Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.astercity.net!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jeszcze jedno pytanko
Date: Tue, 17 Dec 2002 14:26:35 +0100
Organization: SPELUNA
Lines: 56
Message-ID: <atne89$9bh$1@news.tpi.pl>
References: <atn1fr$qta$1@news.tpi.pl> <atn1pd$t7g$1@news.tpi.pl>
Reply-To: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: pj149.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1040137290 9585 213.77.247.149 (17 Dec 2002 15:01:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 Dec 2002 15:01:30 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Jeszcze jedno pytanko
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139088
Ukryj nagłówki
Użytkownik wkn <w...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:atn1pd$t7g$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "Gocha" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:atn1fr$qta$1@news.tpi.pl...
> > Co na świąteczne drugie danie, bo nic nie mogę wymyślić. Acha nie
posiadam
> > piekarnika a wszystkie przepisy które znalazłam to na pieczone gęsi
kaczki
> > indyki. Pomóżcie proszę.
> >
>
> ja bym zaproponowala rolade z piersi indyczej, dusi sie toto po prostu
w
> duzym garnku :)
>
> pierś indycza
> dwie polędwiczki wieprzowe
> ser żółty (gouda, natan)
> sól, pieprz, papryka ostra
> koperek świeży albo suszony
> estragon, cząber
> masło
> olej
>
> Pierś z indyka rozkroić wzdłuż tak, aby powstał w miarę płaski
prostokąt.
> Lekko go posolić i popieprzyć, sowicie posypać koperkiem. Ułożyć na
indyku
> plastry sera, posypać je estragonem i szałwią (trochę mniej tych ziół
niż
> koperku), na to położyć dwie zrumienione na oleju polędwiczki
wieprzowe i
> dokładnie i ściśle zwinąć, formując grubą roladę. Mocno związać nicią,
żeby
> ser nie wypłynął. Jeszcze posolić i posypac papryką.
> W garnku rozgrzać dwie łyżki masła, włożyć roladę i dokładnie
obrumienić ze
> wszystkich stron. Dolać dwie, trzy łyżki wody, przykryć pokrywą i
dusić na
> niedużym ogniu około 50 minut, obracając co jakiś czas mięsko i
uważając,
> żeby się nie przypaliło.
>
> Rolada jest dobra na ciepło, a także na zimno z ćwikłą, chrzanem albo
> sałatką warzywną.
>
> pozdrawiam
>
> wkn
Można posmarować pesto i też nadaje się na zimno albo ciepło
pozdr.Alex
|