Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mi
muw.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jeszcze jedno pytanko
Date: Tue, 17 Dec 2002 12:28:41 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <atn1pd$t7g$1@news.tpi.pl>
References: <atn1fr$qta$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: qx254.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1040124528 29936 80.55.49.254 (17 Dec 2002 11:28:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 17 Dec 2002 11:28:48 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139068
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Gocha" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:atn1fr$qta$1@news.tpi.pl...
> Co na świąteczne drugie danie, bo nic nie mogę wymyślić. Acha nie posiadam
> piekarnika a wszystkie przepisy które znalazłam to na pieczone gęsi kaczki
> indyki. Pomóżcie proszę.
>
ja bym zaproponowala rolade z piersi indyczej, dusi sie toto po prostu w
duzym garnku :)
pierś indycza
dwie polędwiczki wieprzowe
ser żółty (gouda, natan)
sól, pieprz, papryka ostra
koperek świeży albo suszony
estragon, cząber
masło
olej
Pierś z indyka rozkroić wzdłuż tak, aby powstał w miarę płaski prostokąt.
Lekko go posolić i popieprzyć, sowicie posypać koperkiem. Ułożyć na indyku
plastry sera, posypać je estragonem i szałwią (trochę mniej tych ziół niż
koperku), na to położyć dwie zrumienione na oleju polędwiczki wieprzowe i
dokładnie i ściśle zwinąć, formując grubą roladę. Mocno związać nicią, żeby
ser nie wypłynął. Jeszcze posolić i posypac papryką.
W garnku rozgrzać dwie łyżki masła, włożyć roladę i dokładnie obrumienić ze
wszystkich stron. Dolać dwie, trzy łyżki wody, przykryć pokrywą i dusić na
niedużym ogniu około 50 minut, obracając co jakiś czas mięsko i uważając,
żeby się nie przypaliło.
Rolada jest dobra na ciepło, a także na zimno z ćwikłą, chrzanem albo
sałatką warzywną.
pozdrawiam
wkn
|