położyć dwie zrumienione na oleju polędwiczki wieprzowe i
dokładnie i ściśle zwinąć, formując grubą roladę. Mocno związać nicią, żeby
ser nie wypłynął. Jeszcze posolić i posypac papryką.
W garnku rozgrzać dwie łyżki masła, włożyć roladę i dokładnie obrumienić ze
wszystkich stron. Dolać dwie, trzy łyżki wody, przykryć pokrywą i dusić na
niedużym ogniu około 50 minut, obracając co jakiś czas mięsko i uważając,
żeby się nie przypaliło.
Rolada jest dobra na ciepło, a także na zimno z ćwikłą, chrzanem albo
sałatką warzywną.
pozdrawiam
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-17 13:26:35
Temat: Re: Jeszcze jedno pytanko
Użytkownik wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:atn1pd$t7g$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gocha" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:atn1fr$qta$1@news.tpi.pl...
> > Co na świąteczne drugie danie, bo nic nie mogę wymyślić. Acha nie
posiadam
> > piekarnika a wszystkie przepisy które znalazłam to na pieczone gęsi
kaczki
> > indyki. Pomóżcie proszę.
> >
>
> ja bym zaproponowala rolade z piersi indyczej, dusi sie toto po prostu
w
> duzym garnku :)
>
> pierś indycza
> dwie polędwiczki wieprzowe
> ser żółty (gouda, natan)
> sól, pieprz, papryka ostra
> koperek świeży albo suszony
> estragon, cząber
> masło
> olej
>
> Pierś z indyka rozkroić wzdłuż tak, aby powstał w miarę płaski
prostokąt.
> Lekko go posolić i popieprzyć, sowicie posypać koperkiem. Ułożyć na
indyku
> plastry sera, posypać je estragonem i szałwią (trochę mniej tych ziół
niż
> koperku), na to położyć dwie zrumienione na oleju polędwiczki
wieprzowe i
> dokładnie i ściśle zwinąć, formując grubą roladę. Mocno związać nicią,
żeby
> ser nie wypłynął. Jeszcze posolić i posypac papryką.
> W garnku rozgrzać dwie łyżki masła, włożyć roladę i dokładnie
obrumienić ze
> wszystkich stron. Dolać dwie, trzy łyżki wody, przykryć pokrywą i
dusić na
> niedużym ogniu około 50 minut, obracając co jakiś czas mięsko i
uważając,
> żeby się nie przypaliło.
>
> Rolada jest dobra na ciepło, a także na zimno z ćwikłą, chrzanem albo
> sałatką warzywną.
>
> pozdrawiam
>
> wkn
Można posmarować pesto i też nadaje się na zimno albo ciepło
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |