| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-23 02:07:17
Temat: "slepa kura","danie chama"-PPrzepraszam,ze tak pozno,przygotowywalam sie do wyjazdu,ktory nie
doszedl do skutku zreszta:(
SLEPA KURA
(danie z Westfalii)
Przepis na 8 porcji po:426 kcal,13,4 g bialka,27,6 g tluszczu,33,4 mg
cholesterolu i 8 g blonnika.
Skladniki:
-25 dag bialej fasoli
-50 dag wedzonego boczku
-2-3 marchewki
-2 winne jablka
-2 gruszki
-20 dag mlodego,zielonego groszku w straczkach lub zielonej fasolki
szparagowej
-50 dag ziemniakow
-2 lyzki maki
-sol,pieprz
-lyzka octu winnego
-2-3 liscie laurowe
-2-3 gozdziki
Umyta fasole namoczyc na noc.Zagotowac poltora litra wody z
cebula,lisciem laurowym i gozdzikami,wlozyc boczek i gotowac pol godziny
po czym dodac osaczona fasole,pokrojona w kostke marchewke i gotowac ok
20 min.Obrane ziemniaki,gruszki i jablka pokroic w gruba kostke i razem
z zielonym groszkiem dolozyc do boczku.Gotowac dalsze 20 min,wyjac
boczek,pokroic go w plastry,wlozyc ponownie do garnka,zagescic moka
rozrobiona 2-3 lyzkami zimnej wody,doprawic sola,spora iloscia pieprzu i
octem,wymieszac.Potrawa powinna byc dosc pikantna.
Moja uwaga-wsrod skladnikow w ksiazce nie ma tej nieszczesnej
cebuli,ktora pojawia sie potem,wiec nie wiem,w jaki sposob ja pokroic,a
moze nie,i co z nia zrobic potem,a moze nic nie robic?Nie wiem,zamierzam
to danie zrobic i te cebule zwyczajnie zlekcewaze chyba albo ugotuje
cala i potem wyjme.
----------------------------------------------------
--------------------------------
LABSKAUS-DANIE CHAMA
(niemiecka zapiekanka)
4 porcje po:615 kcal,61,5 g bialka,25,5 g tluszczu,317 mg cholesterolu i
4,5 g blonnika
Skladniki:
-1 kg peklowanej wolowiny(mostek lub prega)
-4 duze cebule
-lisc laurowy
-2 gozdziki
-1 kg ziemniakow
-2-3 lyzki smalcu
-sol,pieprz
-4 kwaszone ogorki
-4 filety sledziowe
-4 jaja sadzone lub ugotowane w koszulkach
W wielkim rondlu zagotowac duza ilosc wody z jedna cebula,lisciem
laurowym i gozdzikami.Wlozyc mieso i gotowac ok.godziny.Miekkie mieso
wyjac,ostudzic,przepuscic przez maszynke.Drobno pokrojona pozostala
cebule przesmazyc na smalcu,podlac czescia przecedzonego wywaru z
miesa(cwierc szklanki)i dusic kilka minut.Obrane ziemniaki zalac reszta
wywaru,ugotowac,odcedzic,utluc i wymieszac dokladnie z
miesem,cebula,sola i pieprzem.Ulozyc na wysmarowanym smalcem
zaroodpornym polmisku,wstawic do nagrzanego piekarnika,mocno
podgrzac,podzielic na porcje.Podawac na ogrzanych talerzach,na kazdej
porcji umiescic sadzone jajo,udekorowac paskami kwaszonego ogorka i
fileta sledziowego.Jesc bardzo gorace.
