Data: 2002-12-17 11:28:41
Temat: Re: Jeszcze jedno pytanko
Od: "wkn" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Gocha" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:atn1fr$qta$1@news.tpi.pl...
> Co na świąteczne drugie danie, bo nic nie mogę wymyślić. Acha nie posiadam
> piekarnika a wszystkie przepisy które znalazłam to na pieczone gęsi kaczki
> indyki. Pomóżcie proszę.
>
ja bym zaproponowala rolade z piersi indyczej, dusi sie toto po prostu w
duzym garnku :)
pierś indycza
dwie polędwiczki wieprzowe
ser żółty (gouda, natan)
sól, pieprz, papryka ostra
koperek świeży albo suszony
estragon, cząber
masło
olej
Pierś z indyka rozkroić wzdłuż tak, aby powstał w miarę płaski prostokąt.
Lekko go posolić i popieprzyć, sowicie posypać koperkiem. Ułożyć na indyku
plastry sera, posypać je estragonem i szałwią (trochę mniej tych ziół niż
koperku), na to położyć dwie zrumienione na oleju polędwiczki wieprzowe i
dokładnie i ściśle zwinąć, formując grubą roladę. Mocno związać nicią, żeby
ser nie wypłynął. Jeszcze posolić i posypac papryką.
W garnku rozgrzać dwie łyżki masła, włożyć roladę i dokładnie obrumienić ze
wszystkich stron. Dolać dwie, trzy łyżki wody, przykryć pokrywą i dusić na
niedużym ogniu około 50 minut, obracając co jakiś czas mięsko i uważając,
żeby się nie przypaliło.
Rolada jest dobra na ciepło, a także na zimno z ćwikłą, chrzanem albo
sałatką warzywną.
pozdrawiam
wkn
|