Bonus-z mysla o Mapecie i innych oczekujacych,wybralam jeszcze dwa
ciekawe IMHO przepisy:)
----------------------------------------------------
------------------------------
PIEPRZOWA WODA-MULLIGATAWNY
(tamilski rosol w angielskim wydaniu)
4 porcje po:626 kcal,40 g bialka,44,5 g tluszczu,178 mg cholesterolu i
5,9 g blonnika
Skladniki:
-pol kury(ok 80 dag)
-10 dag chudego surowego boczku
-peczek wloszczyzny
-duza cebula
-4-5 pomidorow
-1-2 zabki czosnku
-lisc laurowy
-1-2 gozdziki
-sol,pieprz
-pieprz cayenne
-tarta galka muszkatolowa
-2 lyski masla
-lyzka maki
-pol bulki paryskiej
-lyska masla
-2 zabki czosnku
Umyta kure wlozyc do garnka,dodac obrana i oplukana wloszczyzne,cebule z
wbitymi gozdzikami,lisc laurowy.Zalac 2 litrami goracej wody,gotowac pod
przykryciem ok godziny.Miekka kure wyjac,ostudzic.Boczek pokroic w
drobna kostke,wrzucic na rozgrzana patelnie,smazyc chwile na silnym
ogniu po czym zmniejszyc ogien,dodac maslo i roztarty czosnek.Pomidory
sparzyc,obrac ze skorki,pokroic w kostke,wrzucic do boczku,wymieszac i
chwile dusic.Oproszyc maka,rozprowadzic szklanka przecedzonego
rosolu,wsypac pieprz,pieprz cayenne i galke muszkatolowa.Gotowac na
malym ogniu,mieszajac,az sos zgestnieje,Mieso kury oddzielic od
kosci,pokroic w paski,rosol przecedzic,marchewke i pietruszke pokroic w
slupki i razem z kura wlozyc do rondla,wlac rosol,podgrzac,dodac sos
pomidorowy,zagescic zupe,wymieszac,doprawic do smaku pieprzem,pieprzem
cayenne,podgrzac.Zupe podawac bardzo goraco,z grzankami czosnkowymi..na
ktore przepis uprzejma chomique zaraz wklepie;)
Kromki bulki natrzec czosnkiem,pokroic w kostke,wrzucic na rozgrzana
patelnie,dodac maslo,zrumienic.
----------------------------------------------------
--------------------------------
Bunus 2:
MILOSC SYRENY
(pieczone filety z lososia)
4 porcje po:400 kcal,23 g bialka,33,5 g tluszczu,133 mg cholesterolu i
0,5 g blonnika
Skladniki:
-4 filety z lososia
-8 lyzek masla
-4 male cebule
-sol,pieprz
Cebule obrac,pokroic w plasterki.Umyte filety osuszyc,posypac sola i
pieprzem.Kazdy filet ulozyc na duzym kawalku folii
aluminiowej,posmarowac obficie maslem,oblozyc plasterkami cebuli.Folie
zwinac.Filety ulozyc w formie,wlozyc do nagrzanego(180C)piekarnika,piec
okolo 20 min.
Odkrylam jeszcze kilka deserow wygladajacych i brzmiacych
sympatycznie,ale dzis juz nie mam sily na wpisywanie,postaram sie jutro
jeden z nich zrobic,a kilka wpisac.
Spaaac ;)Milego dnia wszystkim :)
Tib
=<Bozena Zasiadczuk>=|-mamo pomurz chomik uciekl-|
-:c...@a...pl : Icq 86181173 : GG 1287619 :-
=================================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-25 07:18:24
Temat: Re: "slepa kura","danie chama"-P
> Bonus-z mysla o Mapecie i innych oczekujacych,wybralam jeszcze dwa
> ciekawe IMHO przepisy:)
> MILOSC SYRENY
> (pieczone filety z lososia)
Dzieki, o wielka! To miod na serce czytac Twoj post w sam ranek w
poniedzialek! Dzieki za bonus, zwlaszcza milosc syreny, bo ja ostatnio
zwariowalam na punkcie lososia i zrobie wszystko,zeby go wyprobowac. Dzieki
jeszcze raz, to bylo bardzo mile! Pozdrawiam.
Mapet
PS. Na swieta jade do rodziny, postaram sie przywiezc przepis na "cycki
Murzynki" (jesli ocalal, bo jakis czas temu widzialam go na wlasne oczy) i
wtedy go podam.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-25 16:36:25
Temat: Re: "slepa kura","danie chama" i losos
Mapet wrote:
>
> > Bonus-z mysla o Mapecie i innych oczekujacych,wybralam jeszcze dwa
> > ciekawe IMHO przepisy:)
>
> > MILOSC SYRENY
> > (pieczone filety z lososia)
> Dzieki, o wielka!
iii...164 tylko,zadna rewelacja..;-)
To miod na serce czytac Twoj post w sam ranek w
> poniedzialek! Dzieki za bonus, zwlaszcza milosc syreny, bo ja ostatnio
> zwariowalam na punkcie lososia i zrobie wszystko,zeby go wyprobowac.
A to ja Ci cos znajde jeszcze,zreszta na grupie widze ostatnio spory
popyt na przepisy z lososia,wiec moze nie tylko Tobie sie przydadza :-)
--
Tib
=<Bozena Zasiadczuk>=|-mamo pomurz chomik uciekl-|
-:c...@a...pl : Icq 86181173 : GG 1287619 :-
=================================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |